Executive Chef Εστιατόριο "Χρύσανθος"Αριστέα Μηλιώτη
Η γαλατόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό εύκολο και νόστιμο και το συναντάει κανείς σε πολλά σπίτια των Ιωαννίνων. Οι Γιαννιώτες μάλιστα είθισται να φτιάχνουν τη γαλατόπιτα ανοιχτή.
Υλικά
Υλικά
- 1 λίτρο πλήρες γάλα
- 2 αυγά
- 1 κούπα τσαγιού σιμιγδάλι
- ½ κούπα τσαγιού ζάχαρη
- Επιπλέον ζάχαρη για πασπάλισμα πριν το ψήσιμο
Εκτέλεση
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πήξουν, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις ετοιμαστούν, ρίχνουμε μέσα 2 αυγά χτυπημένα ενώ ανακατεύουμε γρήγορα μες τον αυγοδάρτη για 2-3 λεπτά, ώστε να μην ψηθούν τα αυγά από τη θερμοκρασία, πριν ενσωματωθούν στο μίγμα.
Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα ώστε να προεξέχουν από το ταψί. Απλώνουμε την κρέμα στο ταψί και τυλίγουμε κυλινδρικά, περιμετρικά, το τμήμα των φύλλων που έχει περισσέψει.Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη, όση θέλουμε, ώστε να καραμελώσει κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180 οC για 30 λεπτά.
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να πήξουν, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις ετοιμαστούν, ρίχνουμε μέσα 2 αυγά χτυπημένα ενώ ανακατεύουμε γρήγορα μες τον αυγοδάρτη για 2-3 λεπτά, ώστε να μην ψηθούν τα αυγά από τη θερμοκρασία, πριν ενσωματωθούν στο μίγμα.
Στρώνουμε στο ταψί 3 φύλλα ώστε να προεξέχουν από το ταψί. Απλώνουμε την κρέμα στο ταψί και τυλίγουμε κυλινδρικά, περιμετρικά, το τμήμα των φύλλων που έχει περισσέψει.Πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη, όση θέλουμε, ώστε να καραμελώσει κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε στους 180 οC για 30 λεπτά.