Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Λήμνος: Οδοιπορικό στο ακριτικό νησί του Αιγαίου!

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Το νησί της Λήμνου γοητεύει με τα μοναδικά τοπία με ηφαιστιογενή πετρώματα, τις εύφορες πεδινές εκτάσεις, τις αμμοθίνες και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και δεν αφήνει ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.
Φαρακλό

Αποτελεί μοναδικό γεωλογικό μνημείο με ηφαιστειογενή μορφώματα με τους περίεργους σχηματισμούς που εντυπωσιάζουν. Λέγεται ότι πρόκειται για λάβα που ήρθε σε επαφή με το νερό και πάγωσε, σχηματίζοντας αυτά τα περίεργα καλούπια, όμως πιθανότερα πρόκειται για ψαμμίτες, δηλαδή ιζηματογενή πετρώματα. Οι ντόπιοι θα ακούσετε να το λένε και Φαλακρό ή «φραγκοκέφαλα», καθώς οι γεωλογικοί σχηματισμοί συχνά έχουν σχήμα σφαίρας.

Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Βρίσκεται κάτω από έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Λήμνου, το Καβείριο, στο βορειοανατολικό μέρος του νησιού. Εκεί παρέμεινε ο Φιλοκτήτης όταν τον εγκατέλειψαν οι σύντροφοί του, Αχαιοί, στην εκστρατεία τους προς την Τροία, επειδή είχε τραυματιστεί από δάγκωμα φιδιού. Σύμφωνα μάλιστα με τη μυθολογία, ο Φιλοκτήτης έζησε στη σπηλιά για 12 ολόκληρα χρόνια και θεραπεύτηκε χρησιμοποιώντας την ιαματική λημνία Γη. Ο Φιλοκτήτης αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους τρεις τραγικούς μας ποιητές, με το έργο του Σοφοκλή να σώζεται ολόκληρο στις μέρες μας.

Πολιόχνη

Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης. Αναπτύχθηκε και άκμασε από την νεολιθική περίοδο, την 4η ή 5η χιλιετία π.Χ. έως το 1.600 π.Χ. περίπου. Επί 2.000 χρόνια η πόλη άκμαζε και ο θησαυρός από χρυσά κοσμήματα, που βρέθηκε μέσα σ’ ένα θαμμένο αγγείο, αποτελεί δείγμα δύναμης, πλούτου, λεπτού γούστου και εξελιγμένης τεχνικής γνώσης. Σήμερα φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον περίφημο «Θησαυρό του Πριάμου» που βρήκε στην Τροία ο Ερίκος Σλήμαν. Ακόμη, ένα από τα πιο ξεχωριστά ευρύματα της Πολιόχνης είναι τα πήλινα κύπελλα με ψηλό κυλινδρικό σώμα και δύο καμπυλωτές λαβές, τύπου «δέπας αμφικύπελλον» καρα, χαρακτηριστικός τύπος κυπέλου της Τροίας.

Ηφαιστία

Η πόλη αφιερωμένη στον Ήφαιστο, ήταν κατά την αρχαιότητα, η δεύτερη σημαντικότερη πόλη του νησιού μαζί με την Μύρινα. Κοντά στο ιερό βρέθηκαν δύο κεραμικοί κλίβανοι που μαρτυρούν την ύπαρξη εργαστηρίου κεραμικής, μία υπενθύμιση για το πόσο μακρά είναι η παράδοση της αγγειοπλαστικής στο νησί. Σώζονται τα ερείπια μιας πολυσύνθετης πόλης εκτάσεως 10 περίπου στρεμμάτων που περιελάμβανε λαμπρά οικοδομήματα, ανάκτορα, λουτρά και χριστιανικές εκκλησίες, ελληνιστικό - ρωμαϊκό θέατρο και Ιερό του 8ου έως 6ου π.Χ. αι. αφιερωμένο στη μεγάλη Θεά Λήμνο, που ταυτίζεται με τη Θεά Άρτεμη. Στις συνεχόμενες αίθουσες του Ιερού βρέθηκαν μοναδικά έργα τέχνης, όπως ολόκληρη σειρά από πήλινα αγάλματα που παρίσταναν Σειρήνες και Σφίγγες. Εκεί ανακαλύφθηκε η νεκρόπολις της Ηφαιστίας με ευρήματα και άλλα τρία νεκροταφεία μεταγενέστερων χρόνων.
Ιερό Αρτέμιδος

Η θεά Άρτεμις ήταν η προστάτιδα θεά της πόλης της Μύρινας. Οι κάτοικοι, έχτισαν προς τιμή της έναν ναό, στο σημείο που σύμφωνα με το μύθο, μια τεράστια αίγα εμφανιζόταν στους οδοιπόρους το σούρουπο. Στο βορειοδυτικό άκρο του περιβόλου, εντοπίστηκε ένα ορθογώνιο δωμάτιο το οποίο περιελάμβανε θρανία και έμοιαζε με χώρο συνάθροισης. Πιθανόν ο χώρος συνδέεται με τις τελετές μύησης των πιστών. Τα ευρήματα από το χώρο της ανασκαφής εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μύρινας. Ανάμεσα στα εκθέματα εντυπωσιάζει ο σκελετός θυσιασμένου ταύρου.

Αμμοθίνες

Στη Λήμνο, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι ανασχηματίζουν συνεχώς τη μορφή αυτών των λόφων από άμμο, με αποτέλεσμα ένα ασυνήθιστο οπτικό θέαμα κόντρα στην καταγάλανη θάλασσα! Συγκαταλέγονται στους φυσικούς οικότοπους και προσφέρουν ένα ιδιαίτερο θέαμα. Αμμοθίνες θα συναντήσετε σε αρκετά σημεία του νησιού, με τις πιο εντυπωσιακές να βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Λήμνου, στην περιοχή Γομάτι, και να καλύπτουν έκταση 70 στρεμμάτων. Η περιοχή αυτή δικαιώνει το χαρακτηρισμό της ως «Σαχάρα της Ευρώπης».

Χορταρόλιμνη

Είναι μια υφάλμυρη λίμνη, στο ανατολικό μέρος του νησιού. Μαζί με την Αλυκή και Ασπρόλιμνη απαρτίζει έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους ολόκληρου του βορειοανατολικού Αιγαίου. Έχει έκταση 2.300 στρέμματα. Το καλοκαίρι ξεραίνεται, με αποτέλεσμα ένα παχύ στρώμα αλατιού να απομένει στην επιφάνειά της ένα εκτεταμένο αλιπέδιο.

Κάστρο Μύρινας

Το Φρούριο είναι κτισμένο σε απόκρημνη χερσόνησο, πάνω από τη Μύρινα την πρωτεύουσα τα της Λήμνου, και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου. Κατασκευάστηκε από τους Βενετούς διατηρώντας τμήματα προγενέστερης φάσης βυζαντινής περιόδου. Η σημερινή δομή και διάταξη οφείλεται στους Γενουάτες Gattilusi που το αναδιαµόρφωσαν (15ος αι.) καθώς και στις μεταγενέστερες επεμβάσεις Βενετών και Τούρκων.

Λαογραφικό Μουσείο

Δεσπόζει στο χωριό Πορτιανού και περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή του Λημνιού. Εκθέματα που παρουσιάζονται με ιδιαίτερο μεράκι σε ένα διώροφο παραδοσιακό σπίτι.
Παναγία η Κακαβιώτισσα

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Ζεματά, στην περιοχή Θάνος, 4 χλμ νοτιοανατολικά της Μύρινας. Είναι γνωστό από το 1305, έτος που περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας. Εντυπωσιακή είναι η θέση του σε δυσπρόσιτη σπηλιά, στην κορυφή του όρους Κάκαβος, ανάμεσα σε επιβλητικά βράχια!

Η εκκλησία του Χριστού

Στα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Λήμνου στο παραδοσιακό χωριό Κοντιάς, το εκκλησάκι βρίσκεται μέσα σε σπηλιά και περιβάλλεται από έναν μεγάλο και πράσινο κήπο. Διαθέτει δύο ψηλά καμπαναριά.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Στο χωριό Ρεπανίδι, βορειοανατολικά της Μύρινας, χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, διαθέτει τρεις πτέρυγες, ξύλινη οροφή και νεοκλασικά στοιχεία. Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό δείγμα εκκλησία μεταβυζαντινού ρυθμού στη Λήμνο.

Παραλίες

Στην πόλη της Μύρινας θα βρείτε τρεις παραλίες να την περιβάλλουν. Μια απ’ αυτές είναι ο Τούρκικος Γιαλός. Βρίσκεται στην καρδιά των δυο λιμανιών της πρωτεύουσας και έχει ιστορική ονομασία, που προέρχεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, οπότε και κατοικούνταν από τους Τούρκους της περιοχής. Η τοποθεσία του στο λιμάνι της Μύρινας, δεν του στερεί καθόλου απ’ την ομορφιά του και τα νερά του, που βρέχουν την αμμουδερή ακτή, παραμένουν καθαρά. Στον κόλπο του Μπουρνιά μπορεί κανείς να απολαύσει τα ρηχά νερά της παραλίας του Κότσινα. Είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία της περιοχής. Τα Ρηχά Νερά είναι η πιο κοσμική παραλία της Μύρινας και βρίσκεται κοντά στο Ρωμέικο Γυαλό. Τέλος, άλλες παραλίες είναι ο Αυλώνας, ο Νεβγάτης, η Χαβούλη, το Σκίδι και η Σαρπιόσκαλα.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση