Pastry Chef Hotel TitaniaΒαγγέλης Αρακάς
Το ελληνικό έθιμο της βασιλόπιτας είναι πανάρχαιο και προέρχεται από το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων», που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση βασιλόπιτα ονομάζεται η πίτα που παρασκευάζεται παραμονή της Πρωτοχρονιάς και περιέχει ένα χρυσό φλουρί (νόμισμα) που κατά το ελληνικό έθιμο, θα φέρει καλή τύχη σε αυτόν που θα το βρει. Κόβεται και μοιράζεται σε οικογενειακή σύναξη αμέσως με τον ερχομό του νέου έτους. Είθισται να γράφεται πάνω στη βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων σοκολάτα ή με ζάχαρη.
Υλικά
Α’ Μίγμα
650γρ βούτυρο ευρωπαϊκό φρέσκο
525γρ ζάχαρη άχνη
2 πορτοκάλια ξύσμα
2 δόσεις βανίλια σκόνη
2γρ μοσχοκάρυδο τριμμένο σκόνη
1γρ μαστίχα τριμμένη σκόνη
10γρ μαχλέπι τριμμένο σκόνη
Β’ Μίγμα
350γρ αυγά
135γρ γάλα φρέσκο
50γρ κονιάκ
Γ’ Μίγμα
900γρ αλεύρι μαλακό
15γρ μπέικιν πάουντερ
150γρ αμύγδαλο μαύρο
Χοντροκομμένο ή καρύδι (κοσκινισμένα)
Υλικά
Α’ Μίγμα
650γρ βούτυρο ευρωπαϊκό φρέσκο
525γρ ζάχαρη άχνη
2 πορτοκάλια ξύσμα
2 δόσεις βανίλια σκόνη
2γρ μοσχοκάρυδο τριμμένο σκόνη
1γρ μαστίχα τριμμένη σκόνη
10γρ μαχλέπι τριμμένο σκόνη
Β’ Μίγμα
350γρ αυγά
135γρ γάλα φρέσκο
50γρ κονιάκ
Γ’ Μίγμα
900γρ αλεύρι μαλακό
15γρ μπέικιν πάουντερ
150γρ αμύγδαλο μαύρο
Χοντροκομμένο ή καρύδι (κοσκινισμένα)
Εκτέλεση
1. Τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Α μέσα στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, τα οποία τα δουλεύουμε αρχικά στην 1η ταχύτητα για 1 λεπτό και ανεβάζουμε σταδιακά την ταχύτητα από την 1η στη 2η και τέλος στην 3η ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και ενσωματωθούν τα υλικά καλά του μίγματος Α μεταξύ τους. Προσοχή: το βούτυρο από το μίγμα Α πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Αναμειγνύουμε τα υλικά του μίγματος Β μέσα σε μία μπασίνα, ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να σπάσουν τα αυγά καλά και ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά του μίγματος Β. Προσοχή: τα υλικά του μίγματος Β πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
3. Προσθήκη του μίγματος Β μέσα στο μίγμα Α λίγο-λίγο, ενώ δουλεύει στη 2η ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει και ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά του μίγματος Α & Β.
4. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και αφαιρούμε και το σύρμα του μίξερ.
5. Προσθήκη του μίγματος Γ μέσα στον κάδο του μίξερ λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με τη βοήθεια μίας τρυπητής μεταλλικής κουτάλας μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του όλου μίγματος Α, Β & Γ.
6. Προσθέτουμε το μίγμα σε ένα ταψί στρωμένο με ριζόχαρτο και βουτυρωμένο στα πλαϊνά του, στρώνοντας την επιφάνειά του, η οποία πρέπει να είναι επίπεδη, με τη βοήθεια μία παλέτας ζαχαροπλαστικής και αλείφουμε την επιφάνειά του με άλειμμα αυγού, με τη βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε με φιλέ αμύγδαλο άσπρο.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c για 45 λεπτά περίπου.
8. Αφού ψηθεί και κρυώσει τη ξεφορμάρουμε και της προσθέτουμε από την κάτω μεριά το φλουρί, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ανοίγοντας μία σχισμή.
9. Οι τρόποι που μπορούμε να γαρνίρουμε τη βασιλόπιτα είναι πάρα πολλοί.
Α. Με τη ζάχαρη άχνη είναι ο πιο κλασικός.
Β. Με τη ζάχαρη άχνη και διάφορες στάμπες (εικόνες)
Γ. Με αυγόγλασο με διάφορες μπορντούρες, γράμματα και σχέδια.
Δ. Με γλάσο
10. Τέλος, εάν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε το αμύγδαλο και στη θέση του να προσθέσουμε καρύδι τριμμένο.
Συντήρηση: 3 ημέρες στο ψυγείο σκεπασμένη αεροστεγώς με μεμβράνη.
1. Τοποθετούμε τα υλικά του μίγματος Α μέσα στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, τα οποία τα δουλεύουμε αρχικά στην 1η ταχύτητα για 1 λεπτό και ανεβάζουμε σταδιακά την ταχύτητα από την 1η στη 2η και τέλος στην 3η ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και ενσωματωθούν τα υλικά καλά του μίγματος Α μεταξύ τους. Προσοχή: το βούτυρο από το μίγμα Α πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
2. Αναμειγνύουμε τα υλικά του μίγματος Β μέσα σε μία μπασίνα, ανακατεύοντας με τη βοήθεια ενός σύρματος χειρός μέχρι να σπάσουν τα αυγά καλά και ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά του μίγματος Β. Προσοχή: τα υλικά του μίγματος Β πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
3. Προσθήκη του μίγματος Β μέσα στο μίγμα Α λίγο-λίγο, ενώ δουλεύει στη 2η ταχύτητα, έως ότου αφρατέψει και ενσωματωθούν πολύ καλά τα υλικά του μίγματος Α & Β.
4. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και αφαιρούμε και το σύρμα του μίξερ.
5. Προσθήκη του μίγματος Γ μέσα στον κάδο του μίξερ λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με τη βοήθεια μίας τρυπητής μεταλλικής κουτάλας μέχρι την πλήρη ομογενοποίηση του όλου μίγματος Α, Β & Γ.
6. Προσθέτουμε το μίγμα σε ένα ταψί στρωμένο με ριζόχαρτο και βουτυρωμένο στα πλαϊνά του, στρώνοντας την επιφάνειά του, η οποία πρέπει να είναι επίπεδη, με τη βοήθεια μία παλέτας ζαχαροπλαστικής και αλείφουμε την επιφάνειά του με άλειμμα αυγού, με τη βοήθεια ενός πινέλου και πασπαλίζουμε, εάν θέλουμε με φιλέ αμύγδαλο άσπρο.
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 c για 45 λεπτά περίπου.
8. Αφού ψηθεί και κρυώσει τη ξεφορμάρουμε και της προσθέτουμε από την κάτω μεριά το φλουρί, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, ανοίγοντας μία σχισμή.
9. Οι τρόποι που μπορούμε να γαρνίρουμε τη βασιλόπιτα είναι πάρα πολλοί.
Α. Με τη ζάχαρη άχνη είναι ο πιο κλασικός.
Β. Με τη ζάχαρη άχνη και διάφορες στάμπες (εικόνες)
Γ. Με αυγόγλασο με διάφορες μπορντούρες, γράμματα και σχέδια.
Δ. Με γλάσο
10. Τέλος, εάν θέλουμε μπορούμε να αλλάξουμε το αμύγδαλο και στη θέση του να προσθέσουμε καρύδι τριμμένο.
Συντήρηση: 3 ημέρες στο ψυγείο σκεπασμένη αεροστεγώς με μεμβράνη.