Executive Chef Hotel KydonΙωσήφ Αποστολάκης
Το γάστριν αποτελεί από την αρχαιότητα ένα από τα πιο γνωστά κρητικά γλυκίσματα και πολλοί το παρομοιάζουν με τον μπακλαβά των Μινωιτών. Η διαφορά του με τον συνηθισμένο μπακλαβά έγκειται στο χειροποίητο φύλλο, το οποίο είναι πλασμένο με ελαιόλαδο και ρακή και μείγμα ξηρών καρπών με μπαχαρικά. Απίθανο γλυκό με μέλι, πετιμέζι και λίγη ζάχαρη, σίγουρα με τόσους καρπούς αποτελούσε την υπετροφή στη Μινωική Κρήτη.
Το Γάστριν είναι πολύ σοβαρότερο γλύκισμα και αυτό που του προσθέτει υπεραξία είναι ο παπαρουνόσπορος και το χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ξενοδοχείο μας στο «Κύδων», χρησιμοποιούμε φρέσκο φύλλο κρούστας αντί του χωριάτικου φύλλου και αυτό διότι η μικρή παραλλαγή το καθιστά ακόμα πιο τραγανό!
Υλικά
Για τη συνταγή
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για γαρνίρισμα
12 μισά καρύδια
Για τη γέμιση
1 1/2 φλιτζάνι φουντούκια χοντροκομμένα
1 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι σουσάμι καβουρδισμένο
1/2 φλιτζάνι παπαρουνόσπορο
1 κουτ.γλυκ. μαύρο πιπέρι, χοντροκομμένο
3/4 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο
Για το σιρόπι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο
1 φλιτζάνι χαρουπόμελο
χυμό από ½ λεμόνι
Το Γάστριν είναι πολύ σοβαρότερο γλύκισμα και αυτό που του προσθέτει υπεραξία είναι ο παπαρουνόσπορος και το χοντροσπασμένο μαύρο πιπέρι. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ξενοδοχείο μας στο «Κύδων», χρησιμοποιούμε φρέσκο φύλλο κρούστας αντί του χωριάτικου φύλλου και αυτό διότι η μικρή παραλλαγή το καθιστά ακόμα πιο τραγανό!
Υλικά
Για τη συνταγή
1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για γαρνίρισμα
12 μισά καρύδια
Για τη γέμιση
1 1/2 φλιτζάνι φουντούκια χοντροκομμένα
1 1/2 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλιτζάνι σουσάμι καβουρδισμένο
1/2 φλιτζάνι παπαρουνόσπορο
1 κουτ.γλυκ. μαύρο πιπέρι, χοντροκομμένο
3/4 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο
Για το σιρόπι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι μέλι θυμαρίσιο
1 φλιτζάνι χαρουπόμελο
χυμό από ½ λεμόνι
Εκτέλεση
Ρίχνετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια
χωρίζετε τα φύλλα σε τρία μέρη. Αλείφετε με ένα πινέλο την επιφάνεια ενός ταψιού 25x35 εκ. με ελαιόλαδο και απλώνετε το 1/3 των φύλλων καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Απλώνετε στην επιφάνεια τους τη μισή γέμιση. Στρώνετε από πάνω το άλλο 1/3 των φύλλων καλά λαδωμένα μεταξύ τους και απλώνετε την υπόλοιπη γέμιση.
Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα καλά λαδωμένα μεταξύ τους. Ραντίζετε με λίγο νερό, χαράζετε το γλυκό σε τετράγωνα ορθογώνια κομμάτια και στο κέντρο κάθε κομματιού βάζετε ½ καρύδι. Ψήνετε για 40 – 45 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα στους 180 βαθμούς. Αποσύρετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και το χαρουπόμελο και την τοποθετείτε σε μέτρια θερμοκρασία να βράσει για 8 λεπτά. Προσθέτετε το μέλι και το λεμόνι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί το μέλι στο σιρόπι. Στη συνέχεια περιχύνετε το κρύο γλυκό με το ζεστό σιρόπι και αφήνετε να το απορροφήσει εντελώς. Τέλος, κόβετε τα κομμάτια εκεί που τα χαράξατε και τα σερβίρετε σε πιατέλα.
Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και μερικά αμύγδαλα ψιλοκομμένα.