Μία συνταγή του Executive Chef του εστιατορίου Akti Aegeou Restaurant, Στέλιου Παρασκευά.
Τα εστιατόρια του νησιού ήταν πολύ λίγα για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλον αυτό τον κόσμο, εκείνες τις ημέρες. Οι πάγκοι αυτοί πουλούσαν τηγανιτό μπακαλιάρο στους εκατοντάδες προσκυνητές , μπακαλιάρο με τηγανιτές πατάτες κομμένες ροδέλες και φέτες ψωμί μέσα σε χωνιά από εφημερίδες. Η χθεσινή φέτα του ψωμιού μαζί με τον ξεροτηγανισμένο μπακαλιάρο και τις πατάτες ροδέλες, τις οποίες αλεύρωναν για να μην "τραβήξουν" πολύ λάδι και τις τηγάνιζαν σε ελαιόλαδο μαζί με πολλές σκελίδες σκόρδο ήταν για εκείνες τις ημέρες το ωραιότερο γεύμα για όλους μας. Τρώγεται δε εξίσου ευχάριστα και κρύο
Υλικά
- 1 φύλλο μπακαλιάρο
- 2 πατάτες
- 1 κούπα αλεύρι
- 1 ποτήρι κρασιού μπύρα
- 1 κουτάλι σούπας μουστάρδα
- Λάδι
- Πιπέρι
Για την σκορδαλιά
- 250 γραμ. περίπου ψωμί χθεσινό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Λάδι
- Ξύδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
Βάζουμε τον μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ στο νερό για να ξαρμυρίσει.
Τον κόβουμε μικρά κομμάτια και φτιάχνουμε το κουρκούτι ανακατεύοντας την μπύρα με το αλεύρι, την μουστάρδα και το πιπέρι.Βάζουμε μέσα στο κουρκούτι τα κομμάτια τον μπακαλιάρο και μετά στο τηγάνι με το καυτό λάδι, μόλις τον τηγανίσουμε τον βάζουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
Στη συνέχεια, τηγανίζουμε τις πατάτες σε ροδέλες. Για την σκορδαλιά μουλιάζουμε για λίγο το ψωμί σε νερό, το στραγγίζουμε πολύ καλά και ανακατεύουμε στο μίξερ με το λιωμένο σκόρδο, το λάδι και το ξύδι, αλάτι πιπέρι. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο δίπλα στις πατατούλες και την σκορδαλιά.