Thursday, 28 March 2024, 16:15

Αθήνα: 22°C

    ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

    Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

    Λευκάδα: Περιήγηση στο «στεριανό νησί» του Ιονίου!

    Λευκάδα: Περιήγηση στο «στεριανό νησί» του Ιονίου!

    Αλεξίας Φεσσά
    της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
    Η Λευκάδα είναι ένας μοναδικός πόλος έλξης. Συνδέεται με τις απέναντι στερεοελλαδίτικες ακτές μέσω της πλωτής γέφυρας συνδυάζει άψογα στοιχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις ομορφιές ενός νησιού με τα απαράμιλλης ομορφιάς τοπία της, τις παγκοσμίως γνωστές παραλίες της με τα γαλαζοπράσινα νερά και τους φιλόξενους κατοίκους.
    Χοιροσπηλιά

    Βρίσκεται νότια του χωριού Εύγηρος. Εκεί ανακάλυψε ο Wilhelm Dörpfeld λείψανα ζωής που τον οδήγησαν στη σκέψη ότι εδώ ήταν οι στάβλοι του Εύμαιου.

    Σπηλιά Παπανικολή

    Δεσπόζει στο Μεγανήσι είναι το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο παγκοσμίως. Η ονομασία του οφείλεται στο υποβρύχιο «Παπανικολής» το οποίο λέγεται ότι χρησιμοποιούσε το σπήλαιο σαν ορμητήριο κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα και σήμερα προσφέρει καταφύγιο σε βάρκες και ιστιοφόρα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Ο φυσικός διάκοσμος του σπηλαίου είναι εντυπωσιακός.

    Αρχαίο θέατρο του Κούλμου

    Δυο χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Λευκάδας, στην βορειοανατολική πλαγιά του μεσαίου λοφίσκου του «Κούλμου», βρίσκεται το αρχαίο θέατρο το οποίο έφερε πρόσφατα στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων αρχαίο θέατρο, περίπου 10.000 θέσεων, το μοναδικό που έχει εντοπιστεί στα Ιόνια νησιά. Η σπουδαιότητα του αρχαιολογικού αυτού χώρου είναι αναμφισβήτητη.

    Αρχαία Αγροικία

    Στο ύψωμα πάνω από το χωριό του Πόρου, στη θέση Πυργί, στις παρυφές της κατάφυτης με ελιές κοιλάδας, υπάρχουν ερείπια μιας αγροικίας των Ελληνιστικών χρόνων (325-100 π.Χ.) που μας δίνουν πληροφορίες για τη χρήση των πυργόσπιτων.

    Προϊστορικοί τύμβοι στο Στενό Νυδριού

    Ο λόγος για τύμβους και λείψανα οικιών της Πρωτοελλαδικής ΙΙ Εποχής. Στα ευρήματα περιλαμβάνονται αντικείμενα που υποδηλώνουν διαστρωμάτωση της κοινωνίας και την παρουσία της άρχουσας τάξης. Με τις ανασκαφές στην πεδιάδα του Νυδριού πρωτοασχολήθηκε ο Wilhelm Dörpfeld από το 1901 μέχρι το 1913. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Λευκάδας.

    Το φρούριο της Αγίας Μαύρας

    Ένα ακόμα ιστορικό αξιοθέατο της Λευκάδας, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης ενώ κατασκευάστηκε το 1300 από το Σικελό Ιωάννη Ορσίνι με σκοπό την προστασία από πειρατικές επιδρομές. Σήμερα φιλοξενεί τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης. Σύμφωνα με την παράδοση, το πρώτο περιτείχισμα έγινε κοντά στα 1300 από τον Ενετό ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι που πήρε τη Λευκάδα ως προίκα, όταν παντρεύτηκε την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α΄. Το 1479 το κατέλαβαν οι Τούρκοι, οι οποίοι επί Βαγιαζίτ του Β΄ έχτισαν μια μεγάλη γέφυρα με 360 τόξα σε πεσσούς, που στήριζαν τους πήλινους αγωγούς μέσω των οποίων μεταφερόταν στο κάστρο το νερό από μια πηγή στην περιοχή της Μεγάλης Βρύσης. Το έργο αυτό καταστράφηκε από τους σεισμούς, ενώ κάποιοι από τους πεσσούς βρίσκονται ακόμη μέσα στη λιμνοθάλασσα.
    Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης

    Περιλαμβάνει ευρήματα από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή μέχρι τον 40 αιώνα μ.Χ. Βασικό τμήμα των εκθεμάτων προέρχεται από την αρχαιολογική σκαπάνη που υλοποιήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα από το γερμανό αρχαιολόγο Wilhelm Dörpfeld, ο οποίος αναζήτησε στο νησί τεκμήρια για να στοιχειοθετήσει τη θεωρία του ότι η Λευκάδα είναι η ομηρική Ιθάκη.

