Executive Chef Εστιατόριο "Almyra kythera"Μανώλης Καλοπαίδης
Τα Κύθηρα είναι ο παράδεισος της γαστρονομίας και των τοπικών προϊόντων. Είναι περισσότερο γνωστά για τα λαδοπαξίμαδα, το θυμαρίσιο μέλι, τα τοπικά γλυκά και τη φατουράδα. Παρόλα αυτά το πιο δημοφιλές τοπικό παραδοσιακό πιάτο τους τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτική ουσία είναι ο ξυνόχοντρος με μελιτζάνες.
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες
1/2 κιλό ξινόχοντρος (πληγούρι)
3 μέτρια μεγάλα κρεμμύδια
1 μικρό κουτί ντοματάκια
1 κούπα ελαιόλαδο
μαϊντανός
μια μικρή πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Υλικά
1 κιλό μελιτζάνες
1/2 κιλό ξινόχοντρος (πληγούρι)
3 μέτρια μεγάλα κρεμμύδια
1 μικρό κουτί ντοματάκια
1 κούπα ελαιόλαδο
μαϊντανός
μια μικρή πρέζα ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Μουσκεύετε τον ξινόχοντρο (πληγούρι) σε νερό για περίπου 30 λεπτά. Σωτάρετε το κρεμμύδι και τον μαιντανό, και μόλις μαραθούν απλώς ελαφρά προσθέτετε τις μελιτζάνες, κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες, τις ντομάτες, το αλαττοπίπερο, τη ζάχαρη και μισή κούπα νερό.
Μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε τον ξινόχοντρο και χαμηλώνετε τη φωτιά, για να σας αρπάξει. Το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
Tip
Μπορείτε να τρίψετε λίγη αλμυρή μυζήθρα ή να ρίξετε μερικά κομματάκια κάποιου αλμυρού τυριού μέσα ακριβώς πριν το σερβίρετε.
Μουσκεύετε τον ξινόχοντρο (πληγούρι) σε νερό για περίπου 30 λεπτά. Σωτάρετε το κρεμμύδι και τον μαιντανό, και μόλις μαραθούν απλώς ελαφρά προσθέτετε τις μελιτζάνες, κομμένες σε μακρόστενες λωρίδες, τις ντομάτες, το αλαττοπίπερο, τη ζάχαρη και μισή κούπα νερό.
Μόλις πάρει μια βράση ρίχνετε τον ξινόχοντρο και χαμηλώνετε τη φωτιά, για να σας αρπάξει. Το αφήνετε να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
Tip
Μπορείτε να τρίψετε λίγη αλμυρή μυζήθρα ή να ρίξετε μερικά κομματάκια κάποιου αλμυρού τυριού μέσα ακριβώς πριν το σερβίρετε.