Saturday, 13 July 2024, 09:18

Αθήνα: 32°C

  ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

  Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

  Οδοιπορικό Ζακύνθου: Το Άνθος της Ανατολής μας αποκαλύπτεται!

  Οδοιπορικό Ζακύνθου: Το Άνθος της Ανατολής μας αποκαλύπτεται!

  Ευαγγελίας Γουρνή
  της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
  Η Ζάκυνθος, το νοτιότερο νησί των Ιόνιων νήσων είναι προικισμένη από τη φύση με μοναδικές ομορφιές. Είναι ένα ορεινό νησί που χαρακτηρίζεται από τα πευκόφυτα βουνά και τους εύφορους κάμπους, που χαρίζουν στη Ζάκυνθο ατέλειωτα καταπράσινα τοπία. Αλλά όχι μόνο… Οι ειδυλλιακές παραλίες του νησιού, οι βραχώδεις ακτές, οι εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές κάνουν τον επισκέπτη να μην ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει.
  Ο Άγιος Διονύσιος
  Πρόκειται για τον Προστάτη – Άγιο του νησιού, η εκκλησία του οποίου στην παραλία ξεχωρίζει από μακριά με το ψηλό καμπαναριό της, ανεγέρθη το 1948 και αντιστάθηκε στο σεισμό του 1953. Το καμπαναριό, που περιβάλλεται από αναρίθμητα φώτα, τη νύχτα δημιουργεί ένα θέαμα μαγευτικό.

  Αν και εξωτερικά ο ναός είναι ιδιαίτερα απλός, εσωτερικά διαθέτει πολλές τοιχογραφίες και μεγαλοπρεπείς πολυελαίους που θα σας καταπλήξουν. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συνέβαλαν στη μεγαλοπρέπεια της εκκλησίας αυτής είναι ο ζωγράφος Δοξαράς και ο τεχνίτης αργυροχόος Μπάφας που έχει φιλοτεχνήσει την ανάγλυφη ασημένια οστεοθήκη όπου φυλάσσονται τα οστά του Αγίου Διονυσίου.

  Η Εκκλησία του Αγίου Νικολαου στο Μώλο
  Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Μώλο, βρίσκεται στην παραλία της πόλης, στην πλατεία Σολωμού και είναι το μόνο κτίριο ενετικού ρυθμού, ανεγέρθηκε τον 17ο αιώνα, που σώθηκε από τον σεισμό του 1953 και ανοικοδομήθηκε διατηρώντας τα αρχικά του χαρακτηριστικά.

  Αρχικά η εκκλησία είχε ανεγερθεί πάνω σε ένα νησί που με ένα γεφύρι ενώνονταν με τη στεριά αλλά στη συνέχεια αυτό το νησί έγινε αναπόσπαστο τμήμα της πόλης, ενώ για πολλά χρόνια η εκκλησία ανήκε στο Συνεταιρισμό των Ναυτικών. Ο Άγιος Νικόλαος στο Μώλο κατασκευάστηκε σε αναγεννησιακό ρυθμό και στο εσωτερικό του υπάρχουν τα άμφια του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος για ένα διάστημα της ζωής του λειτουργούσε εδώ.

  Η Εκκλησία Αγίου Μαρκου
  Η εκκλησία του Αγίου Μάρκου είναι η μοναδική καθολική εκκλησία του νησιού. Είναι μικρών διαστάσεων και δίπλα στο Μουσείο Σολωμού και Κάλβου μοιάζει να αποτελούν ένα και μόνο κτίριο μιας και έχουν κτιστεί με τον ίδιο αρχιτεκτονικό ρυθμό. Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Μάρκου, τηλ. 26950 27171 & www.catheclpatra.gr.

  Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Κρημνών
  Στο χωριό Αναφωνήτρια χτισμένο πάνω σε ένα μικρό ακρωτήρι με μοναδική θέα στη θάλασσα θα βρείτε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου των Βράχων. Δεν είναι γνωστή η περίοδος της ανέγερσής του, αλλά καταστράφηκε από τους πειρατές το 1553 και ξαναχτίστηκε σε ενετικό ρυθμό.

  Μπαίνοντας στην αυλή του Μοναστηριού μπορείτε να θαυμάσετε στα αριστερά τα κελιά των μοναχών, στα δεξιά ένα μικρό εκκλησάκι  και στο κέντρο τον πύργο με την κυκλική βάση, ο οποίος χτίστηκε με σκοπό να προστατεύει το μοναστήρι από τυχόν επιθέσεις.

  Τα μνημεία της πλατείας Σολωμού
  Στην πλατεία Σολωμού θα βρείτε τα περισσότερα μνημεία της πόλης της Ζακύνθου. Ανάμεσά τους, το άγαλμα του εθνικού ποιητή Διονύσιου Σολωμού που στη βάση του είναι χαραγμένος ένας στίχος από τον «Ύμνο στην Ελευθερία», το άγαλμα που αναπαριστά την Δόξα στην οποία αναφέρεται ο ποιητής στα ποιήματά του και που στις δύο πλευρές του έχει δύο παλιά κανόνια και την στήλη που θυμίζει τα γραπτά ενός άλλου ποιητή, του Ανδρέα Κάλβου.

  Ακόμα, στην πλατεία Σολωμού, υπάρχει προτομή αφιερωμένη στη μνήμη του Ούγγο Φώσκoλου, γνωστού Ιταλού ποιητή που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1778. Επίσης μπορείτε να δείτε, στο δρόμο που φέρει το όνομά του και όπου βρισκόταν το σπίτι όπου έζησε, το κενοτάφιο του Φώσκoλου με το άγαλμα του «Κλαίοντος αγγέλου».

  Τέλος, στο λόφο Στράνη, όπου ο ποιητή έβρισκε γαλήνη και η θέα τον έμπνεε, υπάρχει ακόμα μια προτομή του Σολωμού. Επίσης, μπορείτε να θαυμάσετε τη στήλη την αφιερωμένη στη μνήμη των μελών της Φιλικής Εταιρίας.

  Ο Σταυρός στα Κάμπη
  Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα εντυπωσιακό τσιμεντένιο σταυρό που ξεχωρίζει από πολλά χιλιόμετρα μακριά, τόσο από στεριά όσο και από την θάλασσα μιας και βρίσκεται πάνω σε ένα απόκρημνο ακρωτήρι ύψους πάνω από 350 μέτρα. Ο Σταυρός αυτός κρατά ζωντανή τη μνήμη αυτών που πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο.

  Το Ενετικό κάστρο
  Αν και από πλευράς οχύρωσης δεν έχουν απομείνει παρά μόνο τα τείχη, μια βόλτα από εδώ είναι μια μοναδική εμπειρία. Εκεί που υψώνεται το κάστρο, παλιά υπήρχε η μεσαιωνική πόλη της Ζακύνθου με πολλά σπίτια και δώδεκα εκκλησίες αλλά μετά από σεισμούς και πολέμους δεν έχει απομείνει τίποτα.

  Το 1970 ενισχύθηκαν τα τείχη και το 1984 μετά από πολλές ανασκαφές ήρθαν στο φως πολλές εκκλησίες που είχαν ανεγερθεί μεταξύ 11ου και 18ου αιώνα καθώς και άλλα ερείπια από την εποχή του Βυζαντίου αλλά και της Αγγλικής κυριαρχίας.
  Η γέφυρα του Αργάσι
  Στο Αργάσι, χωριό σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Ζάκυνθο, μπορείτε να δείτε ένα γεφύρι του 1800 που το μισό ακουμπάει στην άμμο και το άλλο μισό είναι βυθισμένο στη θάλασσα. Ένα διαφορετικό «ερείπιο» που θυμίζει το παρελθόν και δίνει άλλη όψη στην περιοχή.

  Η οικία Σαρακίνα
  Αν βρεθείτε στο χωριό Μουζάκι, μπορείτε να επισκεφθείτε μια αγγλική έπαυλη που άντεξε στον σεισμό του 1953 αν και δεν είναι προσβάσιμη εσωτερικά. Η έπαυλη, που ονομάζεται Σαρακίνα, ανήκε στην οικογένεια Λουντζη και είναι κλασσικό δείγμα των αρχοντικών σπιτιών, χτισμένων σε νεοκλασικό ρυθμό, από τα οποία η Ζάκυνθος ήταν πλούσια πριν το σεισμό του 1953.

  Το Υδραγωγείο στα Βρυσάκια
  Στην περιοχή γύρω από το χωριό Αργάσι υπάρχει μια ακόμα αρχαία κατασκευή… Πρόκειται για το υδραγωγείο που κάποτε έδινε νερό σε ολόκληρη την περιοχή. Μπορείτε να φτάσετε στο υδραγωγείο από ένα χωματόδρομο μέσα στο πράσινο αλλά πρέπει να είστε προσεκτικός γιατί δεν υπάρχουν πινακίδες.

