Thursday, 18 April 2024, 23:07

Αθήνα: 18°C

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

    Προσωπικότητες που ξεχώρισαν σε κάθε τόπο της Ελλάδας μας μιλούν και δίνουν ενδιαφέρουσες απόψεις για πολλά θέματα

    Θέμης Σοφός: Δικαιοσύνη χωρίς Πολιτισμό δεν είναι αρτιμελής, αλλά χωλή Δικαιοσύνη!

    Θέμης Σοφός: Δικαιοσύνη χωρίς Πολιτισμό δεν είναι αρτιμελής, αλλά χωλή Δικαιοσύνη!

    Χρύσας Ξάνθη
    της δημοσιογράφουΧρύσας Ξάνθη
    Ο ποινικολόγος Θέμης Σοφός μιλάει αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr για το όραμά του στον ΔΣΑ και για την Ελληνική Δικαιοσύνη σε σχέση με τον πολιτισμό της χώρας μας. Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη .
    Μετά από μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο του Δικηγορικού κλάδου, αποφασίζετε να θέσετε υποψηφιότητα για την προεδρεία του ΔΣΑ! Ποιο ήταν το έναυσμα για αυτή σας την απόφαση και ποιο το όραμά σας, για τον σύλλογο;

    Το έναυσμα είναι η καθημερινότητα που έχω, είχα και ελπίζω να έχω και το όραμά μου είναι η βελτίωση της καθημερινότητας μου. Το μοναδικό κίνητρο, το οποίο εγώ θεωρώ υγιές για να ασχοληθεί κανείς  με τα κοινά είναι για να βελτιώσει τις περιστάσεις της επαγγελματικής του ζωής, να προσφέρει μία διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο άσκησης του δικηγορικού λειτουργήματος και μάλιστα από μία θέση στην οποία μπορεί να ισχυριστεί ότι γνωρίζει ποια είναι τα προβλήματα. Πρέπει να έχεις λιώσει τα παπούτσια σου στα δικαστήρια, για να μπορείς να κάνεις προτάσεις βελτίωσης και αναβάθμισης του δικηγορικού λειτουργήματος.

    Είμαι λοιπόν σε θέση να σας πω ότι μετά από αρκετά χρόνια άσκησης δικηγορίας και ενεργού ανάμειξης στα θέματα των δικηγόρων, άμεσης γνώσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, μπορώ να διατυπώσω συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση του δικηγορικού λειτουργήματος, για τη βελτίωση της ουσιαστικής απονομής δικαιοσύνης και την επιτάχυνση ορισμένων διαδικαστικών πράξεων που λόγω αν θέλετε κάποιας παραδοσιακής αντιμετώπισης, δυστυχώς δεν έχουν τύχει μίας ευνοϊκής του δικηγόρου μεταχείρισης. Θα σας πω ένα παράδειγμα… αυτό που απασχολεί τον δικηγόρο είναι η ταχύτητα στη διεκπεραίωση των διαδικαστικών του πράξεων αλλά αυτό το οποίο χαρακτηρίζει τη δική μας υποψηφιότητα, τη δική μας πρωτοπόρο παρέμβαση είναι ότι εμείς δεν απευθυνόμαστε μόνο στον δικηγόρο.

    Απευθυνόμαστε και στον πολίτη. Διότι καταρχάς ο πολίτης έχει δικό του δικηγόρο και δεύτερον διότι αν βελτιώσει κανείς τη δικιά του ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης και τις διαδικαστικές πράξεις, τις οποίες επιτελεί ο δικηγόρος, χάρη του πολίτη, τότε θα μείνει ικανοποιημένος και ο πολίτης. Άρα λοιπόν ξεκινήσαμε από απλές πρακτικές «ενέσεις» , αν θέλετε στη καθημερινότητα του δικηγόρου, οι βασικότερες  των οποίων είναι ατέλειωτες ουρές για τη κατάθεση των δικογράφων. Η αναμονή κατά προσέγγιση του δικηγόρου για να καταθέσει ένα δικόγραφο είναι κατά μέσον όρο από 3 έως 5 ώρες. Αντιλαμβάνεστε ότι η αναμονή αυτή καθιστά πολύ δυσχερή τη διεκπεραίωση της διαδικαστικής πράξης και καθιστά αδύνατη τη διεκπεραίωση κάποιας άλλης της ίδιας ημέρας. Εάν λοιπόν ξεπερνούσε κανείς το πρόβλημα της αναμονής, θα μπορούσε να κάνει περισσότερα πράγματα μέσα στη μέρα και να είναι περισσότερο παραγωγικός.

    Εδώ λοιπόν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό με μία άμεση παρέμβαση, η πρότασή μας είναι ο Επίκουρος Έδρας. Ο Επίκουρος Έδρας είναι ένας καινούργιος θεσμός που εμείς προτείνουμε. Ένας δικηγόρος, ο οποίος δεν έχει εργασία, έχει στείλει βιογραφικά σε πάρα πολλά γραφεία και δεν μπορεί να βρει δουλειά, τον καλούμε και του λέμε ότι θα αναλάβεις τον ρόλο της εξυπηρέτησης των δικηγόρων στη κατάθεση των δικογράφων. Θα παραλαμβάνει το δικόγραφο από τον δικηγόρο και με μία επιβάρυνση των 5 ευρώ από τον δικηγόρο που θα καταβάλλεται στο ταμείο του συλλόγου, ο Επίκουρος Έδρας θα εξυπηρετεί στη κατάθεση. Έχουμε κάνει μία αναγωγή και λέμε ότι σε 1000 δικόγραφα που κατατίθενται ημερησίως, ένα παράβολο 5 ευρώ ανά δικόγραφο είναι όπως αντιλαμβάνεστε 5000 ευρώ ημερησίως ή 25000 εβδομαδιαίως ή 100.000 ευρώ μηνιαίως και σε διάστημα 10 μηνών αυτό το ποσό γίνεται 1.000.000 ευρώ. Σκοπός μας είναι αυτό το 1.000.000 ευρώ να γυρίσει
    πίσω στον δικηγόρο. Και ο λόγος που επιθυμούμε αυτό είναι γιατί ο δικηγόρος έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημία από την φορολογική ασφαλιστική επιδρομή που έχει δεχτεί τα τελευταία 3 χρόνια.

    Η φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση του δικηγόρου είναι πλέον δυσβάσταχτη. Του έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει την επαγγελματική του διαδρομή με αυτές τις επιβαρύνσεις. Άρα λοιπόν συνειδητοποιώντας ότι η Πολιτεία δεν είναι διατιθεμένη να καταργήσει ή να μειώσει ορισμένες εξ αυτών των επιβαρύνσεων, τις οποίες εμείς θεωρούμε και παράλογες , αποφασίσαμε να παρέμβουμε με άλλο τρόπο ώστε να έχουμε τουλάχιστον μία ισοσκέλιση των επιβαρύνσεων από άλλα έσοδα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι τα έσοδα μπορούν να επιστρέψουν. Πέραν του Επίκουρου Έδρας, έχουμε προγραμματίσει να θεσπίσουμε στην αρμοδιότητά του, όχι μόνο στη κατάθεση δικογράφου αλλά τον
    Επίκουρο Έδρας για τη τήρηση ανεπίσημων πρακτικών δίκης. Εκεί λοιπόν μπορεί να έχει μία σειρά από αρμοδιότητες ο Επίκουρος Έδρας μεταξύ των οποίων θα είναι και η τήρηση πρακτικών.

    Η τήρηση πρακτικών αφορά ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι δικηγόροι και αυτό είναι η παρακολούθηση της συνομιλίας και των διαλόγων και των ενστάσεων και των ισχυρισμών μέσα σε ένα δικαστήριο καθώς και η μετέπειτα αξιοποίηση τους στο γραφείο για να μπορέσουμε να αντικρούσουμε τους ισχυρισμούς της αντίδικης πλευράς. Εκεί μπορεί να κάθεται στο δικαστήριο και να παρακολουθεί τη δίκη κατεντολήν του διαδίκου που επιθυμεί να κρατά τα ανεπίσημα πρακτικά, ο Επίκουρος Έδρας  ώστε την επόμενη ημέρα ο διάδικος που ενδιαφέρεται να έχει πλήρη αντίληψη του τι διημείφθη τη προηγουμένη στη δίκη που αντιμετώπισε, να πάρει το στικάκι από τον Επίκουρο Έδρας και να το βάλει στο κομπιούτερ του και να παρακολουθήσει με ποιοτικό τρόπο εκ του σύνεγγυς τι ακριβώς έγινε στο δικαστήριό του.

    Αυτό φυσικά θα έχει μία επιβάρυνση, η οποία επίσης θα εισρεύσει στα ταμεία του ΔΣΑ. Επιπλέον, μέσα στον πρόγραμμά μας είναι να εξετάσουμε και τις προϋποθέσεις σύστασης τμήματος επιμόρφωσης πολιτών για την απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας για εργασία σε δικηγορικό γραφείο. Είναι legal Secretaries που δεν έχουμε στην Ελλάδα. Βρήκαμε ένα κενό στην αγορά που δεν έχει καλυφθεί μέχρι τώρα και αυτό θα το καλύψουμε εμείς. Δημιουργώντας ένα τμήμα επιμόρφωσης πολιτών ως γραμματέων σε δικηγορικό γραφείο. 

    Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις προκειμένου να λειτουργήσει το συγκεκριμένο τμήμα;

    Θα ζητήσουμε να συνεργαστούμε με το Ινστιτούτο βοηθών δικηγορικών γραφείων του Λονδίνου, το Institute of Paralegals, το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μας χορηγήσει πιστοποιητικό επάρκειας για απόκτηση τίτλου σε πολίτες οι οποίοι θέλουν να εργαστούν σε δικηγορικό γραφείο αλλά δεν έχουν την απαιτούμενη εξειδίκευση. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, τα οποία δεν έχουν την τυπική ισχύ στο πιστοποιητικό επάρκειας, στο οποίο προγραμματίζουμε να δώσουμε εμείς και τα δίδακτρα είναι υπέρογκα. Τα δικά μας δίδακτρα θα είναι πολύ χαμηλότερα και βεβαίως θα αποσκοπούν στην ουσιαστική εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση προσωπικού δικηγορικού γραφείου.

    Καταλαβαίνετε πόσος κόσμος θα προστρέξει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του, όπως επίσης, αντιλαμβάνεστε και τα έσοδα που θα έχει ο ΔΣ. Και κατεπέκταση τα benefits που θα έχει ο δικηγόρος γιατί αυτά τα έσοδα όλα εμείς οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ τα θεωρούμε ανταποδοτικά. Δηλαδή έρχονται πίσω σε εμάς. Αυτά λοιπόν είναι μικρές ή μεγάλες «ενέσεις» , οι οποίες όμως υποσχόμεθα ότι θα αλλάξουν τη καθημερινότητα του δικηγόρου και το υποσχόμεθα διότι είμαστε μέσα από αυτή τη πιάτσα. Είμαστε άνθρωποι που έχουμε γράψει χιλιόμετρα μέσα σε αυτή τη πιάτσα και προτιθέμεθα να την αλλάξουμε. Μέσα σε αυτό το τμήμα επιμόρφωσης πολιτών, θα υπάρχει και ένα άλλο τμήμα επιμόρφωσης ασκουμένων νέων δικηγόρων. Υπάρχουν νέα παιδιά τα οποία θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακά αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Εμείς τους καλούμε να πάρουν τον τίτλο των μεταπτυχιακών σπουδών δωρεάν διότι για τους δικηγόρους δεν θα υπάρχουν δίδακτρα, μόνο για τους πολίτες.

    - Γιατί αυτή η διάκριση;

    Δεν εκπροσωπούμε μόνο τους πολίτες. Κατά κύριο λόγο εκπροσωπούμε τους δικηγόρους και για τα συμφέροντα των δικηγόρων θα εργαστούμε και μόνο.

    Επικρατεί η άποψη ότι ο κλάδος της δικηγορίας φθίνει και πολλοί νέοι δικηγόροι είναι άνεργοι. Πιστεύετε θα αλλάξει αυτό;

    Καταρχάς υπάρχει μεγάλος αριθμός δικηγόρων και ειδικά νέων που δεν μπορεί να τους απορροφήσει η αγορά. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κανένας προγραμματισμός ως προς την απορρόφηση εργαζομένων στην αγορά. Η απορρόφηση δεν είναι μία τυχαία έκφραση. Η αγορά δεν επιλέγει μόνο από στόμα σε στόμα κάποιους ανθρώπους να τους εντάξει σε προγράμματα εργασίας. Η αγορά επιλέγει με βάση αξιοκρατικά κριτήρια και με βάση ικανότητες.

    Όταν λοιπόν υπάρξει ένας δικηγόρος ο οποίος έχει το πιστοποιητικό επάρκειας του ΔΣΑ διότι έχει παρακολουθήσει αυστηρά ένα πρόγραμμα ποινικής δικονομίας, πιστεύετε ότι θα υπάρξει ποινικολόγος που δεν θα θέλει κοντά του ένα συνάδελφο, που θα έχει παρακολουθήσει αυστηρή εξειδίκευση στην ποινική δικονομία; Όχι, μόνο θα θέλει αλλά στα interview που θα κάνει, δεν θα καλέσει όλη την πιάτσα των νέων δικηγόρων, αλλά θα καλέσει συγκεκριμένα τα παιδιά που έχουν εξειδίκευση στη ποινική δικονομία. Και αντίστοιχα σε άλλες ειδικότητες.

     Εδώ όμως τίθεται το εξής ερώτημα… ένας ποινικολόγος θα  καλέσει κάποιον που έχει πάρει το πιστοποιητικό επάρκειας ή κάποιον που έχει κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό διότι καλώς ή κακώς στην Ελλάδα μετράει αυτό;

    Ο δικηγόρος ο οποίος επιθυμεί να βρει εργασία θα συζητήσει με το γραφείο που θα τον καλέσει και θα διαπραγματευτούν το ύψος της μηνιαίας αμοιβής που θα προσφέρει το δικηγορικό γραφείο. Θεωρώ ότι καταρχάς με την παρέμβασή μας
    επιτυγχάνουμε να μπορεί ο δικηγόρος που δεν έχει μεταπτυχιακά του εξωτερικού να ανταγωνιστεί αυτούς που έχουν, και μάλιστα κατά τρόπο ισότιμο. Θα έλεγα ότι θα είναι πιο ανταγωνιστικοί αυτοί. Αυτό διότι ο δικηγόρος αν είναι να προσλάβει έναν νέο δεν τον πολυενδιαφέρει να γνωρίζει την παγκόσμια οικονομία αλλά να γνωρίζει περισσότερο τα προβλήματα της καθημερινότητάς του και την ποινική δικονομία που εφαρμόζει στη καθημερινότητά του. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η προσέγγιση ίσως να είναι η καλύτερη εκ μέρους των δικηγόρων που έχουν παρακολουθήσει αυτά τα προγράμματα.
    --1.jpg
    Στη Νομική υπάρχει η φράση “old is gold, but new is…” . Πως σχολιάζετε αυτή τη φράση;

    Εγώ θα απαντήσω ότι old is gold όχι μόνο στη Νομική αλλά και γενικότερα στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να υπερβούμε την εμπειρία με καμία δύναμη. Η εμπειρία είναι μία φυσική δύναμη. Είναι σαν τον κεραυνό. Δεν μπορείς να τον σταματήσεις. Αυτό που έχει όμως το the new είναι η ενημέρωση για τη σύγχρονη εξέλιξη της επιστήμης. The new πάντοτε είναι η τελευταία λέξη και θα έλεγα ότι ο νέος σε σχέση με τον έμπειρο δικηγόρο συνδυάζει σήμερα την επιστημονική τεχνολογία ως προς την εύρεση νομολογίας και θεωρίας με τρόπο καλύτερο απ’ότι ο παλαιότερος. Πρέπει να σας πω ότι οι παλαιότεροι δεν χειρίζονται εύκολα εφαρμογές και διαδικτυακά προγράμματα και πλατφόρμες αναζήτησης της πληροφορίας .

    Επειδή ζούμε λοιπόν στη κοινωνία της πληροφορίας, έχουν το πρόσταγμα  οι νεότεροι  και ταχύτεροι ως προς την εύρεση της πληροφορίας. Αρκεί να σας πω ότι σε πάρα πολλά γραφεία συμβαίνει ο δικηγόρος να καλεί τον νεότερο και να του λέει «βρες μου εσύ που είσαι αετός 10 αποφάσεις σε σχέση με την απάτη σε βάρος του δημοσίου», επί παραδείγματι. Επίσης, το πλεονέκτημα που έχει ο νεότερος έναντι του παλαιότερου είναι ότι έχει όρεξη να εργαστεί και να ερευνήσει λίγο περισσότερο σε σχέση με τον παλαιότερο. Εμείς προτιθέμεθα να ρίξουμε πολύ μεγάλο βάρος στους νέους δικηγόρους ως προς το πρόγραμμά μας και την υποστήριξή τους διότι θεωρούμε ότι αυτοί είναι το στήριγμα και των παλαιοτέρων.

    Δικαιοσύνη και Πολιτισμός! Υπάρχει σχέση ανάμεσά τους;
     
    Είναι ένα πολύ ωραίο ερώτημα αυτό που μου θέτετε! Όχι μόνο υπάρχει σχέση αλλά θεωρώ ότι Δικαιοσύνη χωρίς Πολιτισμό δεν είναι αρτιμελής Δικαιοσύνη. Θα έλεγα ότι μία απολίτιστη Δικαιοσύνη οδηγεί τον πολίτη σε ανασφάλεια. Ο πολιτισμός συνδέεται άμεσα με τις κρατούσες αντιλήψεις μίας κοινωνίας και δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι οι κρατούσες αντιλήψεις της κοινωνίας δεν θεωρούνται και ιδιαίτερα υγιείς. Η προσέγγιση που έχουμε εμείς ως προς την βελτίωση της καθημερινότητας του
    πολίτη ξεκινά κυρίως από τον πολιτισμό μας. Απευθυνόμαστε στον πολίτη και του θέτουμε το εξής ερώτημα, τη δική σου Δίκη θέλεις να τη βελτιώσεις; Και η απάντηση εάν είναι ναι, αυτός ο Πολίτης είναι κοντά μας. Εάν η απάντηση είναι «όχι, δεν με
    ενδιαφέρει, είναι αλλουνού δουλειά», αυτή η αντίληψη δεν μας ενδιαφέρει.

    Ο Πολίτης που λέει «δεν με ενδιαφέρει να βελτιώσω τη δική μου Δίκη γιατί είναι αλλουνού δουλειά», θεωρούμε ότι είναι ένας απογοητευμένος πολίτης. Είναι στεναχωρημένος. Κάποιος τον απογοήτευσε, προφανώς. Και μεταξύ αυτών μπορεί να είναι και ένας δικηγόρος ή και ο ίδιος ο δικηγόρος του. Τον Πολίτη λοιπόν αυτόν που απογοητεύτηκε και τον δικηγόρο του, οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ θέλουμε να τον βοηθήσουμε, ώστε να βελτιώσει τη καθημερινότητά του και να είναι ικανοποιημένος και ο δικηγόρος και ο πολίτης.

    Από την αρχαιότητα υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μας διδάσκουν ηρωισμό και πολιτισμό μέσα από τις δικαστικές αίθουσες. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η απολογία του Σωκράτη με τη καταδίκη του εις θάνατον με κώνειο. Υπάρχουν άραγε σήμερα τέτοιες μορφές που σέβονται τον νόμο και τους κανόνες, δείχνοντας τέτοιο ψυχικό μεγαλείο;

    Θα σας απαντήσω καταφατικά. Η κοινωνία της πληροφορίας έχει το εξής μειονέκτημα… είναι «πιασάρικα» μόνο τα αρνητικά. Και χρησιμοποιώ τη λέξη «πιασάρικα» διότι δυστυχώς τα στοιχεία της αριστείας, του ηρωισμού, της μαχητικότητας, της φιλοδοξίας, της ευγενούς άμιλλας, σήμερα δεν προωθούνται, δεν επιδοκιμάζονται, δεν επικροτούνται, δεν προβάλλονται. Αντιθέτως, επιχειρεί κανείς να προβάλλει την πολιτική της ελάσσονος προσπάθειας και το γρήγορο κέρδος, τη γρήγορη ανάδειξη, τη γρήγορη άνοδο, την «αρπαχτή», το γρήγορο όφελος και όταν λέω γρήγορο, εννοώ και ανώδυνο. Επιστρέφοντας στην ερώτηση  που μου κάνατε, πιστεύω ότι δεν είναι αυτός ο κανόνας. Είναι ακριβώς το ανάποδο. Οι περισσότεροι είναι αγωνιστές. Απλώς, δεν τους βλέπουμε, δεν τους ακούμε. Αναδεικνύεται μία τραγικά μικρή μειοψηφία της κοινωνίας, η οποία βέβαια εισβάλλει μέσα από τη τηλεόραση στα σπίτια όλων. Εισβάλλει μέσα από τις ειδήσεις και το διαδίκτυο με
    αποτέλεσμα η πολυπόθητη ακροαματικότητα ή τα κλικ ή η δημοτικότητα που έχουν ορισμένες κατηγορίες ειδήσεων να αφορούν κυρίως αυτούς που επέτυχαν με ανωδυνοδέστερο τρόπο  το επίτευγμά τους και όχι εκείνους που έχουν αγωνιστεί.

    Θα έλεγα ότι αν σκεφθεί κανείς ποιους φέρνει ο νους μας κατεξαίρεση ως κυρίως προβαλλόμενους με μόχθο μαχητές, είναι οι Ολυμπιονίκες. Δεν βλέπει κανείς την αριστεία να προβάλλεται μέσα από την ειδησεογραφία και τις διάφορες μορφές των ΜΜΕ. Οι Ολυμπιονίκες είναι μία μεγάλη εξαίρεση που βλέπουμε ως σπουδαία είδηση. Πιστεύω ότι πράγματι υπάρχουν αντίστοιχοι τύποι χαρακτήρων όπως ο Σωκράτης και δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν άριστοι και αυτοί δεν γίνονται γνωστοί. Δεν
    μπορεί να πει κανείς όμως ότι δεν υπάρχουν.
    Θέμης Σοφός
    Με την Πολιτική, θα θέλατε να ασχοληθείτε; Η αρχή σας δηλαδή με τα συνδικαλιστικά αποτελεί κατά κάποιο τρόπο και η αφορμή για την ενασχόλησή σας με τη γενικότερη πολιτική;

    Η Πολιτική δεν εντάσσεται μέσα στα κίνητρά μου και μάλιστα θα έλεγα αντιθέτως ότι βασικότερο κίνητρό μου είναι να συνεχίσω να εργάζομαι την επομένη ημέρα της εκλογής μου ή της μη εκλογής μου με τον ίδιο αγωνιστικό τρόπο, με τον οποίο εργαζόμουν. Και για αυτό τον λόγο θα πρέπει να σας πω ότι έχω απαλλαγεί και από την αγωνία του διλήμματος της νίκης. Βεβαίως, δεν θα το έκανα αυτό για να αλλάξω ζωή ή την επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Θα το έκανα αποκλειστικά και μόνο για να τη βελτιώσω. Την αγαπώ πολύ τη καθημερινότητά μου για να την αλλάξω. Έχω όμως θυμώσει με τους μέχρι σήμερα εκπροσώπους της Δικηγορικής Κοινότητας, οι οποίοι και πάλι ζητούν την εκλογή τους, επικαλούμενοι «εμπειρία, γνώση, αποτελεσματικότητα και προοπτική», και εάν αναζητήσει κανείς τα πρόσωπα που διοικούσαν κατά την καταστροφική περίοδο της φορολογικής και ασφαλιστικής επιδρομής, θα δει τους ίδιους που ζητούν σήμερα πάλι την ψήφο των δικηγόρων. Φτάνει πια!

    Ως εκ τούτου, μπορώ να σας πω ότι και το Κοινοβούλιο με τον τρόπο που ασκείται το λειτούργημα του Βουλευτή στη νομοθετική εξουσία και η περίφημη ελευθερία στη συνείδηση του Βουλευτή, συνταγματικά κατοχυρωμένη, δεν με γοητεύει καθόλου. Αντιθέτως, με γοητεύει το Δικαστήριο, οι ισχυρισμοί, οι αγορεύσεις, η επικοινωνία με τους πολίτες, η συγγραφή ισχυρισμών και δικογράφων, η επίλυση προβλημάτων. Ξέρετε πόση χαρά παίρνει κανείς όταν κερδίζει μία υπόθεση και πόσο μεγάλη λύπη βιώνει όταν τη χάνει;

    Το ακροατήριο στις δικαστικές αίθουσες, αντιδρά πολιτισμένα;

    Συνήθως, ναι! Συνήθως αντιδρά πολιτισμένα διότι η αλήθεια είναι ότι σε μία δικαστική αίθουσα επικρατεί μία διαδικασία κατά το συνήθως συμβαίνον, η οποία προβλέπεται από τον νόμο και ως εκ τούτου υπάρχει ένα καλό επίπεδο από απόψεως συμπεριφοράς. Αυτό που θα έλεγα ότι το επίπεδο δεν είναι και τόσο υψηλό είναι η συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στις δικαστικές διαδικασίες γιατί πρέπει να σας πω ότι ενοχλούμαι ιδιαιτέρως, όταν ακούω δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για τρέχουσες υποθέσεις.

    Αυτό το επιχείρημα, ότι μπορεί ελεύθερα η Κυβέρνηση να κρίνει τις δικαστικές αποφάσεις είναι όχι μόνον εσφαλμένο, αλλά και επικίνδυνο για την ομαλή λειτουργία των συνταγματικών θεσμών. Έχουν καταλάβει οι Υπουργοί που κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις ότι έρχονται σε ρητή αντίθεση με τις συνταγματικές επιταγές; Είμαι βέβαιος ότι το έχουν καταλάβει. Είμαι βέβαιος ότι συνειδητά πράττουν και οι ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ως συνδυασμός θα συνεχίσει να στηλιτεύει τέτοιου είδους παρεμβάσεις στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

    Είστε αντίθετος δηλαδή με τη στάση που τηρεί ο κ. Κοντονής;

    Θα εξηγήσω γιατί. Πιστεύετε ότι κάνει καλό να λέει ο Υπουργός ότι το Δικαστήριο δεν έπραξε σωστά; Το επόμενο Δικαστήριο με το συγκεκριμένο κατηγορούμενο πώς θα αντιδράσει; Εάν αντιδράσει σύμφωνα με τις «εντολές» ή τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, θα υποπίπτει στη μορφή ότι επηρεάστηκε από αυτές. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η ίδια η δήλωση δημιουργεί  μία αντίρροπη κατεύθυνση προς αυτήν που
    θα είχε ενδεχομένως ο δικαστής κρίνοντας τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο. Είναι δείγμα δηλαδή και στάθμης ευφυΐας, το να κάνεις μία δήλωση δημοσίως για έναν κατηγορούμενο. Δείχνει ότι όχι μόνο δεν τον βοηθάς, αλλά τον χαντακώνεις ακόμη
    περισσότερο, μιλώντας για αυτόν δημοσίως. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για όλους εμάς τους δικηγόρους που κάνουμε δηλώσεις δημοσίως. Η πλάνη ότι βοηθάμε στην ενημέρωση του κοινού, εμπεριέχει και την πλάνη ότι βοηθάμε και τον πελάτη μας
    αλλά μόνον αυτό δεν συμβαίνει.

     Τέλος, σε πρόσφατη ομιλία σας στο ξενοδοχείο Τιτάνια, είδαμε τη σύντροφό σας να υποδέχεται τον κόσμο και να συντονίζει. Σας στηρίζει γενικότερα στις δραστηριότητές σας και με ποιο τρόπο;

    Η Σταματίνα είναι ό,τι πιο όμορφο θα μπορούσα να ζήσω στη προσωπική μου ζωή. Όχι μόνο με στηρίζει αλλά είναι ένα εργατικό παιδί, μία υποδειγματική μάνα και μία πολύ καλή σύντροφος. Θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευλογία από τον Θεό που είναι η σύζυγός μου.
    Tags:

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη