Μία συνταγή του Executive Chef, του Hotel Amalia Ναυπλίου, Αντώνη Νώτη.
Executive Chef - Hotel Amalia ΝαυπλίουΑντώνης Νώτης
Μια παραδοσιακή συνταγή της Αργολίδας με αρνάκι, ολόκληρες μικρές πατάτες ποικιλίας σπούντα Τρίπολης και ντομάτα.
Η μπογάνα ή μπουγάνα είναι μία παραδοσιακή συνταγή της Αργολίδας, με αρνάκι, ολόκληρες στρογγυλές πατάτες και ντομάτα. Το όνομα προέρχεται από την παραδοσιακή χάλκινη γάστρα, μέσα στην οποία μαγείρευαν το φαγητό.
Υλικά
Η μπογάνα ή μπουγάνα είναι μία παραδοσιακή συνταγή της Αργολίδας, με αρνάκι, ολόκληρες στρογγυλές πατάτες και ντομάτα. Το όνομα προέρχεται από την παραδοσιακή χάλκινη γάστρα, μέσα στην οποία μαγείρευαν το φαγητό.
Υλικά
- 3 κιλά αρνί μπούτι
- 1,5 κιλό πατάτες ριζολέ (στρόγγυλες)
- 1 κιλό ντομμάτες τριμμένες
- 3 λεμόνια χυμό
- 5 σκελίδες σκόρδο ακαθάριστες
- 5-6 μπαχάρια σε κόκκους
- 60 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 φύλλα δάφνη
- Θυμάρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, το αρνί, τις πατάτες, τα μπαχαρικά, την ντομάτα, το σκόρδο, το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για 3 ώρες στους 170-180 βαθμούς και το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε για να πάρει χρώμα.
Σε ένα ταψί βάζουμε λίγο ελαιόλαδο, το αρνί, τις πατάτες, τα μπαχαρικά, την ντομάτα, το σκόρδο, το βούτυρο και τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο για 3 ώρες στους 170-180 βαθμούς και το τελευταίο μισάωρο ξεσκεπάζουμε για να πάρει χρώμα.