Chef de cuisine King George, a Luxury Collection Hotel, AthensΑλέξανδρος Κοσκινάς
Το σφουγγάτο Κύθνου είναι μία παραδοσιακή συνταγή, ένα ορεκτικό από το Θερμιώτικο τραπέζι. Τα σφουγγάτα είναι αφράτες μπουκίτσες σαν τυροκροκέτες. Η συνταγή είναι από τον executive chef Αλέξανδρο Κοσκινά.
Υλικά
1 kgr φρέσκο τυρί Κύθνου καλά στραγγισμένο
3 μέτρια αυγά
1 κ.σ αλεύρι
Αλέυρι για πανάρισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Υλικά
1 kgr φρέσκο τυρί Κύθνου καλά στραγγισμένο
3 μέτρια αυγά
1 κ.σ αλεύρι
Αλέυρι για πανάρισμα
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Για το παραδοσιακό σφουγγάτο Κύθνου πρώτα πρέπει να στραγγίσουμε πολύ καλά το τυρί, να μην έχει καθόλου υγρά. Έπειτα το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, τα αυγά και το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά. Το μείγμα πρέπει να βγει σφιχτό. Το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο να παγώσει ώστε να πλάθεται. Παίρνουμε ένα κουτάλι ποσότητα όσο ένα καρύδι και πλάθουμε μπαλάκια. Πατάμε ελαφρά τα σφουγγάτα και αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θα πρέπει να πάρουν χρυσορόδινη κρούστα.
ΥΓ. Στο Θερμιώτικο τραπέζι (τραπέζι της Κύθνου) αποτελούν απαραίτητο ορεκτικό το οποίο συνοδεύει ούζο ή τσίπουρο. Χρησιμοποιείται παραδοσιακό κατσικίσιο τυρί γνωστό ως ξινό Κύθνου. Είναι φρέσκο, ανάλατο και μαλακό.
Για το παραδοσιακό σφουγγάτο Κύθνου πρώτα πρέπει να στραγγίσουμε πολύ καλά το τυρί, να μην έχει καθόλου υγρά. Έπειτα το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι, τα αυγά και το αλεύρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά. Το μείγμα πρέπει να βγει σφιχτό. Το αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο να παγώσει ώστε να πλάθεται. Παίρνουμε ένα κουτάλι ποσότητα όσο ένα καρύδι και πλάθουμε μπαλάκια. Πατάμε ελαφρά τα σφουγγάτα και αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θα πρέπει να πάρουν χρυσορόδινη κρούστα.
ΥΓ. Στο Θερμιώτικο τραπέζι (τραπέζι της Κύθνου) αποτελούν απαραίτητο ορεκτικό το οποίο συνοδεύει ούζο ή τσίπουρο. Χρησιμοποιείται παραδοσιακό κατσικίσιο τυρί γνωστό ως ξινό Κύθνου. Είναι φρέσκο, ανάλατο και μαλακό.