Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Μάνη: Περιήγηση στο πέτρινο στολίδι της Λακωνίας

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
«…Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις ημέρες, περπατητής σε τρεις μήνες και για να δεις τη ψυχή της θέλεις τρεις ζωές. Μία για τη θάλασσα, μία για τα βουνά της και μία για τους ανθρώπους της...»

Πολλές προσωπικότητες μαγεύτηκαν από τις ομορφιές της Μάνης. Ο Βρετανός συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ περιηγήθηκε και έζησε πολλά χρόνια στη Μάνη, για την οποία συνέγραψε περιηγητικό βιβλίο με τίτλο «Μάνη - Ταξίδια στη νότια Πελοπόννησο» (1958). Αγάπησε τόσο τη Μάνη, που ήρθε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καρδαμύλη έως τα 96 χρόνια του όπου και απεβίωσε.

Η Μάνη διαθέτει επιβλητικά τοπία, ονομαστά σπήλαια, φαράγγια και αρχιτεκτονική, ιστορικά μνημεία, ευκαιρίες για εναλλακτικό τουρισμό και απόμερους προορισμούς, ενώ συνδυάζει άριστα βουνό και θάλασσα .
Aρχαία Τευθρώνη

Η θαλασσινή πολιτεία του Κότρωνα βρίσκεται στη θέση όπου ανιχνεύονται υπολείμματα της αρχαίας πόλης Τευθρώνη. Σύμφωνα με τον Παυσανία, ιδρύθηκε από το Αθηναίο Τεύθραντα και καταστράφηκε από μεγάλο σεισμό. Έχουν απομείνει πυργόσπιτα στον Κότρωνα με ενσωματωμένα στην πλινθοδομή τους αρχαία κιονόκρανα και επιγραφές.

Αρχαία Λατομεία

Αρχαία λατομεία έχουν εντοπισθεί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, στη θέση Μαρμάρι, όπου αρχαίο λατομείο λευκού μαρμάρου και όλη η έκταση προς νότον μέχρι και τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του Ταινάρου αλλά και στις Μιανές, με το αρχαίο λατομείο πορφυρίτη λίθου.

Ψαμαθούς

Το Πόρτο Κάγιο βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Ψαμαθούς και είναι φυσικό αραξοβόλι όπου εκτός των σύγχρονων σκαφών έδεσαν εδώ Φοίνικες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Τούρκοι, Γάλλοι, Άγγλοι. Απέναντι από τον γραφικό οικισμό, στην άλλη πλευρά του όρμου, βρίσκεται ο καστροπερίβλεπτος οικισμός Αχίλλειο. Το έκτισαν οι Τούρκοι το 1570 για να υποτάξουν την Μάνη, αλλά μέσα σε ένα χρόνο οι Μανιάτες τους ανάγκασαν να το παραδώσουν. Είναι το νοτιότερο φυσικό λιμάνι της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Πύργος Διρού

Εδώ το καλοκαίρι του 1826 οι γυναίκες της Μάνης με τα δρεπάνια του θερισμού απόκρουσαν τους άνδρες του Ιμπραήμ πασά και τους καθυστέρησαν μέχρι να έρθουν οι άνδρες που μάχονταν στην Βέργα, τον κύριο όγκο των δυνάμεων των Αιγυπτίων του Ιμπραήμ. Ηταν 23 Ιουνίου 1826, όταν στο Διρό μεταξύ Τσίμοβας (Αρεόπολη) και Πύργου αποβιβάσθηκαν περισσότεροι από 3500 στρατιώτες, τους αντιλήφθηκαν κάποιες γυναίκες και με κωδωνοκρουσίες ειδοποίησαν παπάδες, γέρους και παιδιά για την εισβολή. Η επέτειος της Μάχης του Διρού γίνεται κάθε χρόνο στον Πύργο Διρού, αποδίδοντας τιμή στις Μανιάτισσες.

Κάστρο Κελεφάς

Κατασκευάστηκε το 1670 από Τούρκους με τη συνεργασία του Μανιάτη πειρατή Λυμπεράκη Γερακάρη. Σήμερα διασώζονται τμήματα των εξωτερικών τειχών, δύο πύργοι και κάποια χαλάσματα από κτίσματα στο εσωτερικό του. Το Κάστρο δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή του όρμου του Οιτύλου.

