Συνεντεύξεις

Προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε κάθε τόπο της Ελλάδας μας μιλούν και δίνουν ενδιαφέρουσες απόψεις για πολλά θέματα

Στράτος Χαρχαλάκης: Οι φωτιές του 2017 μάθημα για το σήμερα!

Χρύσας Ξάνθη
της δημοσιογράφουΧρύσας Ξάνθη
Βρήκαμε τα καταπράσινα Κύθηρά μας και μας αρέσει πολύ... Ο κ Στράτος Χαρχαλάκης, δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων, μας "ταξιδεύει" στο νησί των "κρυμμένων θησαυρών", όπου γεννήθηκε η Αφροδίτη. Ένα νησί που βγήκε "αλώβητο" από τον covid19 και ασφαλές τουριστικά. Επίσης, μιλάει  αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr για τις ιδιαιτερότητες των Αντικυθήρων καθώς δίνει και τη δικιά του εκδοχή για τις φωτιές του 2017.
 Τα Κύθηρα, ή αλλιώς Τσιρίγο, είναι ένα πραγματικά ξεχωριστό νησί που προσφέρει έναν πλούτο διαφορετικών εμπειριών στους επισκέπτες. Ωστόσο, υπάρχουν κατά τη γνώμη σας, οι κατάλληλες τουριστικές υποδομές για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν;

Το νησί των Κυθήρων είναι ένα «κρυμμένο διαμάντι» που περιμένει τους επισκέπτες να το ανακαλύψουν. Διαθέτει εξαιρετικού επιπέδου ξενοδοχειακές υποδομές, υψηλής ποιότητας γαστρονομία, υπέροχες παραλίες για κάθε γούστο: εύκολα προσβάσιμες, οργανωμένες αλλά και μοναχικές. Είναι ένα μεγάλο νησί με δεκάδες οικισμούς, ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, διάσπαρτα μνημεία και κάστρα. Η πρόσβαση είναι εύκολη είτε οδικώς από Πελοπόννησο, είτε απευθείας από Πειραιά, είτε μέσω Κρήτης, είτε αεροπορικώς καθημερινά από την Αθήνα με μια ξεκούραστη πτήση 40 λεπτών. Το νησί βελτιώνει διαρκώς και τις δημόσιες υποδομές του. Είναι πεντακάθαρο, οι περισσότερες τουριστικές του ακτές είναι εξαιρετικά οργανωμένες και με σύγχρονες οδικές προσβάσεις, γίνεται σημαντική δουλειά στον δημόσιο χώρο και τον φωτισμό, διατηρείται η τοπική αρχιτεκτονική και αναδεικνύονται τα σημαντικά μνημεία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική δουλειά στην ανάδειξη των πεζοπορικών διαδρομών και φαραγγιών με αποτέλεσμα να έρχεται κόσμος στα Κύθηρα ακόμα και το χειμώνα. Πιστεύω λοιπόν ότι όλες αυτές οι υποδομές αλλά και όσες ήδη προγραμματίζουμε αποτελούν σωρευτικές προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της περιόδου που είναι και το ζητούμενο.  
 
Δεδομένης της κατάστασης που βιώνουμε με τον κίνδυνο του Κορωνοϊού, πόσο ασφαλείς μπορεί να είναι οι επισκέπτες στο «νησί της Αφροδίτης»;
 
Μια από τις μεγάλες και σημαντικές υποδομές του νησιού μας είναι το υπερσύγχρονο Νοσοκομείο που διαθέτουμε. Όχι επαρχιακό Κέντρο Υγείας, αλλά Νομαρχιακό Νοσοκομείο με σχεδόν όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών. Πλέον το Νοσοκομείο Κυθήρων διαθέτει και μοριακό αναλυτή για τον covid19 και έχει τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε κάθε περιστατικό. Στα Κύθηρα δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κανένα κρούσμα, ούτε καν ύποπτο.  
 
Τι είναι αυτό που κάνει τα Κύθηρα να μοιάζουν μαγικά;

Οι Ενετοί που κυριάρχησαν στο νησί σχεδόν επί 600 χρόνια (1204-1797) έλεγαν ότι «ο κόσμος όλος είναι ένας κόσμος και το Τσιρίγο (Κύθηρα) ένας άλλος κόσμος» ακριβώς για να αναδείξουν τη μοναδικότητα του νησιού  αυτού. Τα Κύθηρα περιβάλλονται από μύθους. Από την γέννηση της Αφροδίτης που εξύμνησαν τόσοι ποιητές και ζωγράφοι, όπως ο Βατώ στον περίφημο πίνακά του «Το ταξίδι στα Κύθηρα». Είναι πράγματι μαγικά γιατί ανέκαθεν το «ταξίδι στα Κύθηρα» ήταν το ταξίδι στον ιδεατό έρωτα, στο όνειρο, στο μαγικό.   
 
Τα Κύθηρα βρίσκονται στη μέση τριών πελάγων. Τι σημαίνει αυτό για τον επισκέπτη-τουρίστα;

Τα Κύθηρα βρίσκονται σε ένα πολύ κομβικό σημείο, μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Είναι εύκολα προσβάσιμα και ένας επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τις διακοπές του στο νησί μαζί με διαμονή σε όμορες τουριστικές περιοχές όπως η Μάνη, η Μονεμβασιά, η Ελαφόνησος, η Κρήτη και τα γειτονικά Αντικύθηρα.  
 