    Μουσείο Άγγελου Σικελιανού

    Στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο διεθνούς εμβέλειας ποιητής και λογοτέχνης, Άγγελος Σικελιανός και χρηματοδοτήθηκε εξολοκλήρου από την Εθνική Τράπεζα και παραδόθηκε το 2017 στην τοπική κοινωνία. Ο λόγος για ένα πρότυπο μουσείο διεθνών προδιαγραφών το οποίο ρίχνει φως στις ιδέες, την προσωπικότητα και την διαδρομή της ζωής του κορυφαίου λυρικού ποιητή.

    Ιστορικό Κέντρο Λευκάδιου Χερν

    Βρίσκεται εντός του Πολιτιστικού Κέντρου. Με τη βοήθεια φωτογραφιών, κειμένων, εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών κάποιος μπορεί να περιηγηθεί στις σημαντικές στιγμές της εντυπωσιακής ζωής του Λευκάδιου Χερν, του εθνικού ποιητή της Ιαπωνίας, αλλά και στους πολιτισμούς της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα μέσα από το ανοικτό μυαλό των διαλέξεων, των κειμένων και των ιστοριών του Χερν.

    Μουσείο Γραμμοφώνου, Φωνογράφου & Ραδιοφώνου

    Ιδρύθηκε το 2015 από τον συλλέκτη Χρήστο Βλάχο (Ζλούμη). Τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την προσωπική συλλογή του ιδρυτή του που απαρτίζεται από σπάνια παλιά γραμμόφωνα, ραδιόφωνα, φωνογράφους, πικ απ, τζουκ μποξ, χιλιάδες δίσκους και μπομπινόφωνα.

    Φαράγγι της Μέλισσας

    Εκτείνεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, λίγο έξω και βόρεια από το χωριό Κάβαλος έως τον πρώτο οικισμό που συναντάμε από την πόλη της Λευκάδας, την Απόλπαινα. Η χλωρίδα του απαρτίζεται από πλατάνια, αγριελιές, φτέρες, πεύκα, κυπαρίσσια, δάφνες, πουρνάρια, κουμαριές σκλήθρα, βάτα, αγριοτριανταφυλλιές, αγριοκουτσουπιές, μυρτιές, χρυσόξυλα, σχίνους, κοκορεβιθιές, ιτιές, αρίκια, κουμαριές, λυγαριές, παλιούρια, σπάρτα,ασπάλαθούς, και σφάκες, ενώ εδώ έχουν βρει καταφύγιο και ζουν γεράκια, κούκοι, κουνάβια, αλεπούδες τρυγόνια, ξεφτέρια, μπεκάτσες, κουνάβια, ασβοί, νυφίτσες, ακανθόχοιροι, φάσσες, πέρδικες, μελισσοφάγοι, τσαλαπετεινοί, καρακάξες, συκοφάγοι, οχιές, σαϊτάρια κ.α.

    Οι καταρράκτες της Ακόνης

    Είναι ακόμα μια ξεχωριστή τοποθεσία του νησιού στο φαράγγι Δημοσάρι, η οποία αναφέρεται σε πολλά έργα του Άγγελου Σικελιανού και του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Οι Καταρράκτες ύψους 12 μέτρων, απέχουν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την θάλασσα, παρόλα αυτά έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η απόλυτη ηρεμία και το φυσικό κάλος της περιοχής θα σας γαληνέψει.
    Λιμνοθάλασσα

    Είναι ένας από τους πλέον αξιόλογους υδροβιότοπους του Ιονίου. Προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar, αφού θεωρείται υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας και είναι ένα μέρος που θα σας εντυπωσιάσει. Στην περιοχή λειτουργεί αιωνόβιο ιχθυοτροφείο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πλήθος από σπάνια πτηνά. Μάλιστα ο βιότοπος έχει ενταχθεί στο δίκτυο ΝΑTURA 2000 ως προστατευόμενες περιοχές με ιδιαίτερη οικολογική σημασία.

    Ενετικός ελαιώνας

    Βορειοανατολικά της πόλης συναντάμε το μοναδικό ιστορικά και ζωντανό περιβαλλοντικό μνημείο, «το ωραιότερο δάσος που έχει γνωρίσει» όπως χαρακτηρίσθηκε από τον Άγγελο Σικελιανό. Αποτελείται από υπεραιωνόβιες ελιές που φυτεύτηκαν εν έτει 1684 με παρακίνηση των Ενετών, όταν κατέλαβαν το νησί προκειμένου να στρέψουν τους Λευκαδίτες από τη θάλασσα στη γεωργία, εξού και ενετικός ελαιώνας. Τα επόμενα χρόνια οι Ενετοί εντατικοποίησαν την προώθηση της ελαιοκαλλιέργειας, επιβάλλοντας κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονταν και αμοιβές σε όσους δεντροφύτευαν ελαιόδεντρα με αποτέλεσμα στην απογραφή του 1770 ο ελαιώνας να αριθμεί 44.169 που φυτεύτηκαν μέσα σε μόλις 86 χρόνια.

    Δάσος Σκάρων

    Ο Σικελιανός γράφει στον Αλαφροΐσκιωτο:«Δάσο όλο δρυ στην κορφή σου». Το δάσος έχει εντυπωσιακή γεωλογική διαμόρφωση και με την άγρια επιβλητική της ομορφιά προσφέρεται για περιπατητική περιπλάνηση. Η κορυφή στο τέλος της διαδρομής προσφέρει μια μεγαλειώδη θέα προς τα νησάκια της Λευκάδας.

    Ακρωτήριο Λευκάτας ή κάβος της Κυράς

    Το Ακρωτήρι προκαλεί στον επισκέπτη ένα αίσθημα αιωνιότητας αφού εδώ συναντιούνται οι πανάρχαιοι θρύλοι με τη φυσική ομορφιά. Μάλιστα, ο θρύλος το συνδέει με λύτρωση ανεκπλήρωτων ερώτων, με εξέχουσα αυτή της αρχαίας λυρικής ποιήτριας Σαπφούς, που έπεσε από το ακρωτήρι για χάρη του Φάωνα.

    Ιερά Μονή Φανερωμένης

    Σε ύψωμα κοντά στον οικισμό Φρύνι η Ιερά Μονή Φανερωμένης αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα μοναστήρια στη Λευκάδα. Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη του μοναστηριού, στην αυλή που υπάρχει ένας μικρός ζωολογικός κήπος. Η Παναγία Φανερωμένη είναι αφιερωμένη στη Κοίμηση της Θεοτόκου που είναι παράλληλα και η προστάτιδα και πολιούχος του νησιού.

    Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Γύρα

    Είναι ένας από τους αρχαιότερους ναούς του νησιού, ο οποίος είναι αφιερωμένος στην εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας, έργο του Τομάζο Τζεν. Κατασκευάστηκε από τους δύο ιερείς Αθανάσιο και Σταμάτιο Σούνδια και χρονολογείται περίπου στο 1460-1503.

    Παραλίες

    Το νησί προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από παραλίες. Η Αμμόγλωσσα βρίσκεται δεξιά από τον φάρο, απέναντι από το κάστρο της Αγίας Μαύρας. Έχει λευκή άμμο, γαλάζια νερά και προσφέρεται για οικογένειες με παιδιά. Το Αφτέλι είναι η κοντινότερη παραλία του κόλπου των Συβότων. Μικρή παραλία με καταπληκτικό γαλάζιο χρώμα. Το Κάθισμα είναι «η μικρή Ίμπιζα» του νησιού. Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Λευκάδας με την απέραντη αμμουδιά και διάφορα θαλάσσια σπορ. Η Βασιλική είναι μια μεγάλη παραλία με βότσαλο στον κόλπο της Βασιλικής, διάσημη για τις εξαιρετικές του ιστιοπλοϊκές συνθήκες. Οι εγκαταστάσεις θαλάσσιων σπορ και τα κέντρα ενοικίασης ιστιοσανίδων είναι διαθέσιμα στην παραλία. Τέλος, πολύ όμορφες παραλίες είναι και Παραλία Καβαλικευτά, παραλία Αβάλι, παραλία Μεγάλη Πέτρα, Παραλία Εγκρεμνοί, Παραλία Μικρός Γυαλός, Παραλία Βασιλική και πολλές άλλες.

    Επιλογή Περιοχής

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη