Thursday, 21 November 2024, 12:53

Αθήνα: 22°C

    ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

    Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

    Οδοιπορικό Τήνου: Ξενάγηση στο νησί της Παναγιάς!

    Οδοιπορικό Τήνου: Ξενάγηση στο νησί της Παναγιάς!

    Ευαγγελίας Γουρνή
    της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
    Η Τήνος μπορεί να είναι συνυφασμένη με την λατρεία της Μεγαλόχαρης αλλά όποιος βρεθεί στο νησί του Αιόλου θα διαπιστώσει ότι έχει πολλές ομορφιές που περιμένουν τον επισκέπτη να της ανακαλύψει.
    Η πανέμορφη και γεμάτη όμορφα μυστικά Τήνος σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τους φιλόξενους όρμους της, τις καλά κρυμμένες παραλίες και τα υπέροχα  χωριά της…

    Ο Ναός της Ευαγγελίστριας
    Το πρώτο που αντικρίζει ο καθένας που φτάνει στο λιµάνι της Τήνου µε το καράβι είναι το καµπαναριό της Ευαγγελίστριας με την µεγαλόπρεπη εκκλησία να δεσπόζει στο λόφο πάνω από τη Χώρα. Η επίσκεψη στην Παναγία της Τήνου αποτελεί προορισµό ζωής για πολλούς πιστούς χριστιανούς. Ένας ναός που είναι άµεσα συνδεδεµένος µε την ιστορία της Τήνου, αλλά και την οικονοµία και τον τουρισµό του νησιού.

    Οι Περιστερώνες
    Έχουν συνδεθεί στενά µε το νησί και αποτελούν το σήμα κατατεθέν του. Οι περιστερώνες, περιστεριώνες στην ντόπια διάλεκτο, αποτελούν τα σπίτια των περιστεριών μιας και πάντα υπήρχε αγάπη για τα περιστέρια αφού ο ελληνικός λαός τα έχει συνδέσει µε την ειρήνη, την αγάπη και τη θαλπωρή. Περιστεριώνες υπάρχουν και σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά, αλλά οι περισσότεροι, πάνω από 600, και οι πιο εντυπωσιακοί βρίσκονται στην Τήνο.

    Ο ντόπιος αρχιτέκτονας γνωρίζει ότι για να προσελκύει τα περιστέρια, πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία. Για αυτό, είναι κτισμένοι στην ενδοχώρα σε ειδικά επιλεγμένες περιοχές, κοντά σε καλλιεργήσιµες εκτάσεις και πηγές νερού, σε πλαγιές βουνών και σε ρεματιές, ποτέ όμως σε βουνό. Αυτό βοηθά στο πέταγµα των πτηνών, αλλά και στο να βρουν το δρόµο της επιστροφής τους, ενώ η ύπαρξη νερού κοντά στο κτίσµα είναι απαραίτητη.
    Οι Ανεμόμυλοι
    Η Τήνος αποτελεί ιδανικό μέρος για τη λειτουργία ανεμόμυλων, καθώς οι δυνατοί άνεµοι που επικρατούν στο νησί είναι ένα σοβαρό πλεονέκτημα. Σύμφωνα με καταγραφές που έχουν γίνει, στην Τήνο υπήρχαν οι περισσότεροι ανεμόμυλοι από όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

    Από την περίοδο των προχριστιανικών χρόνων, λειτουργούσαν στο νησί περισσότεροι από 80 ανεμόμυλοι, οι οποίοι άλεθαν το σιτάρι όχι µόνο της Τήνου, αλλά και των γειτονικών νησιών. Κατά τη διάρκεια της Ενετικής κατοχής, οι ανεμόμυλοι πλήθυναν. Είναι κτισμένοι από ντόπιες πέτρες, σε κορυφές λόφων και σε περάσµατα, ώστε να διευκολύνεται η μεταφορά των σιτηρών από τα γειτονικά χωριά προς το μύλο.

    Το κτίσµα χωρίζεται σε τρεις ορόφους, στον τελευταίο και ψηλότερο από τους οποίους γινόταν το άλεσµα. Τους συναντάµε τόσο κατά συστάδες όσο και µεµονωµένους σε όλο το νησί. Στην περιοχή του χωριού Ιστέρνια υπάρχουν πολλοί συγκεντρωμένοι ανεμόμυλοι, γιατί υπήρχε ανεπτυγμένη αλευροβιομηχανία λόγω του εμπορίου µέσω του λιµανιού του χωριού.

