Άκης Πετρετζίκης
Η Δημητσάνα και γενικότερα η ορεινή Αρκαδία φημίζεται κυρίως για τα ψητά κρέατα, το τοπικό λουκάνικο αλλά και τις πασίγνωστες χυλοπίτες με κοκκινιστό κόκκορα.
Ωστόσο, όσοι επισκέπτονται τη Δημητσάνα είναι αδύνατο να μη δοκιμάσουν κρασάτο κοκκινιστό αγριογούρουνο στη γάστρα που είναι και η σπεσιαλιτέ της περιοχής.
Το gnoristetinellada.gr εξασφάλισε τη πιο "νόστιμη" παραδοσιακή συνταγή από τον διάσημο σεφ, Άκη Πετρετζίκη!
Υλικά (για 6-8 μερίδες)
2 κιλά αγριογούρουνο (μπούτι μόνο, χωρίς κόκαλα)
Για τη μαρινάδα
2 κρεμμύδια, ξερά
3 σκ. σκόρδο
500 γρ. κρασί κόκκινο
100 γρ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους
1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι
50 γρ. μέλι
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
χυμό, από 1 πορτοκάλι
1 στικ κανέλα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
αλάτι
Για το σερβίρισμα
500 γρ. μακαρόνια, τρυπητά Νο.3, βρασμένα
ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
Ωστόσο, όσοι επισκέπτονται τη Δημητσάνα είναι αδύνατο να μη δοκιμάσουν κρασάτο κοκκινιστό αγριογούρουνο στη γάστρα που είναι και η σπεσιαλιτέ της περιοχής.
Το gnoristetinellada.gr εξασφάλισε τη πιο "νόστιμη" παραδοσιακή συνταγή από τον διάσημο σεφ, Άκη Πετρετζίκη!
Υλικά (για 6-8 μερίδες)
2 κιλά αγριογούρουνο (μπούτι μόνο, χωρίς κόκαλα)
Για τη μαρινάδα
2 κρεμμύδια, ξερά
3 σκ. σκόρδο
500 γρ. κρασί κόκκινο
100 γρ. ελαιόλαδο
3 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. κόκκους πιπεριού
1 κ.γ. κύμινο, σε σπόρους
1 κ.γ. κόκκους μπαχάρι
50 γρ. μέλι
ξύσμα, από 1 πορτοκάλι
χυμό, από 1 πορτοκάλι
1 στικ κανέλα
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
αλάτι
Για το σερβίρισμα
500 γρ. μακαρόνια, τρυπητά Νο.3, βρασμένα
ρίγανη, φρέσκια, ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Κόβουμε το αγριογούρουνο σε μεγάλα κομμάτια 5-6 εκατοστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε σε κομμάτια τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (2-3 εκατοστά). Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το αγριογούρουνο, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους από το πιπέρι, το κύμινο, το μπαχάρι, το μέλι, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες.
Μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο το σουρώνουμε και κρατάμε όλη την μαρινάδα στην άκρη. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει το κρέας ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με τη μαρινάδα και μεταφέρουμε όλα τα υλικά, από το τηγάνι, μέσα σε μία γάστρα.
Τέλος, ψήνουμε στον φούρνο για 3.5 ώρες και σερβίρουμε με τα βρασμένα μακαρόνια και φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης: 20'
Χρόνο ψησίματος:210'
Κόβουμε το αγριογούρουνο σε μεγάλα κομμάτια 5-6 εκατοστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε σε κομμάτια τα κρεμμύδια και τα σκόρδα (2-3 εκατοστά). Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ρίχνουμε το αγριογούρουνο, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το κρασί, το ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους από το πιπέρι, το κύμινο, το μπαχάρι, το μέλι, το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι και το ξύλο κανέλας. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε μέσα στο ψυγείο για 12 ώρες.
Μόλις το βγάλουμε από το ψυγείο το σουρώνουμε και κρατάμε όλη την μαρινάδα στην άκρη. Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Έπειτα, ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει το κρέας ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τη ντομάτα κονκασέ, τη ζάχαρη, αλάτι, και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Σβήνουμε με τη μαρινάδα και μεταφέρουμε όλα τα υλικά, από το τηγάνι, μέσα σε μία γάστρα.
Τέλος, ψήνουμε στον φούρνο για 3.5 ώρες και σερβίρουμε με τα βρασμένα μακαρόνια και φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη.
Χρόνος αναμονής: 12 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης: 20'
Χρόνο ψησίματος:210'