Μία συνταγή του Executive Chef του εστιατορίου Akti Aegeou Restaurant, Στέλιου Παρασκευά.
Η Τήνος φημίζεται και για τις πεντανόστιμες αγκινάρες, οι οποίες είναι σφιχτές και εύγεστες και καλλιεργούνται στη κοιλάδα της Κώμης, του Εξωμβούργου.Μάλιστα, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για τη διάδοση της αγκινάρας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μία σοβαρή προσπάθεια για τον σκοπό αυτό είναι η καθιέρωση της εορτής της αγκινάρας στην Κώμη.
Σύμφωνα με τη παράδοση, αυτή η γιορτή διοργανώνεται κάθε χρόνο στη πλατεία του χωριού, κάτω απο τα μεγάλα πλατάνια, παρουσία ντόπιων και χιλιάδων επισκεπτών, όπου παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής αγκινάρας. Στο φαγοπότι που ακολουθεί καταναλώνονται, σύμφωνα με το έθιμο, γύρω στις δέκα χιλιάδες αγκινάρες μαγειρεμένες σε διάφορες εκδοχές. Μία εξ αυτών είναι οι αγκινάρες μουσακά.
Υλικά
- Πάτοι αγκινάρες
- 150γρ. κιμά
- 1 κρεμμύδι
- Σάλτσα τομάτας
- Σκόρδο
- Λάδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για την κρέμα μπεσαμέλ
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 2 φλιτζάνια γάλα
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1 αυγό
- Λίγο τυρί τριμμένο
- Λίγο λάδι
Βράζουμε τους πάτους για 20 λεπτά, με ένα κουταλάκι αφαιρούμε την ψίχα από το εσωτερικό τους και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί. Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, ρίχνουμε τον κιμά και το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε την τομάτα, λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Γεμίζουμε με τον κιμά τους πάτους αγκινάρα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι, το αλεύρι, το γάλα και το νερό, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει ρίχνουμε το αυγό και το τυρί. Στολίζουμε την μπεσαμελ με ένα κορνέ πάνω στους πάτους, πάνω στον κιμά.
Θερμοκρασία Φούρνου: 160 βαθμούς
Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά περίπου.