  Οι παραλίες
  Το φυσικό περιβάλλον του νησιού, που χαρακτηρίζεται τόσο από επιβλητικά απόκρημνα βράχια στη θάλασσα, όσο και από ευρύχωρα και πράσινα πλατώματα, προσφέρει στον επισκέπτη την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ διαφόρων ειδών παραλίας. Στη Ζάκυνθο μπορείτε να επισκεφθείτε κολπίσκους με πολύ λεπτή άμμο, παραλίες προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα όπου θα βρείτε ηρεμία και θα χαλαρώσετε ακόμα και στα μέσα του Αυγούστου αλλά και βραχώδεις όρμους.

  Η δυτική ακτή της Ζακύνθου χαρακτηρίζεται από φανταστικά φυσικά μέρη… Εκτός από το πασίγνωστο Ναυάγιο, μπορείτε να επισκεφτείτε τους κόλπους του Πόρτο Λημνιώνα, του Πόρτο Ρόξα και την παραλία του Πόρτο Βρώμη με το μικρό νησάκι μπροστά. Η ανατολική πλευρά έχει την μεγαλύτερη ποικιλία στο νησί... Προσφέρει παραλίες με άμμο όπως το Τσιλιβή, οι Αλυκές και η Αμπούλα, ενώ βόρεια υπάρχουν όμορφες βραχώδης παραλίες όπως η Ξιγιά, ο Μακρύς Γιαλός αλλά και οι μοναδικές μπλε Σπηλιές.

  Το Ναυάγιο
  Πρόκειται για την πλέον διάσημη και πολυφωτογραφημένη παραλία της Ζακύνθου, ενώ είναι μέσα στις 30 ωραιότερες παραλίες του κόσμου. Ψηλά βράχια, υπέροχη λευκή άμμος, μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και φυσικά το διάσημο πλοίο Παναγιώτης. Στην παραλία Ναυάγιο μπορείτε να φθάσετε μόνο μέσω θαλάσσης από το Πόρτο Βρώμη και τον Άγιο Νικόλαο αλλά πολύ συχνά εξαιτίας του καιρού δεν πραγματοποιούνται οι εκδρομές.

  Αν φτάσετε στο Ναυάγιο από την πάνω πλευρά με το αυτοκίνητο σας, μπορείτε να την φωτογραφίσετε, μάλιστα υπάρχει και μια μεταλλική εξέδρα που την ώρα του ηλιοβασιλέματος γίνεται πανικός αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί η ομορφιά του τοπίου παρασύρει και έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα.

  Για βουτιές στο Κορακονήσι
  Το Κορακονήσι είναι ένα φιόρδ που βρίσκεται στην δυτική ακτή του νησιού και οφείλει το όνομά του σε ένα μικρό μακρόστενο νησάκι, που συνδέεται με τη στεριά από μία μεγαλόπρεπη αψίδα φυσικού βράχου.

  Βρίσκεται στα νότια του Πόρτο Λιμνιώνα και είναι προσβάσιμο μόνο με αυτοκίνητο 4x4 μέσω του χωριού Κοιλιωμένου. Αν αποφασίσετε να το επισκεφτείτε, φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και όλα τα απαραίτητα για την παραμονή σας εκεί.
  Το Θαλάσσιο Πάρκο της Ζακύνθου
  Το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου βρίσκεται κατά μήκος της νότιας ακτής, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ακρωτήρι Μαραθία μέχρι την παραλία του Γέρακα, ενώ περιλαμβάνει τόσο τις περιοχές προς το εσωτερικό του νησιού στις παραλίες Λίμνη Κερί, Λαγανάς και Καλαμάκι, όσο και τις Στροφάδες που είναι δύο νησίδες σε απόσταση πενήντα ναυτικών μιλίων νότια της Ζακύνθου.

  Το εθνικό θαλάσσιο Πάρκο, που ιδρύθηκε το 1999, έχει σκοπό την αποτελεσματική προστασία της ιδιαίτερης πανίδας που υπάρχει στο νότιο τμήμα του νησιού και την ένταξή της στην τοπική κοινωνία. Τα πιο σημαντικά είδη ζώων που γίνεται προσπάθεια να διασωθούν είναι οι θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta και οι Μεσογειακές φώκιες Monachus Monachus.

  Ενώ οι χελώνες βρίσκονται σε όλες τις περιοχές του πάρκου και διαλέγουν τις νότιες αμμουδιές της Ζακύνθου για την αναπαραγωγή τους, οι φώκιες συνήθως συναντώνται στον κόλπο του Λαγανά, αλλά για την αναπαραγωγή τους προτιμούν τις αναρίθμητες σπηλιές στην δυτική ακτή του νησιού. Βέβαια, εκτός από τη θαλάσσια χελώνα και την μοναχή φώκια μέσα στο πάρκο γίνεται προσπάθεια διάσωσης και άλλων ειδών ζώων. Για να μάθετε τα πάντα σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.nmp-zak.org.

  Το Μαραθωνήσι και τα σπήλαια Κεριού
  Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα μέρη του Θαλάσσιου Πάρκου του νησιού. Η περιοχή Λίμνη Κεριού βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι ένα μικρό χωριό μοναδικής ομορφιάς. Από εδώ μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα για να εξερευνήσετε το κοντινό νησί με τις χελώνες το Μαραθωνήσι και τα κρυστάλλινα νερά. Μπορείτε, όμως, να επισκεφτείτε τις σπηλιές του Κεριού, στις οποίες μπορείτε να μπείτε για να τις θαυμάσετε με την βάρκα.

  Οι Γαλάζιες σπηλιές
  Οι γαλάζιες σπηλιές είναι ένα από τα πιο γνωστά και διαφημισμένα φυσικά αξιοθέατα του νησιού και είναι δυνατόν να τις επισκεφθείτε είτε με δικό σας σκάφος, είτε με μια από τις πολλές οργανωμένες εκδρομές με βάρκα και οφείλουν το όνομα τους στις ιδιαίτερες αντανακλάσεις που παίρνει το νερό στο εσωτερικό τους.

  Αποτελούνται από ιδιότυπους γεωλογικούς σχηματισμούς που έχουν δημιουργήσει μια σειρά σπηλαίων κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του νησιού… Αρχίζουν αμέσως μετά τον Άγιο Νικόλαο για να τελειώσουν κοντά στο ακρωτήριο Σχoινάρι. Σε πολλές από αυτές τις σπηλιές είναι δυνατόν να μπει κανείς με ένα μικρό/μέτριο σκάφος, ενώ άλλες μπορούν να τις εξερευνήσουν μόνο έμπειροι κολυμβητές και δύτες. Οι εκδρομές με τα καραβάκια για τις Μπλε Σπηλιές ξεκινούν από την παραλία Μακρύς Γιαλός, από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου και από το ακρωτήρι Σχοινάρι.

  Η Αρχοντική Μπόχαλη
  Όσοι έχουν διαβάσει Γρηγόριο Ξενόπουλο γνωρίζουν πολύ καλά την αρχοντική Μπόχαλη, τον τόπο εξοχής και περιπάτου για τους Ζακυνθινούς μιας άλλης εποχής. Η Μπόχαλη βρίσκεται πάνω από την πόλη της Ζακύνθου από όπου η θέα είναι μοναδική μιας και από εδώ μπορείτε να θαυμάσετε την πόλη, το Αργάσι, τις ακτές της Πελοποννήσου και τον μακρινό κόλπο του Λαγανά. Συνδυάστε την επίσκεψη σας στην Μπόχαλη με έναν περίπατο στον απέραντο πευκώνα και το παλιό Ενετικό κάστρο, όπου μπορείτε να θαυμάσετε ταυτόχρονα και τις δύο ακτές του νησιού, και μεταφερθείτε έστω και για λίγο σε μια άλλη εποχή.

  Το Κτήμα Γκούμα στην Τριλαγκάδα
  Εδώ συμβιώνουν αρμονικά δύο χώροι δημιουργίας, ένα εργαστήρι αγιογραφίας κι ένα μικρό οινοποιείο της οικογένειας Γιατρά – Γκούμα, σε ένα παραδοσιακό, πλήρως αναπαλαιωμένο πετρόχτιστο σπίτι στη ζακυνθινή ύπαιθρο. Κρασί ελληνικό, φτιαγμένο με τους τρόπους τους παλιούς και πιστοποιημένο με τους σύγχρονους. Στο οινοποιείο θα βρείτε μόνο ποικιλίες δεμένες με την ιστορία και τον πολιτισμό του Ιονίου: σπάνιο, κόκκινο Αυγουστιάτη και χρυσοκίτρινη Ρομπόλα. Και δίπλα στο πολύτιμο κρασί, θρησκευτική ζωγραφική και εικαστικές δημιουργίες με θέματα από τις Γραφές, διά χειρός Γιάννη Γιατρά. Περισσότερες πληροφορίες: Τηλ. 2695 100 431 & 6944 3266 78, http://www.artandwine.gr/.

  ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

  Αναζήτηση

  Αποθήκευση
  Cookies user preferences
  Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
  Αποδοχή όλων
  Απόρριψη όλων
  Περισσότερα
  Marketing
  Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
  Facebook
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  DoubleClick/Google Marketing
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Analytics
  Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
  Snowplow
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Google Analytics
  Αποδοχή
  Απόρριψη
  Cookies
  SpCookie
  Αποδοχή
  Απόρριψη