Σπήλαιο Βλυχάδας

Δυο σπήλαια υπάρχουν στην περιοχή, της Βλυχάδας (ή Γλυφάδα) και της Αλεπότρυπας. Το σπήλαιο Βλυχάδα βρίσκεται στον κόλπο του Διρού της Μάνης, στη δυτική ακτή της Λακωνικής Χερσονήσου. Αποτελείται από χερσαία και ενάλια τμήματα και διαθέτει πλούσιο λιθωματικό διάκοσμο. Το διατρέχει υπόγειος ποταμός που εκβάλλει στη θάλασσα αφού σχηματίσει μικρές λίμνες μέσα στη γη της Μάνης. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά διάφορων οστών και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία. Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα.

Η Σπηλιά του Ζαχαριά στον Σκουφομύτη

Στο χωριό Σκουφομύτη είχε το κάστρο του ο ονομαστός κλέφτης του Μοριά Καπετάν Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης (1759 - 1805). Κάτω από το κάστρο του Ζαχαριά υπάρχει σπήλαιο (η τρύπα του Ζαχαριά) με λίγους σταλακτίτες. Το σπήλαιο χρησιμοποιούσε ως κρησφύγετο ο Ζαχαριάς και λέγεται ότι επικοινωνούσε με πέντε γειτονικά χωριά και το κάστρο του.
Φάρος της Κραναής

Δεσπόζει στο άκρο της νησίδας Κρανάη. Ο λόγος για ψηλό πύργο ύψους 23 μ. στη βάση του οποίου αναπτύσσεται ορθογώνιο οικοδόμημα στην ανατολική πλευρά του οποίου ενσωματώνεται ο οκταγωνικός πύργος από λαξευμένη μαρμαρόπετρα από το Νύφιο της Μάνης. Ο ψηλός πύργος έχει πέντε εσωτερικά πατώματα όπου ανεβαίνει κανείς με εσωτερική κυκλική σκάλα, σε καθένα από τα οποία ανοίγουν ορθογωνικής διατομής παράθυρα. Ο τελευταίος όροφος απολήγει σε εξώστη με φουρούσια στις ακμές του πύργου και σιδερένια κιγκλιδώματα. Ο φάρος έχει επισκευαστεί πρόσφατα και έχουν τοποθετηθεί κουφώματα αλουμινίου.

Αγία Τρισάγια

Πρόκειται για το ναό του Αγίου Θεόδωρου ή Αγια Τρισάκια ή Αγια Τρισάγια. Η ονομασία του οφείλεται στα δύο κατερειπωμένα παρεκκλήσια που είχαν προστεθεί στα βόρεια και στα νότια του ναού. Ο ναός είναι μονόχωρος, θολωτός χτισμένος από αδρές σταχτόχρωμες πέτρες. Στους δύο τοίχους υπάρχουν από πέντε τυφλά τόξα με χτιστά θρανία στη βάση τους. Ο ναός διαθέτει ωραίες αγιογραφίες του 13ου αιώνα με ζωηρά χρώματα.

Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρα Γωνέας

Η μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρα Γωνέας βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Γωνέα, με καταπληκτική θέα και είναι εν μέρει αναστηλωμένη. Διατηρεί εξαιρετικά την αρχιτεκτονική της φυσιογνωμία και γύρω από την πλακόστρωτη αυλή σώζονται παλιά κελιά, πολλές λίθινες σκάλες, θυρίδες και τοξωτά ανοίγματα, ενώ στο βόρειο μέρος υπάρχουν εκτενείς οχυρώσεις με επάλξεις και πολεμίστρες. Τέλος, στο εσωτερικό του , υπάρχουν δύο στρώματα τοιχογραφιών και χρονολογούνται πιθανώς στον 14ο αιώνα, εποχή που χτίστηκε η εκκλησία.

Παραλίες

Στη Μάνη θα απολαύσετε όμορφες και ξεχωριστές παραλίες. Ορισμένες από αυτές είναι το Λιμένι με πέτρα και ολόφρεσκα ψάρια, ο Μέζαπος που διαθέτει σκουροπράσινα νερά που συναντάς μόνο στα Επτάνησα και βράχους που συναντάς μόνο στις Κυκλάδες στη μέση εκτείνεται η χερσόνησος γνωστή με το όνομα τηγάνι μιας και έχει το ανάλογο σχήμα. Άλλες παραλίες είναι ο Κυπάρισσος, το Μαρμάρι, ο Άμπελος, η Αλύπα και ο Ταξιάρχης. Τέλος, η Αγία Βαρβάρα βρίσκεται στον δρόμο για τον Κότρωνα και αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Λακωνικής Μάνης.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση