Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Κίμωλος: Ξενάγηση στον κρυμμένο θησαυρό των Κυκλάδων

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
«Κίμωλο μου, παράδεισο μου»: Αυτή η λαϊκή ρήση συνοψίζει το πώς βλέπουν οι Κιμώλιοι το νησί τους. Η Κίμωλος είναι ιδανική για όσους επιθυμούν ήσυχες διακοπές με τοπικό χρώμα και υπέροχες θάλασσες. Εδώ η κυκλαδίτικη γοητεία συναντά την αίσθηση χωριού και την παρεϊστικη ατμόσφαιρα.
Το Κάστρο

Το Μέσα Κάστρο είναι σήμερα ερειπωμένο. Το Έξω Κάστρο αποτελείται από μια σειρά σπιτιών, ο εξωτερικός τοίχος των οποίων αποτελούσε ταυτόχρονα και το τείχος, του αμυντικού στη λειτουργία του, κάστρου. Σε πολλά σπίτια υπάρχουν υπέρυθρα με οικόσημα και χρονολογίες. Ανάμεσα στις δύο σειρές σπιτιών υπήρχε στενός περιμετρικός δρόμος. Το Έξω Κάστρο έχει δύο πύλες: την Κάτω Πόρτα στα νότια, και την Πάνω Πόρτα στην ανατολική πλευρά, δίπλα στην οποία βρίσκεται σήμερα το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο. Στο Μέσα Κάστρο υπάρχει σήμερα μόνο μία είσοδος. Η άλλη, το «Στιάδι», έχει καταστραφεί.

Λαογραφικό - Ναυτικό Μουσείο

Στεγάζεται σε διώροφο, παραδοσιακό οίκημα του Κάστρου που βρίσκεται στην «Πάνω Πόρτα». Έχουν διαρρυθμιστεί «γωνιές», του αγρότη, του ξυλουργού, του υποδηματοποιού, του ράφτη κλπ. Υπάρχουν «ενότητες» διαφόρων αντικειμένων όπως ζυγιστικά και άλλα μικροαντικείμενα.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στο Χωριό, απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας. Στεγάζεται σε παραδοσιακό, διώροφο οίκημα, από τα παλαιότερα του Χωριού.
Το Σκιάδι

Πρόκειται για έναν πετρώδη σχηματισμό στο κέντρο περίπου του νησιού, στα δυτικά του υψώματος Σκλάβος. Ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα. Οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Σπάνιο μνημείο, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ενταγμένο στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου.

Η Αγία της Κιμώλου Οσία Μεθοδία

Το 1962 στη θέση του ερειπωμένου κελιού της Οσίας χτίστηκε μικρή εκκλησία που τιμάται στο όνομα της Παναγίας Ελεούσας και της Οσίας Μεθοδίας. Σε κρύπτη του ναού μεταφέρθηκαν και αποτέθηκαν τα ιερά λείψανά της από το ναό του Αγίου Σπυρίδωνος. Η επίσημη αγιοποίησή της έγινε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την πράξη 499 στις 17 Ιουνίου 1991. Η μνήμη της εορτάζεται στις 5 Οκτωβρίου.

Ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας

Πρόκειται για την πολιούχο του νησιού και γιορτάζει 21 Νοέμβρη, στα Εισόδια της Θεοτόκου. Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1867 και 1874 με την προσωπική εργασία όλων των κατοίκων του νησιού που, με ζήλο, δούλευαν για το μεγάλο αυτό έργο επί 7 χρόνια, αφιλοκερδώς.

Οι Ανεμόμυλοι

Στο Ξαπλοβούνι και στην περιοχή του Καρκάνη, ο επισκέπτης μπορεί να δει παραδοσιακούς ανεμόμυλους, στο Πανωκλήμα την παλιά πέτρινη γέφυρα με θέα στις απότομες χαραδρώσεις και τις αναβαθμίδες και στου Ξέβρη, λίγο πριν τη πριν την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων, τον αμπουρδέκτη.
Πολύαιγος

Είναι το νησί που βρίσκεται απέναντι από την Κίμωλο και είναι ακατοίκητο. Εκεί ζουν μόνο κατσίκες (αίγες), έχει χαρακτηριστεί τόπος με ιδιαίτερη γεωλογική και οικολογική αξία και έχει ενταχθεί στο Natura 2000. Εκτός από την Πολύαιγο, στην Κίμωλο ανήκουν και άλλα μικρότερα νησάκια, όπως οι Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Γεώργιος, Πρασονήσι, Πυργονήσι.

Σπηλιά της Γερακιάς

Ο λόγος για μια εξωτική σπηλιά στον κάβο της Γερακιάς. Ο επισκέπτης αξίζει να βουτήξει από το σκάφος στα υπέροχα τιρκουάζ νερά και να «εξερευνήσει», περπατώντας στο ρηχό νερό, τη σπηλιά.

Σύρματα

Τα Σύρματα είναι ίσως το πιο διάσημο αξιοθέατο στην Κίμωλο. Πρόκειται για σπηλιές μέσα στον βράχο όπου «παρκάρουν» τις βάρκες οι ψαράδες. Βρίσκονται στο παραθαλάσσιο χωριό Γούπα.

Παραλίες

Η πιο γνωστή και όμορφη παραλία της Κιμώλου είναι τα Πράσσα, γνωστή και ως η Άσπρη παραλία. Εξαιτίας της λευκής άμμου, τα χρώματα της θάλασσας είναι ιδιαίτερα όμορφα. Κοντά στο Χωριό, μια φυσική πισίνα με εξαιρετικό σκηνικό τα βράχια είναι τα Ρεματόνησα. Παραλίες ιδανικές για κολύμβηση είναι η παραλία Κλήμα, Μοναστήρια, Αλυκή, Καλαμίτσι, Δέκας, Ελληνικά, Μαυροσπήλι.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση