Μία συνταγή του Executive Chef του The Met Hotel, Δημήτρη Τσανανά.
Executive Chef - The Met HotelΔημήτρης Τσανανάς
Μία υπέροχη συνταγή για να φτιάξετε παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι που μοσχομυρίζει μαχλέπι και μαστίχα.
Αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας δημιουργώντας μία αίσθηση εφορίας και γλυκιάς προσμονής συνηφασμένη με το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι.
Υλικά
Αρώματα από μαχλέπι και μαστίχα θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας δημιουργώντας μία αίσθηση εφορίας και γλυκιάς προσμονής συνηφασμένη με το παραδοσιακό πολίτικο τσουρέκι.
Υλικά
- 500 γραμμάρια μαγιά νωπή
- 3 κιλά αλεύρι σκληρό
- 360 γραμμάρια φυτίνη
- 1250 γραμμάρια ζάχαρη
- 9 αυγά
- 750 ml γάλα
- 500 ml χλιαρό νερό
- 3 κουταλιές του γλυκού μαχλέπι
- 3 κουταλιές του γλυκού κάκουλε
- Λίγο αλάτι
- Ξύσμα πορτοκαλιού από 7 πορτοκάλια
- 8 σταγόνες μαστιχέλαιο
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 800 γραμμάρια αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι το μαχλέπι, το κάκουλε, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μίγμα με τη μαγιά.
Χτυπάμε τα αυγά και την ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε ζεστό γάλα για να έχουμε ένα χλιαρό μείγμα.
Ζυμώνουμε τώρα όλα τα υλικά μας, από έξω προς τα μέσα με τα δάχτυλα προσθέτοντας την λιωμένη φυτίνη και αφήνουμε 2ώρες και 30 λεπτά για να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Κάνουμε τσουρέκι πλεξούδα με 2 φυτίλια των 300 γαμμαρίων το ένα.
Αφήνουμε να φουσκώει, αλοίφουμε με αυγό και ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά περίπου.
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 800 γραμμάρια αλεύρι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι το μαχλέπι, το κάκουλε, το ξύσμα πορτοκαλιού και το μίγμα με τη μαγιά.
Χτυπάμε τα αυγά και την ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε ζεστό γάλα για να έχουμε ένα χλιαρό μείγμα.
Ζυμώνουμε τώρα όλα τα υλικά μας, από έξω προς τα μέσα με τα δάχτυλα προσθέτοντας την λιωμένη φυτίνη και αφήνουμε 2ώρες και 30 λεπτά για να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.
Κάνουμε τσουρέκι πλεξούδα με 2 φυτίλια των 300 γαμμαρίων το ένα.
Αφήνουμε να φουσκώει, αλοίφουμε με αυγό και ψήνουμε στο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά περίπου.