Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του ΓΝΑ Γ. Γεννηματά, κα Ματίνα Παγώνη, μιλάει αποκλειστικά στο Gnoristetinellada.gr για τον επικείμενο ψηφιακό μετασχηματισμό που ετοιμάζει η Κυβέρνηση, τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν για να αντιμετωπιστούν προβλήματα στο κλάδο της Υγείας, τους στόχους που πρέπει να θέσει η Πολιτεία και την ανάπτυξη του Άργους, όπου κατάγεται...
Η κα Ματίνα Παγώνη απαντά με ευγένεια και χαμόγελο στα ακόλουθα ερωτήματα...!
-Η Κυβέρνηση σχεδιάζει αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία και γενικότερα ψηφιακό μετασχηματισμό στο κλάδο της υγείας. Πόσο πιστεύετε θα εξελιχθεί το ΕΣΥ μέσω αυτής της ενέργειας;
Η αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα Νοσοκομεία είναι πολύ σημαντική διότι μέσω της ενέργειας αυτής θα εξελιχθεί το ΕΣΥ, θα διακινούνται γρήγορα οι ασθενείς, θα τίθεται άμεσα η διάγνωση της ασθένειας τους και με γρήγορο ρυθμό θα γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος.
-Τί άλλες ενέργειες πρέπει να πραγματοποιηθούν κατά τη γνώμη σας ώστε οι Έλληνες πολίτες να έχουν υπηρεσίες Ευρωπαϊκών προδιαγραφών;
Θα πρέπει :
1.Να οργανωθούν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών όλων των Νοσοκομείου (ΤΕΠ) για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς γρήγορα χωρίς να υπάρχουν αναμονές 6 ωρών και άνω.
2.Να μην υπάρχουν ράντζα στις κλινικές, που σημαίνει ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και
3.Χρηματοδότηση των Νοσοκομείων
-Θεωρείτε ότι είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία περισσότερων κέντρων υγείας ή αρκεί ο εκσυγχρονισμός των ήδη υφιστάμενων;
Χρειάζονται περισσότερα κέντρα υγείας αστικού τύπου και ταυτόχρονα η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
-Τουλάχιστον 7 νησιά μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε εξοπλισμό των νοσοκομείων τους. Αυτό δε όπως γνωρίζετε εντείνεται ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση του πληθυσμού. Τί κίνητρα πρέπει να δώσει η Κυβέρνηση και τί δράσεις πρέπει να γίνει ώστε να διατηρηθεί η τουριστική αίγλη των νησιών μας;
Τα νησιά χρειάζονται ιατρούς και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι αυξημένος ο τουρισμός . Τα κίνητρα που μπορούν να βοηθήσουν είναι τα εξής:
1.Οικονομικά
2.Σπίτι διαμονής
3.Διατροφή
4.Να υπάρχει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα των τριών ετών και μετά να επιστρέφουν εκεί που επιθυμούν
-Ως επιστήμονας που σπουδάσατε στο εξωτερικό και επιστρέψατε στην Ελλάδα, τί συμβουλή θα δίνατε στους νέους Ιατρούς;
Η ζωή στο Εξωτερικό είναι δύσκολη και δεν συνηθίζεται εύκολα. Να παραμείνουν στην χώρα τους για να βοηθήσουν και συγχρόνως η πατρίδα να τους βοηθήσει.
-Η συμμετοχή σας στα συνδικαλιστικά, σας εξέλιξε ως άνθρωπο; Τί μάθημα ζωής πήρατε μέσα από αυτά;
Εάν μπορεί κάποιος να ασκεί τα καθήκοντά του πλήρως στο επιστημονικό έργο που έχει αναλάβει και συγχρόνως να συμμετέχει σε συνδικαλιστικά όργανα θα έχει μία μεγάλη εμπειρία ζωής. Βεβαίως αυτό είναι δύσκολο γιατί πλέον δεν υπάρχει προσωπική ζωή.
-Κατάγεστε από τη πατρίδα του πορτοκαλιού, το Άργος. Τί παιδικές αναμνήσεις έχετε;
Το Αργος είναι ένα έφορο μέρος που όταν διασχίζεις τους δρόμους ανάμεσα στους πορτοκαλεώνες αισθάνεσαι άλλος άνθρωπος. Έχω τις ωραιότερες παιδικές αναμνήσεις από εκεί, στο πάρκο, στις πλατείες, οι παρέες με συμμαθητές μου, όλα αυτά σε μία επαρχιακή πόλη είναι σημαντικά.
-Για ποιους λόγους να επισκεφθεί κάποιος το Άργος;
Μπορεί στο Άργος να μην έχουμε θάλασσα όπως έχει το Ναύπλιο, που πάντα βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση, αλλά έχει μια ζεστασιά μεταξύ των ανθρώπων που πιστεύω ότι δεν θα την βρεις αλλού.
-Πώς μπορεί να αναπτυχθεί τουριστικά το Άργος;
Μπορεί να αναπτυχθεί με βοήθεια από την περιφέρεια και τον Δήμο για να έχει μεγάλη τουριστική επισκεψημότητα.
-Κλείνοντας, το Άργος διαθέτει πολλά αρχαιολογικά μνημεία τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Θεωρείτε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να μεριμνήσει γι’ αυτό;
Τα πολλά αρχαιολογικά μνημεία, όπως το κάστρο και γενικά χώρους που ενδιαφέρουν τους τουρίστες θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να τα αναδείξει και να τα προβάλει διότι το Άργος δεν υστερεί σε τίποτα από άλλα τουριστικά μέρη.