Chef de cuisine King George, a Luxury Collection Hotel, AthensΑλέξανδρος Κοσκινάς
Η Λευκαδίτικη κουζίνα διαθέτει πλούσια γαστρονομία με αποτέλεσμα να "ανοίγει την όρεξη" σε κάθε επισκέπτη. Αποτελόντας ένα μείγμα νησιωτικής και στεριανής γευστικής κουλτούρας λόγω της γεωγραφικής θέσης της, κατατάσσεται σε ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά νησιά. Το πιο φημισμένο παραδοσιακό φαγητό της είναι οι πέρδικες γεμιστές.
Υλικά για 4 άτομα
2 πέρδικες, με τα εντόσθια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένο
4 κουταλιές ρύζι
8 κουταλιές ζωμός (φτιαγμένοςαπό τους λαιμούς πουλιών ή από κύβους κότας)
2 κουταλιές μαϊντανός κομμένος
1/2 φλιτζ. (50γρ) φέτα ή κεφαλογραβιέρα σε τρίμματα
4 κουταλιές χυμός λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Υλικά για 4 άτομα
2 πέρδικες, με τα εντόσθια
4 κουταλιές ελαιόλαδο
4 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λεπτοκομμένο
4 κουταλιές ρύζι
8 κουταλιές ζωμός (φτιαγμένοςαπό τους λαιμούς πουλιών ή από κύβους κότας)
2 κουταλιές μαϊντανός κομμένος
1/2 φλιτζ. (50γρ) φέτα ή κεφαλογραβιέρα σε τρίμματα
4 κουταλιές χυμός λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένετε και στεγνώνετε τα πουλιά και τα βάζετε στην άκρη. Λεπτοκόβετε τα εντόσθια και τα τσιγαρίζετε με δύο κουταλιές λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο και συνεχίζετε το τσιγάρισμα. Βάζετε το ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε το μαϊντανό και το τυρί και αναμείξτε καλά. Όταν η γέμιση κρυώσει αρκετά, γεμίζετε τα πουλιά.
Στη συνέχεια, ζεσταίνετε το υπόλοιπο του λαδιού σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ροδοκοκκινίζετε τα πουλιά. Μετά, βάζετε το χυμό του λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο ακόμη ζωμό ή νερό και καλύπτετε τη κατσαρόλα. Σιγοβράζετε μέχρι το ζουμί να γίνει κιτρινωπό και τα πόδια των πουλιών να κινούνται εύκολα. Τέλος, ελέγχετε κάθε τόσο, προσθέτοντας υγρό αν χρειάζεται για να μην κολλήσουν.
Πλένετε και στεγνώνετε τα πουλιά και τα βάζετε στην άκρη. Λεπτοκόβετε τα εντόσθια και τα τσιγαρίζετε με δύο κουταλιές λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρά. Προσθέτετε τα φρέσκα κρεμμύδια, το σκόρδο και συνεχίζετε το τσιγάρισμα. Βάζετε το ζωμό και ανακατεύετε μέχρι να απορροφηθεί το υγρό. Βγάλτε από τη φωτιά, προσθέστε το μαϊντανό και το τυρί και αναμείξτε καλά. Όταν η γέμιση κρυώσει αρκετά, γεμίζετε τα πουλιά.
Στη συνέχεια, ζεσταίνετε το υπόλοιπο του λαδιού σε μία μεγάλη κατσαρόλα και ροδοκοκκινίζετε τα πουλιά. Μετά, βάζετε το χυμό του λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι και λίγο ακόμη ζωμό ή νερό και καλύπτετε τη κατσαρόλα. Σιγοβράζετε μέχρι το ζουμί να γίνει κιτρινωπό και τα πόδια των πουλιών να κινούνται εύκολα. Τέλος, ελέγχετε κάθε τόσο, προσθέτοντας υγρό αν χρειάζεται για να μην κολλήσουν.