Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Πήλιο: Οδοιπορικό ανάμεσα στα καλντερίμια και αρχοντικά

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Το Πήλιο προσφέρει στον επισκέπτη μυθική ομορφιά, πανέμορφα καταπράσινα τοπία, κρυστάλλινες πηγές, πεντακάθαρα νερά, γραφικές κορυφές, πάνω από 70 γραφικά χωριά, πλακόστρωτα καλντερίμια, πυκνό δίκτυο μονοπατιών, παραδοσιακά αρχοντικά και παραδοσιακούς ξενώνες. Ένας τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου για χαλάρωση αλλά και περιπέτεια.
Αρχαιολογικός χώρος Φθιώτιδες Θήβες

Οι ανασκαφές στις Φθιώτιδες Θήβες ξεκίνησαν το 1924 από τον αρχαιολόγο Γ. Σωτηρίου και συνεχίστηκαν από τον Π. Λαζαρίδη. Οι αρχαιολογικές σκαπάνες οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα αποκαλύπτουν σημαντικά μνημεία και ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών, τα οποία χρονολογούνται στα τέλη της Ρωμαϊκής περιόδου και τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια.

Το μονοπάτι των Κενταύρων

Η μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου του Πηλίου ευνοεί τον περιπατητικό τουρισμό. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια λιθόστρωτα και αγροτικά στην περιοχή, διαδρομές μέσα από τις οποίες ο περιηγητής συναντά παραδοσιακά κτίρια και μοναστήρια, πέτρινες βρυσούλες και παλιά ξωκλήσια βυζαντινής και νεότερης ιστορικής σημασίας. Το σημαντικότερο είναι το επονομαζόμενο «μονοπάτι των Κενταύρων».

Πέτρινο γεφύρι Τσαγκαράδας

Χτίστηκε το 1787 και βρίσκεται στο ρέμα του Μυλοπόταμου. Είναι μονότοξο, γεφυρώνει το Μυλοπόταμο και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Τσαγκαράδα και Ξουρίχτι. Εικάζεται ότι είναι το παλαιότερο γεφύρι στο Πήλιο. Η λαϊκή αρχιτεκτονική στο μεγαλείο της μέσα σε ένα απίστευτα μαγευτικό τοπίο.

Νανοπούλειος Σχολή

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στο Ανατολικό Πήλιο. και ιδρύθηκε το 1909, έπειτα από δωρεά του Νικολάου Γ. Νανόπουλου από όπου πήρε και την ονομασία της. Αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και διαθέτει ένα κεντρικό διώροφο κτήριο και δύο ισόγειες πλαϊνές προεκτάσεις. Ανακηρύχθηκε Έργο Τέχνης το 1985 από την UNESCO.

Ο «Μουτζούρης»

Ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου - Μηλεών, το τρενάκι του Πηλίου, όπως είναι πιο γνωστό, κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903. Πρόκειται για ένα από τα κοσμήματα του Πηλίου. Ο ιθύνων νους του έργου ήταν ο Ιταλός αρχιμηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρας του φημισμένου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο.
Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

Ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά της χώρας μας δημιουργήθηκε το 1967. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου βρίσκεται στη κορυφή «Αγριόλευκες» του όρους Πήλιο. Το χιονοδρομικό κέντρο έχει σχετικά εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα καθώς επίσης και στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Οι πίστες έχουν μήκος συνολικά 12 χιλιόμετρα. Υπάρχουν τρεις κύριες πίστες κατάβασης και ένα δίκτυο χιονοδιαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, καθώς επίσης και με τους χώρους στάθμευσης.

Βιβλιοθήκη Μηλεών

Η περίφημη βιβλιοθήκη βρίσκεται στο χωριό Μηλιές. Έχει πολλά παλιά βιβλία, όπου σημαντικό μέρος από αυτά ανήκαν στην παλιά Σχολή Ψυχής Άκος που ιδρύθηκε από τους Άνθιμο Γαζή και Γρηγόριο Κωνσταντά. Εδώ εκτίθενται επίσης όργανα και εργαλεία της Σχολής, ιστορικά κειμήλια της επανάστασης, λάβαρα και παλιά έγγραφα.

Εικαστικό Μουσείο του Γλύπτη Νικόλα

Στο κεντρικό Πήλιο βρίσκεται το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα, που στεγάζεται στο δεύτερο όροφο ενός κτηρίου πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο υπήρξε η πρώην έδρα της τοπικής κοινότητας. Ιδρυτής του ήταν ο ντόπιος γλύπτης Νικόλας Παυλόπουλος. Στους χώρους του εκτίθενται κάποια από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του καλλιτέχνη, χαρακτικά και γλυπτά. Συνολικά 22 γλυπτά του Νικόλα από χαλκό ή μπρούντζο, αλλά και εξαιρετικά χαρακτικά, ξυλογραφίες, καθώς και μια χαλκογραφία μαγνητίζουν κάθε επισκέπτη του μουσείου.

Μουσείο Αγγελίνη στο Χόρτο Πηλίου

Βρίσκεται στο γραφικό χωριό του Πηλίου Χόρτο. Είναι ένα Λαογραφικό μουσείο και έχει ενδιαφέροντα εκθέματα από την καθημερινή ζωή και παράδοση του Πηλίου, όπως εργαλεία, διακοσμητικά, εργόχειρα, λάβαρα και παραδοσιακές φορεσιές.

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου

Στεγάζεται στο Αρχοντικό Τοπάλη, δείγμα της κλασσικής Πηλιορείτικης Αρχιτεκτονικής, το οποίο κτίστηκε το 1844 σύμφωνα με την χρονολογία που είναι χαραγμένη στο λιθανάγλυφο υπέρθυρα της εισόδου. Είναι λιθόκτιστο στο μεγαλύτερο μέρος του εκτός από το νότιο τμήμα του τελευταίου ορόφου, που είναι κατασκευασμένο από τσατμά. Το 1985 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Φούρνος Βελέντζα

Το ισόγειο κτήριο στο οποίο στεγάζεται ο φούρνος του Βελέντζα, στο χωριό Άλλη Μεριά, , χρονολογείται στο 1897, σύμφωνα με την επιγραφή που σώζεται μέχρι σήμερα και φέρει τα αρχικά Κ.Α.Β.. Μέχρι το 1970 λειτουργούσε ως φούρνος, παντοπωλείο και κρασοπωλείο, ενώ από το 1910 τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου κοσμούν τους τοίχους του.
Παναγία Μεγαλομάτα

Αξίζει κανείς να επισκεφτείτε το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά γεμάτη σταλακτίτες Βόρεια από την παραλία της Φακίστρας.

Κρυφό Σχολειό

Στο ίδιο μέρος μπορεί να δει κανείς και την σπηλιά όπου τα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε το Κρυφό Σχολείο της Τσαγκαράδας.

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα των Μηλεών, ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία κατασκευής του, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα του χωριού. Σε επιγραφή όμως που βρίσκεται πάνω από την πύλη που υπάρχει στα πλάγια του ναού, πληροφορούμαστε ότι ανακαινίστηκε το 1741.

Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας

Είναι μια από τις φημισμένες εκκλησίες της περιοχής στο χωριό Κισσός του Πηλίου. Η τρίκλιτη βασιλική χτίστηκε στην πλατεία του χωριού το 1650 και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, το εντυπωσιακό καμπαναριό και το σιντριβάνι στον προαύλιο χώρο. Το εσωτερικό του ναού είναι εξίσου σαγηνευτικό, καθώς διαθέτει τέσσερις τρούλους διακοσμημένους και φιλοτεχνημένους από το ζωγράφο Ιωάννη Παγώνη, σε καθέναν από τους οποίους αναπαριστάται μια διαφορετική μορφή.

Παραλίες

Οι παραλίες του Πηλίου φημίζονται για τα καθαρά νερά και το ωραίο περιβάλλον και πολλές έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ε.Ε.. Είναι ιδανικές για χαλάρωση, κολύμπι και ψάρεμα ενώ πολλές από αυτές προσφέρονται ιδανικά και για θαλάσσια sports. Μερικές από αυτές είναι ο Μυλόποταμος, μια από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου, η Φακίστρα, ο Άγιος Ιωάννης, οι Άγιοι Σαράντα. Επίσης, Η παραλία στο Χορευτό είναι πολύ όμορφη καθώς περιτριγυρίζεται από πλούσια βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα σε μερικά σημεία της, με πεντακάθαρα νερά και γαλήνιο περιβάλλον ιδανικό για ηρεμία και χαλάρωση. Η παραλία στο Καστρί έχει ψιλή άμμο και είναι ιδανική για wind surfing. Τέλος, Η Μπούφα είναι η μεγαλύτερη παραλία του Πηλίου και βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καλά Νερά και Άφησσο.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση