Chef de cuisine King George, a Luxury Collection Hotel, AthensΑλέξανδρος Κοσκινάς
Τα παραδοσιακά σαϊτια ή αλλιώς αλμυρά πιτάκια (πιταρούδια με χορταρικά και τυρί) είναι ένα παραδοσιακό έδεσμα της Μονεμβασιάς που θα «απογειώσει» τον ουρανίσκο του κάθε επισκέπτη. Πρόκειται για μία εύκολη και γρήγορη συνταγή με άρωμα και γεύση Μονεμβασιάς που θα δώσει άλλη διάσταση στις γευστικές σας επιλογές.
Υλικά για ζύμη
750 γρ αλεύρι για φύλλο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
300 γρ χλιαρό νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
500 γρ φέτα ή κατσικίσιο τυρί
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 μαρούλι
1/2 ματσάκι άνηθο
150 γρ λάδι
Υλικά για ζύμη
750 γρ αλεύρι για φύλλο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
300 γρ χλιαρό νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
500 γρ φέτα ή κατσικίσιο τυρί
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 μαρούλι
1/2 ματσάκι άνηθο
150 γρ λάδι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το λεμόνι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη.Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε πολύ λεπτά φύλλα διάστασης περίπου 70*70εκ. Κόβουμε τα 3 φύλλα σε σχήμα σταυρού ώστε να δημιουργήσει το καθένα 4 κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και τα αναμειγνύουμε με το τυρί και το λάδι. Βάζουμε 1/12 από το μείγμα της γέμισης πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου και το διπλώνουμε εσωκλείοντας τη γέμιση. Τα σαϊτια πρέπει να ψηθούν αμέσως μόλις φτιαχτούν. Το ιδανικό ψήσιμο γίνεται σε καυτή μεταλλική πλάκα που ξεροψήνει τη λεπτή ζύμη και λιώνει τη γέμιση. Εναλλακτικά ζεσταίνουμε ένα λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε τα σαίτια μας 4-6 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Το φύλλο πρέπει να είναι τόσο λεπτό ώστε να διακρίνονται τα υλικά της γέμισης.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το χλιαρό νερό, το αλάτι, το λάδι, το λεμόνι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ελαστική ζύμη.Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια και ανοίγουμε πολύ λεπτά φύλλα διάστασης περίπου 70*70εκ. Κόβουμε τα 3 φύλλα σε σχήμα σταυρού ώστε να δημιουργήσει το καθένα 4 κομμάτια.
Ψιλοκόβουμε τα χορταρικά και τα αναμειγνύουμε με το τυρί και το λάδι. Βάζουμε 1/12 από το μείγμα της γέμισης πάνω σε κάθε κομμάτι φύλλου και το διπλώνουμε εσωκλείοντας τη γέμιση. Τα σαϊτια πρέπει να ψηθούν αμέσως μόλις φτιαχτούν. Το ιδανικό ψήσιμο γίνεται σε καυτή μεταλλική πλάκα που ξεροψήνει τη λεπτή ζύμη και λιώνει τη γέμιση. Εναλλακτικά ζεσταίνουμε ένα λαδωμένο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και ψήνουμε τα σαίτια μας 4-6 λεπτά σε κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Το φύλλο πρέπει να είναι τόσο λεπτό ώστε να διακρίνονται τα υλικά της γέμισης.