Ποια εποχή είναι η καλύτερη για να επισκεφθεί κάποιος το νησί των «κρυμμένων θησαυρών»;

Όλες οι εποχές έχουν τα θετικά τους. Σίγουρα το νησί δέχεται τον περισσότερο κόσμο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όμως, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι
πράγματι εποχές μαγικές για το νησί μας. Αρκετοί βορειοευρωπαίοι μάλιστα επιλέγουν να έρθουν στο νησί και το χειμώνα, όπου το τοπίο δίνει εξαιρετικά
όμορφες εικόνες.
kythira-kapsali-xarxalakis-gnoristetinellada.jpg
Είστε δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων. Πόσο εύκολο είναι να έχετε την ευθύνη δύο τόσο διαφορετικών νησιών;
 
Είναι δύσκολο αλλά τα καταφέρνουμε. Διαθέτω καλούς συνεργάτες και προσωπικό, αν και εξαιρετικά μειωμένο τα τελευταία χρόνια. Οι νησιωτικοί Δήμοι όπως ο δικός μας και μάλιστα οι Δήμοι που έχουν περισσότερα από ένα νησί, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και προκλήσεις. Έλλειψη προσωπικού, αδυναμία τεχνικής υποστήριξης και άμεσης πρόσβασης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δυσπρόσιτο περιοχών, συγκοινωνιακό, καιρικές συνθήκες κ.λπ. Απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη από το Κράτος σε όλους τους τομείς, ώστε οι νησιωτικοί Δήμοι να μπορέσουν να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί προς όφελος των δημοτών.  
 
Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε με τα Αντικύθηρα;

Κυρίως το δυσπρόσιτο του νησιού κατά τους μήνες του χειμώνα. Εάν για παράδειγμα υπάρξει μια βλάβη ύδρευσης στο νησί μέσα στο χειμώνα και έχει κακοκαιρία, δεν θα μπορέσουμε να στείλουμε άμεσα συνεργείο να την επισκευάσει. Επιπλέον ολόκληρο το νησί των Αντικυθήρων είναι ενταγμένο στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000 λόγω της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας του και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα καθυστέρησης στην αδειοδότηση των έργων. Είναι αδιανόητο και πέραν κάθε λογικής να χρειαζόμαστε 6 χρόνια για να πάρουμε την έγκριση για να τσιμεντοστρώσουμε έναν δρόμο στα Αντικύθηρα!  
  
Τι ενέργειες πρέπει να γίνουν ώστε να εποικιστεί πλήρως και πάλι το νησί των Αντικυθήρων;

Για να εποικιστεί το νησί των Αντικυθήρων θα πρέπει καταρχήν να απλοποιηθεί το πλαίσιο έκδοσης οικοδομικών αδειών στο νησί που αυτή τη στιγμή είναι δαιδαλώδες και παρανοϊκό. Δεν είναι δυνατόν σε ένα νησί που πληθυσμιακά σβήνει όπως τα Αντικύθηρα, η έκδοση μιας οικοδομικής άδειας να απαιτεί μέχρι και 6 χρόνια! Δεν είναι δυνατόν οι 25 κάτοικοι των Αντικυθήρων να έχουν τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές και το ίδιο ΦΠΑ με την Αθήνα! Δεν είναι δυνατόν να παρακαλούμε για τα αυτονόητα που θα έπρεπε το Κράτος να παρέχει στους νησιώτες του και μάλιστα στους κατοίκους των μικρών νησιών που φυλάνε Θερμοπύλες. Πιστεύω ότι το Κράτος πρέπει να υλοποιήσει άμεσα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για τον εποικισμό και την πληθυσμιακή τόνωση όλων των νησιών μέχρι 1000 κατοίκους με έμφαση στα πολύ μικρά νησιά όπως τα Αντικύθηρα, η Γαύδος, το Αγαθονήσι, ο Κάλαμος, οι Οθωνοί κ.λπ. Σε κάτι τέτοιο η Αυτοδιοίκηση μπορεί να βοηθήσει πολύ.  
 
Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν 20 έτη αυτοδιοικητικής εμπειρίας, τι θα συμβουλεύατε σε έναν νέο που θέλει να ασχοληθεί με τη πολιτική;

Είναι πολύ δύσκολη ερώτηση και δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Ωστόσο, αν οι νέοι δεν ασχοληθούν ενεργά με τα κοινά, τότε δεν υπάρχει μέλλον στη Χώρα μας. Βέβαια, η ηλικία δεν είναι η πανάκεια για κάθε πρόβλημα. Σημασία έχει να έχεις νέες, φρέσκιες και πρωτοποριακές ιδέες και να μπορείς να τις υπηρετήσεις. Χρειάζεται ο ενθουσιασμός των νέων και η πείρα των μεγαλύτερων για να υπάρξει αποτέλεσμα. Πάντως η πολιτική έχει πάρα πολλές πίκρες, αλλά και πολύ δυνατές καλές στιγμές όπως π.χ. όταν βλέπεις το όραμά σου να υλοποιείται και να επηρεάζει θετικά τη ζωή των συμπολιτών σου. Αυτό το συναίσθημα δεν μπορεί να περιγραφεί.  
 
Τέλος, πώς σχολιάζετε τις αποκαλύψεις για τη φωτιά στο Μάτι;

Συγκλονιστικές. Απλά συγκλονιστικές. Αποδεικνύεται περίτρανα η ύπαρξη ενός αισχρού παρακράτους και μιας τρομοκρατικής συμμορίας που έπαιζε παιχνίδια εις βάρος των πολιτών, εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Έχοντας προσωπικά την δυσάρεστη εμπειρία από τη φωτιά του 2017 στα Κύθηρα, έχω να δηλώσω ότι δεν θα σταματήσω μέχρι οι υπαίτιοι αυτής της καταστροφής να πάνε στη φυλακή. Η ανοχή και η υπομονή τελείωσαν. Θα το πάμε μέχρι τέλους.  


 


    
    
    

 
Image
Ετικέτες: ,

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση