Άκης Πετρετζίκης
Η ταραμοσαλάτα είναι από τους πιο διαδεδομένους και νόστιμους μεζέδες. Καταναλώνεται κυρίως σε Ελλάδα και Τουρκία. Ωστόσο, στην Ελλάδα είθισται πιο πολύ σε περιόδους νηστείας διότι δεν περιέχει γαλακτοκομικά, αβγά κλπ. Το χρώμα της ταραμοσαλάτας προκύπτει ανάλογα με το χρώμα του ταραμά, δηλαδή ανοιχτό μπεζ ή ροζ. Στη βιομηχανική παραγωγή μπορεί να προστίθεται και χρώμα τροφίμων. Ο Άκης Πετρετζίκης μας παρουσιάζει τα μυστικά της πιο νόστιμης ταραμοσαλάτας.
Υλικά
300 γρ. ψωμί, χωρίς κόρα
1,2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
200 γρ. ταραμά, λευκός
χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
100 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. σπορέλαιο
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ελιές, λίγες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
Υλικά
300 γρ. ψωμί, χωρίς κόρα
1,2 λίτρα νερό
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
200 γρ. ταραμά, λευκός
χυμό λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
ξύσμα λεμονιού, από 2-3 λεμόνια
100 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. σπορέλαιο
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ελιές, λίγες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι. Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.
Μερίδες:4-6
Χρόνος εκτέλεσης:10'
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, 1 λίτρο νερό και το αφήνουμε να μουλιάσει πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ στρώνουμε μία πετσέτα και ρίχνουμε μέσα το ψωμί με το νερό. Κλείνουμε το ψωμί στην πετσέτα και το στύβουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία του. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε στο μούλτι το κρεμμύδι κομμένο σε 4 κομμάτια, το σκόρδο, 200 γρ. νερό και τα χτυπάμε μέχρι να λιώσουν.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, που έχουμε στρώσει μία πετσέτα, και τα στραγγίζουμε πολύ καλά μέχρι να φύγει όλη η υγρασία. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Παίρνουμε το πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια προσθέτουμε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο, τον ταραμά, το ψωμί, τον χυμό και το ξύσμα από 2 ή 3 λεμόνια (ανάλογα με την οξύτητά τους) και πιπέρι. Χτυπάμε 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο.
Αν δεν έχουμε καπάκι με άνοιγμα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σπορέλαιο σε δόσεις ανά 50 γρ. η κάθε μία.
Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται περισσότερο λεμόνι και σερβίρουμε με τις ελιές, το ελαιόλαδο, πιπέρι και το θυμάρι.
Μερίδες:4-6
Χρόνος εκτέλεσης:10'