Μία συνταγή του Executive Chef του ξενοδοχείου Τιτάνια, Χρήστου Τζιλήρα.
Executive Chef Hotel TitaniaΧρήστος Τζιλήρας
Η φασολάδα ή φασουλάδα συναντάται από την αρχαιότητα και είναι από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
Η φασολάδα θεωρείται το εθνικό φαγητό των Ελλήνων! Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι καθιερώθηκε εθνικό πιάτο, την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά. Κάτι που δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με τη βιβλιογαφία.
Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.
Υλικά για 8 άτομα
Η φασολάδα θεωρείται το εθνικό φαγητό των Ελλήνων! Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι καθιερώθηκε εθνικό πιάτο, την εποχή της δικτατορίας του Μεταξά. Κάτι που δεν είναι βέβαιο, σύμφωνα με τη βιβλιογαφία.
Πρόκειται για σούπα από φασόλια και διάφορα λαχανικά ή και κρέας. Η φασολάδα είναι επίσης συνηθισμένο πιάτο και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως στην Κύπρο, την Τουρκία, την Αίγυπτο και αλλού.
Υλικά για 8 άτομα
- 400 γραμμάρια φασόλια
- 3 καρότα κομμένα σε φέτες
- 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ μάτσο σέλινο
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 150 γραμμάρια φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
- 200ml ελαιόλαδο
- Αλάτι –πιπέρι
Εκτέλεση
Βάζουμε τα φασόλια από βραδύς σε νερό να φουσκώσουν. Τα βράζουμε σε κρυο νερό για 5 λεπτά και αλλάζουμε το πρώτο νερό. Τα ξαναβάζουμε να βράσουν, τα αφρίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τον πελτέ και την ντομάτα. Μόλις βράσουν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε καρότο κομμένο σε φέτες και είκοσι λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το σέλινο.
Tip: μπορούμε να ρίξουμε χυμό λεμόνι στο τέλος ή στο μαγείρεμα μπορούμε να προσθέσουμε μια καυτερή πιπεριά για να γίνει πιο spicy.
Την συνοδεύουμε με μεγάλα κομμάτια από ξερό κρεμμύδι και καπνιστή ρέγγα.
Βάζουμε τα φασόλια από βραδύς σε νερό να φουσκώσουν. Τα βράζουμε σε κρυο νερό για 5 λεπτά και αλλάζουμε το πρώτο νερό. Τα ξαναβάζουμε να βράσουν, τα αφρίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, τον πελτέ και την ντομάτα. Μόλις βράσουν ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέτουμε καρότο κομμένο σε φέτες και είκοσι λεπτά πριν το τέλος προσθέτουμε το σέλινο.
Tip: μπορούμε να ρίξουμε χυμό λεμόνι στο τέλος ή στο μαγείρεμα μπορούμε να προσθέσουμε μια καυτερή πιπεριά για να γίνει πιο spicy.
Την συνοδεύουμε με μεγάλα κομμάτια από ξερό κρεμμύδι και καπνιστή ρέγγα.