Chef de cuisine King George, a Luxury Collection Hotel, AthensΑλέξανδρος Κοσκινάς
Το κατ’εξοχήν τοπικό προϊόν του Λεωνιδίου είναι η φημισμένη Τσακώνικη Μελιτζάνα, η οποία καλλιεργείται με τον παραδοσιακό τρόπο και μεράκι από τους ντόπιους παραγωγούς εδώ και δεκαετίες. Το gnoristetinellada.gr εξασφάλισε μία παραδοσιακή συνταγή από τον βραβευμένο σεφ, Αλέξανδρο Κοσκινά.
Υλικά (4-6 μερίδες)
8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες κατά μήκος σε 4 φέτες
6 ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 ml ελαιόλαδο
3 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά (4-6 μερίδες)
8 μέτριες μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες κατά μήκος σε 4 φέτες
6 ντομάτες, ώριμες, ψιλοκομμένες
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
4-5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 ml ελαιόλαδο
3 κουτ. γλυκού ξερός βασιλικός
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις μελιτζάνες ακριβώς. Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με λίγο από το λάδι. Ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, τις πασπαλίζουμε με βασιλικό, τις καλύπτουμε με τη σάλτσα και σκορπίζουμε από πάνω ομοιόμορφα τη φέτα. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Tip: Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε ένα ταψί που ιδανικά να χωράει τις μελιτζάνες ακριβώς. Απλώνουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις αλατίζουμε και τις αλείφουμε με λίγο από το λάδι. Ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο, τις πασπαλίζουμε με βασιλικό, τις καλύπτουμε με τη σάλτσα και σκορπίζουμε από πάνω ομοιόμορφα τη φέτα. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια.
Tip: Γαρνίρουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού