Executive Chef Kos Aktis Art HotelΙούλιος Καλαποδάς
Δεν γίνεται να επισκεφθείς τη Κω και να μη δοκιμάσεις κρεμμυδοπιτάκια με σουσάμι. Μπορεί η Κως να φημίζεται για τον τοπικό μπακλαβά και το γλυκό ντοματάκι αλλά πολλοί Κώες έχουν ως αγαπημένο ορεκτικό τα κρεμμυδοπιτάκια με σουσάμι.
Υλικά
Ελαιόλαδο 100μλ
Ξύδι απλό 1κ.σ.
Νερό 200μλ
Αλάτι 1κ.γ.
Αλεύρι 1/2 κιλό
Για τη γέμιση
Πιπέρι κόκκους 2γρ
Αλάτι 10γρ
Ελαιόλαδο 50μλ
Ζωμό βοδινού 150μλ
Κρόκο αυγού για το άλειμμα και σουσάμι
Κρασί κόκκινο 50μλ
Κανέλα ξύλο 1τμχ
Δαφνόφυλλα 2τμχ
Κρεμμύδια ξερά 3 μέτρια
Υλικά
Ελαιόλαδο 100μλ
Ξύδι απλό 1κ.σ.
Νερό 200μλ
Αλάτι 1κ.γ.
Αλεύρι 1/2 κιλό
Για τη γέμιση
Πιπέρι κόκκους 2γρ
Αλάτι 10γρ
Ελαιόλαδο 50μλ
Ζωμό βοδινού 150μλ
Κρόκο αυγού για το άλειμμα και σουσάμι
Κρασί κόκκινο 50μλ
Κανέλα ξύλο 1τμχ
Δαφνόφυλλα 2τμχ
Κρεμμύδια ξερά 3 μέτρια
Εκτέλεση
- Βάζω το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό στον κάδο του μίξερ
- Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στο ψυγείο
- Για να φτιάξω τη γέμιση, τοποθετώ τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι και ψήνω έως να μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνω το ελαιόλαδο για τη γέμιση και τσιγαρίζω το κρεμμύδι.
- Ρίχνω το κόκκινο κρασί.
- Ρίχνω τα μπαχαρικά.
- Ρίχνω το ζωμό του κρέατος.
- Αφήνω να βράσει και να δέσει το μίγμα για 5 λεπτά.
- Αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
- Ανοίγω τη ζύμη και κόβω με ένα τσέρκι σε στρογγυλά κομμάτια.
- Γεμίζω τα πιτάκια και με ένα πιρούνι πατάω ελαφρά για να κλείσει το πιτάκι.
- Αλείφω το κάθε πιτάκι με κρόκο αυγού με ένα πινέλο σιλικόνης και ρίχνω από πάνω το σουσάμι.
- Ψήνω για 15’ στους 170 βαθμούς σε προ θερμασμένο φούρνο.
Tips
- Αφήνω το κρασί να εξατμιστεί εντελώς.
- Δε ψήνω το κρεμμύδι να λιώσει.
- Σερβίρω τα κρεμμυδοπιτάκια ζεστά.
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 15 Λεπτά
- Βάζω το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το νερό στον κάδο του μίξερ
- Αφήνω τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά στο ψυγείο
- Για να φτιάξω τη γέμιση, τοποθετώ τα κρεμμύδια σε ένα τηγάνι και ψήνω έως να μαραθούν και εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Ρίχνω το ελαιόλαδο για τη γέμιση και τσιγαρίζω το κρεμμύδι.
- Ρίχνω το κόκκινο κρασί.
- Ρίχνω τα μπαχαρικά.
- Ρίχνω το ζωμό του κρέατος.
- Αφήνω να βράσει και να δέσει το μίγμα για 5 λεπτά.
- Αφήνω τη γέμιση να κρυώσει.
- Ανοίγω τη ζύμη και κόβω με ένα τσέρκι σε στρογγυλά κομμάτια.
- Γεμίζω τα πιτάκια και με ένα πιρούνι πατάω ελαφρά για να κλείσει το πιτάκι.
- Αλείφω το κάθε πιτάκι με κρόκο αυγού με ένα πινέλο σιλικόνης και ρίχνω από πάνω το σουσάμι.
- Ψήνω για 15’ στους 170 βαθμούς σε προ θερμασμένο φούρνο.
Tips
- Αφήνω το κρασί να εξατμιστεί εντελώς.
- Δε ψήνω το κρεμμύδι να λιώσει.
- Σερβίρω τα κρεμμυδοπιτάκια ζεστά.
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 Λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 15 Λεπτά