Executive Chef Εστιατόριο 1926Ευάγγελος Βενιέρης
Η Νάξος είναι από τα λίγα νησιά όπου η κουζίνα της έχει πανενθική αναγνώριση. Αποτελεί μάλιστα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανέκαθεν η κουζίνα της Νάξου διακρίνεται σε τρείς βασικές κατηγορίες καθώς το νησί δεν ήταν ενιαίο οδικώς για πολλά έτη. Ως εκ τούτου, στις παραλιακές περιοχές κυριαρχούσαν τα θαλασσινά και τα ψάρια, στις πεδινές τα βοειδή και τα κηπευτικά και στις ορεινές τα κρεατικά. Τα πιο δημοφιλή κρεατικά που μπορείτε να δοκιμάσετε στο νησί του Διονύσου είναι το ρόστο μοσχάρι, ο χωριάτικος κόκκορας, χοιρινό φρικασέ με προβάτσες, κοκκινιστό μοσχαράκι, κατσικάκι λεμονάτο κα. Το κατσικάκι λεμονάτο μπορείτε να το βρείτε στο εστιατόριο «1926», όπου παρασκευάζεται με τοπικά προϊόντα και η γεύση του είναι ασυναγώνιστη!
Υλικά για 2 μερίδες
800γρ κατσικάκι γάλακτος (μπούτι ή χεράκι) τεμαχισμένο σε 3 κομμάτια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κρόκο αυγού
Δενδρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
Κρεμμύδι
Σκόρδο
1 λεμόνι
Υλικά για 2 μερίδες
800γρ κατσικάκι γάλακτος (μπούτι ή χεράκι) τεμαχισμένο σε 3 κομμάτια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κρόκο αυγού
Δενδρολίβανο
1 φύλλο δάφνης
Κρεμμύδι
Σκόρδο
1 λεμόνι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας το στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε.Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας ώστε να το θωρακίσουμε γύρω γύρω.Βγάζουμε από το τηγάνι το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας να τσιγαριστεί λίγο ακόμα και ρίχνουμε λίγο λεμόνι.Μετά από λίγα λεπτά γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας. Βάζουμε το φύλλο δάφνης και τον δενδολίβανο και αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα.Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από την φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο με το υπόλοιπο λεμόνι τον κρόκο του αυγού και λίγο λίγο από την σάλτσα,το αδειάζουμε στην κατσαρόλα την ανακινούμε με τα χέρια και είναι έτοιμο. Σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανητές.
Πλένουμε το κρέας το στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε.Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρέας ώστε να το θωρακίσουμε γύρω γύρω.Βγάζουμε από το τηγάνι το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρέας να τσιγαριστεί λίγο ακόμα και ρίχνουμε λίγο λεμόνι.Μετά από λίγα λεπτά γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα τόσο ώστε να καλύπτει το κρέας. Βάζουμε το φύλλο δάφνης και τον δενδολίβανο και αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα.Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από την φωτιά, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο με το υπόλοιπο λεμόνι τον κρόκο του αυγού και λίγο λίγο από την σάλτσα,το αδειάζουμε στην κατσαρόλα την ανακινούμε με τα χέρια και είναι έτοιμο. Σερβίρεται με πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανητές.