Wednesday, 30 October 2024, 05:13

Αθήνα: 18°C

    ΚΟΥΖΙΝΑ

    Δοκιμάστε νόστιμες, εύκολες και γρήγορες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, που σας προτείνουν οι σεφ από επιλεγμένα γνωστά ξενοδοχεία και εστιατόρια από κάθε μεριά της Ελλάδας.

    Αγκινάρες μουσακά

    Αγκινάρες μουσακά

    Μία συνταγή του Executive Chef του εστιατορίου Akti Aegeou Restaurant, Στέλιου Παρασκευά.

    Στέλιος Παρασκευάς
    Executive Chef Εστιατορίου Akti Aegeou RestaurantΣτέλιος Παρασκευάς

    Η Τήνος φημίζεται και για τις πεντανόστιμες αγκινάρες, οι οποίες είναι σφιχτές και εύγεστες και καλλιεργούνται στη κοιλάδα της Κώμης,  του Εξωμβούργου.Μάλιστα, έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για τη διάδοση της αγκινάρας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μία σοβαρή προσπάθεια για τον σκοπό αυτό είναι η καθιέρωση της εορτής της αγκινάρας στην Κώμη.

    Σύμφωνα με τη παράδοση, αυτή η γιορτή διοργανώνεται κάθε χρόνο στη πλατεία του χωριού, κάτω απο τα μεγάλα πλατάνια, παρουσία ντόπιων και χιλιάδων επισκεπτών, όπου παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής αγκινάρας. Στο φαγοπότι που ακολουθεί καταναλώνονται, σύμφωνα με το έθιμο, γύρω στις δέκα χιλιάδες αγκινάρες μαγειρεμένες σε διάφορες εκδοχές. Μία εξ αυτών είναι οι αγκινάρες μουσακά.



    Υλικά
    • Πάτοι αγκινάρες
    • 150γρ. κιμά
    • 1 κρεμμύδι
    • Σάλτσα τομάτας
    • Σκόρδο
    • Λάδι
    • Αλάτι
    • Πιπέρι

    Για την κρέμα μπεσαμέλ

    • 1 φλιτζάνι αλεύρι
    • 2 φλιτζάνια γάλα
    • 1 φλιτζάνι νερό
    • 1 αυγό
    • Λίγο τυρί τριμμένο
    • Λίγο λάδι
    Εκτέλεση

    Βράζουμε τους πάτους για 20 λεπτά, με ένα κουταλάκι αφαιρούμε την ψίχα από το εσωτερικό τους και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί. Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, ρίχνουμε τον κιμά και το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.  Ρίχνουμε την τομάτα, λίγο νεράκι, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Γεμίζουμε με τον κιμά τους πάτους αγκινάρα. 

    Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι, το αλεύρι, το γάλα και το νερό, ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Μόλις πήξει ρίχνουμε το αυγό και το τυρί.  Στολίζουμε την μπεσαμελ με ένα κορνέ πάνω στους πάτους, πάνω στον κιμά. 

    Θερμοκρασία Φούρνου: 160 βαθμούς
    Χρόνος Ψησίματος: 20 λεπτά περίπου.
    Tags:

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη