Chef de cuisine King George, a Luxury Collection Hotel, AthensΑλέξανδρος Κοσκινάς
Είναι ευρέως γνωστό ότι στην Ελλάδα οι παραδοσιακές συνταγές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι βασίζονται ως επί το πλείστον στο χοιρινό. Ωστόσο, οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει τα Χριστούγεννα με γαλοπούλα γεμιστή.
Το gnoristetinellada.gr εξασφάλισε μία συνταγή από τον διακεκριμένο και βραβευμένο chef de cuisine, Αλέξανδρο Κοσκινά, του πολυτελούς ξενοδοχείου King George Palace, με ειδίκευση στην ελληνική κουζίνα και τις παραδοσιακές γεύσεις του κάθε τόπου.
Η συνταγή που ακολουθεί εμπεριέχει παρμεζάνα, που μαζί με τις ελιές και τα μπαχαρικά δίνουν μία πικάντικη γεύση.
Υλικά για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα 1,5 κιλό με τα εντόσθια σε κομματάκια
½ λεμόνι για άλειμμα
Αλάτι
3 κουταλιές βούτυρο
1 κεφάλι σκόρδο, λεπτοκομμένο
2 γαρύφαλλα
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
¼ φλυτζάνι (60ml) χυμό λεμονιού
4 κουταλιές γαλέτα
½ φλυτζάνι μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσια
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
½ κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες
2 φλυτζάνια (120ml) παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
1 αβγό χτυπημένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου. Πλένετε και στεγνώνετε το κοτόπουλο, το αλείφετε με λεμόνι, του βάζετε αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε στην άκρη. Τσιγαρίζετε τα εντόσθια με μία κουταλιά βούτυρο και προσθέτετε το σκόρδο, τη ρίγανη, τα γαρύφαλλα, τη κανέλλα, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Τα βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη γαλέτα, τις ελιές και το τυρί. Στη συνέχεια τα αναμειγνύετε με το χτυπημένο αβγό. Με το μείγμα γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε ή τη δένετε. Αλείφετε το υπόλοιπο βούτυρο στη γαλοπούλα και στύβετε λίγο λεμόνι πάνω του. Το ψήνετε στο ζεσταμένο φούρνο για 1 ½ ώρα αλείφοντας κάθε τόσο. Οι χυμοί θα δώσουν μία γευστική σάλτσα, από την οποία μπορείτε να βγάλετε το λίπος, εάν επιθυμείτε. Η δόση είναι για 4 έως 6 άτομα.
Το gnoristetinellada.gr εξασφάλισε μία συνταγή από τον διακεκριμένο και βραβευμένο chef de cuisine, Αλέξανδρο Κοσκινά, του πολυτελούς ξενοδοχείου King George Palace, με ειδίκευση στην ελληνική κουζίνα και τις παραδοσιακές γεύσεις του κάθε τόπου.
Η συνταγή που ακολουθεί εμπεριέχει παρμεζάνα, που μαζί με τις ελιές και τα μπαχαρικά δίνουν μία πικάντικη γεύση.
Υλικά για τη γαλοπούλα
1 γαλοπούλα 1,5 κιλό με τα εντόσθια σε κομματάκια
½ λεμόνι για άλειμμα
Αλάτι
3 κουταλιές βούτυρο
1 κεφάλι σκόρδο, λεπτοκομμένο
2 γαρύφαλλα
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλλα
¼ φλυτζάνι (60ml) χυμό λεμονιού
4 κουταλιές γαλέτα
½ φλυτζάνι μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσια
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
½ κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και τριμμένες
2 φλυτζάνια (120ml) παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
1 αβγό χτυπημένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου. Πλένετε και στεγνώνετε το κοτόπουλο, το αλείφετε με λεμόνι, του βάζετε αλάτι και πιπέρι και το αφήνετε στην άκρη. Τσιγαρίζετε τα εντόσθια με μία κουταλιά βούτυρο και προσθέτετε το σκόρδο, τη ρίγανη, τα γαρύφαλλα, τη κανέλλα, το πιπέρι και το χυμό λεμονιού. Τα σιγοβράζετε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Τα βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη γαλέτα, τις ελιές και το τυρί. Στη συνέχεια τα αναμειγνύετε με το χτυπημένο αβγό. Με το μείγμα γεμίζετε τη γαλοπούλα και τη ράβετε ή τη δένετε. Αλείφετε το υπόλοιπο βούτυρο στη γαλοπούλα και στύβετε λίγο λεμόνι πάνω του. Το ψήνετε στο ζεσταμένο φούρνο για 1 ½ ώρα αλείφοντας κάθε τόσο. Οι χυμοί θα δώσουν μία γευστική σάλτσα, από την οποία μπορείτε να βγάλετε το λίπος, εάν επιθυμείτε. Η δόση είναι για 4 έως 6 άτομα.
Υλικά για τη γέμιση
½ κιλό κάστανα μισοβρασμένα και καθαρισμένα
1 φλυτζάνι (240ml) γάλα
½ κιλό χωριάτικο λουκάνικο καθαρισμένο με μεμβράνη σε κομμάτια
2 μέτρια κρεμμύδια λεπτοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο
½ φλυτζάνι (120ml) μπράντι
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Μόλις καθαρίσετε τα κάστανα, τα βυθίζετε στο γάλα για 10 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ψιλοκόβετε. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, το λουκάνικο και το σκόρδο με βούτυρο μέχρι το λουκάνικο να χάσει το ροζ χρώμα και τα κρεμμύδια να ροδίσουν. Προσθέστε το μπράντι, τα κάστανα (και το μοσχοκάρυδο, αν βάζετε) και σιγοβράστε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο μπράντι. Βάλτε πιπέρι, αλάτι, μαϊντανό και αφήστε να κρυώσει πριν γεμίσετε. Αρκετό για γαλοπούλα 5 έως 6 κιλά.
Καλά Χριστούγεννα!
½ κιλό κάστανα μισοβρασμένα και καθαρισμένα
1 φλυτζάνι (240ml) γάλα
½ κιλό χωριάτικο λουκάνικο καθαρισμένο με μεμβράνη σε κομμάτια
2 μέτρια κρεμμύδια λεπτοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένο
2 κουταλιές βούτυρο
½ φλυτζάνι (120ml) μπράντι
¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
3 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Μόλις καθαρίσετε τα κάστανα, τα βυθίζετε στο γάλα για 10 λεπτά. Τα βγάζετε και τα ψιλοκόβετε. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζετε το κρεμμύδι, το λουκάνικο και το σκόρδο με βούτυρο μέχρι το λουκάνικο να χάσει το ροζ χρώμα και τα κρεμμύδια να ροδίσουν. Προσθέστε το μπράντι, τα κάστανα (και το μοσχοκάρυδο, αν βάζετε) και σιγοβράστε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο μπράντι. Βάλτε πιπέρι, αλάτι, μαϊντανό και αφήστε να κρυώσει πριν γεμίσετε. Αρκετό για γαλοπούλα 5 έως 6 κιλά.
Καλά Χριστούγεννα!