    Πεζοπορία Φαλατάδος – Μυρσίνη- Μαγγανάρι – Πλατύ- Ακτή Λειβάδας
    Πρόκειται για μια διαδρομή με εξαιρετικό ενδιαφέρον, εφόσον ο οδοιπόρος µε αφετηρία το Φαλατάδο, ένα από τα µεγαλύτερα και ωραιότερα χωριά της Τήνου, έχει την ευκαιρία να περπατήσει σε λιθόστρωτο µονοπάτι στο µεγαλύτερο µέρος του, να βαδίσει στις σκιερές όχθες του ποταµού της περιοχής µε την πυκνή βλάστηση από πλατάνια και βελανιδιές και να εξερευνήσει τοποθεσίες µε παλιούς νερόµυλους.

    Το σπήλαιο του Δρακόλακα
    Απέχει 4χλµ από το χωριό Πλατειά και 1χλµ από τον όρµο Βαθύ. Η σπηλιά πήρε το όνοµά της από το «δρακότι» που είναι µια ντόπια ονοµασία για την ασθένεια «κυάνωση». Οι ντόπιοι έφερναν τα παιδιά που ήταν προσβεβληµένα από αυτήν την ασθένεια και τους άλλαζαν τα µαύρα ρούχα µε άλλα ανοιχτόχρωµα.

    Εκεί γινόταν παράκληση για τη θεραπεία τους και τα παιδιά έµεναν στη σπηλιά για τρεις νύχτες. Όσα επιζούσαν, θεωρούνταν ότι θεραπεύονταν χάρη στις ιαµατικές ιδιότητες του σπηλαίου.

    Το µοναστήρι της «Κυρίας των Αγγέλων»
    Στο Κεχροβούνι Τήνου, σύμφωνα με την παράδοση, τρεις αδελφές από το χωριό Τριπόταµος είδαν το ίδιο όραμα: µια γυναίκα (η Παναγία) τους υποδείκνυε να κτίσουν μοναστήρι και να μονάσουν σε συγκεκριμένο σημείο στο όρος Κεχροβούνι, εκεί όπου έβλεπαν παράλληλα ένα περίεργο φως.

    Έπειτα από αντιπαραθέσεις µε την υπόλοιπη οικογένειά τους, τελικά αποφάσισαν να υπακούσουν στη γυναίκα του οράµατός τους. Επειδή, όµως, στο συγκεκριµένο σηµείο οι άνεµοι ήταν πολύ ισχυροί, επιχείρησαν να χτίσουν τα κελιά τους λίγο νοτιότερα. Όµως, όσο και να προσπαθούσαν, τα κελιά γκρεµίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα εργαλεία βρίσκονταν στο αρχικό σηµείο υπόδειξης.

    Μετά από αυτό πείστηκαν ότι έπρεπε να υπακούσουν στις αρχικές οδηγίες, και έχτισαν τα τρία κελιά, τα οποία µετέπειτα αποτέλεσαν τον πυρήνα της Μονής.

    Ο Πύργος
    Το µεγαλύτερο χωριό της Τήνου και από τα παλαιότερα, οφείλει το όνοµά του σε ένα παλιό βενετσιάνικο πύργο, ο οποίος υπήρχε στην περιοχή και αναφέρεται σε έγγραφα του 16ου αιώνα. Περιβάλλεται από βουνά και ξεχωρίζει για τη γραφικότητα και την πανέµορφη αρχιτεκτονική του, αφού διατηρεί αναλλοίωτη την τηνιακή παράδοση.

    Είναι η γενέτειρα πολλών µεγάλων καλλιτεχνών της Τήνου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα, όπως των Γιαννούλη Χαλεπά, ∆. Φιλιππότη, Ν. Λύτρα, και πολλών άλλων. Η καλλιτεχνική παράδοση είναι έκδηλη σε όλο το χωριό, από την αρχιτεκτονική των σπιτιών, τα µαρµάρινα περίθυρα και υπέρθυρά τους, τα πολυάριθµα Νεκροταφείο Πύργουδιακοσµητικά παντού ακόµα και στους δρόµους, τις κρήνες και τις εκπληκτικές σε µεγαλείο και κάλλος εκκλησίες.

    Αφού περιηγηθείτε σε κάποιο από τα μουσεία και καλλιτεχνικά σπίτια του χωριού απολαύστε το καφεδάκι ή το ουζάκι σας κάτω από τα δένδρα στην μεγάλη πλατεία.

    Οι παραλίες του νησιού
    Στην Τήνο θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου… Απομονωμένες με απόλυτη ησυχία, κοσμοπολίτικες με beach bars και water sports για πολλή διασκέδαση, εύκολα προσβάσιμες ή με λίγη περιπέτεια, με βότσαλο, χρυσή άμμο ή βράχια, απάνεμες ή με κύμα. Από τις πιο γνωστές είναι οι: Αγία Κυριακή, Αγία Θάλασσα, Απηγανιά, Κιόνια, Κολυμπήθρα, Παχιά & Πλατιά Άμμος, Πόρτο, Ρόχαρη και Υστέρνια.
    Αναρρίχηση στο Ξώμπουργο
    Τα βουνά και τα λαξευµένα από τον άνεµο βράχια του νησιού προσφέρονται για αναρριχήσεις. Έτσι, τα πιο δηµοφιλή µέρη αυτού του σπορ είναι ο βράχος του επιβλητικού Ξώµπουργου, αλλά και οι τεράστιοι γρανιτόλιθοι στα τοπία της Βωλάξ και της Λειβάδας.

    Οι γρανιτένιοι όγκοι στο Βολάξ και στα Βολιακά
    Ο επισκέπτης του χωριού Βώλαξ βρίσκεται μπροστά σε ένα από τα πιο περίεργα αξιοθέατα του νησιού, σε ένα μοναδικό φαινόμενο: τεράστιοι ολοστρόγγυλοι βράχοι είναι διάσπαρτοι σε µία απέραντη έκταση. Οι μεγάλοι και μικροί βώλοι, οι οποίοι έχουν δώσει το όνομα τους στο όμορφο γραφικό χωριό που βρίσκεται χτισµένο ανάµεσα και πάνω σε αυτούς, προξενούν το ενδιαφέρον και την απορία για τον τρόπο, µε τον οποίο δηµιουργήθηκαν.

    Ο μύθος θέλει το φαινόμενο αυτό να οφείλεται σε μετεωρίτες, στην τιτανοµαχία ή απλά στη θάλασσα που κάποτε κάλυπτε την περιοχή αυτή. Οι ειδικοί, από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι εδώ υπήρχε γρανίτης. Με την πάροδο του χρόνου και τη αποσάθρωση και διάβρωση, κομμάτια του αποσπάστηκαν το ένα από το άλλο. Το σημερινό στρογγυλό τους σχήµα οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η υγρασία, οι µεταβολές της θερµοκρασίας και ο αέρας.

    Η Βιοτεχνική Σχολή Τήνου
    Η Βιοτεχνική Σχολή η οποία λειτουργεί από το 1898 με σκοπό την εκμάθηση της υφαντικής τέχνης. Ιδρύθηκε από τους Νικόλαο και Ελένη Ζαρίφη και το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας. Οι μαθητές πρέπει να είναι Τήνιοι και φοιτούν δωρεάν.

    Στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους στο άνω τμήμα της οδού Ευαγγελιστρίας και ανήκει στο Σύλλογο Κυριών «Ο Ευαγγελισμός», ενώ παραπλεύρως της αίθουσας με τους αργαλειούς λειτουργεί εκθετήριο, όπου πωλούνται διάφορα αξιόλογα είδη υφαντικής τέχνης, που παράγονται στη Σχολή. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22830 22894.

    Γαστρονομικός προορισμός & Tinos Foodpaths
    Η τηνιακή κουζίνα έχει παράδοση και ιστορία. Η γεύση και η ποιότητα είναι τα δύο χαρακτηριστικά της. Φρέσκο ψάρι, το περίφημο τηνιακό μοσχαρίσιο κρέας και ντόπια γεωργικά προϊόντα αποτελούν τη βάση της τηνιακής κουζίνα.

    Το νησί είναι σήμερα μία γαστρονομική πρόκληση που σας προκαλεί να την αποδεχτείτε με ανεξάντλητες επιλογές: στη Χώρα της Τήνου, στα γραφικά ψαροχώρια, στα παραδοσιακά χωριά αλλά και στις σύγχρονες οργανωμένες παραλίες.

    Το Tinos Foodpaths είναι μια δράση που γεννήθηκε το 2015 και συνεχίζει να μεγαλώνει και να εμπλουτίζεται. Η ιδέα, δηλαδή ο σεβασμός και η αγάπη προς κάθε ντόπιο προϊόν και η προβολή του, στηρίζεται τόσο στη συνεργασία όσο και στην προσπάθεια να διαχειριστούν με τον σωστό τρόπο τον τομέα γαστρονομία. Περισσότερες πληροφορίες: tinos foodpaths

    Το Φεστιβάλ Τήνου
    Αν βρεθείτε Αύγουστο στο κατάμεστο νησί της Τήνου, θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε μία ή περισσότερες από τις δράσεις του Φεστιβάλ Τήνου, το οποίο κλείνει φέτος τα 16 του χρόνια αναδεικνύοντας τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του νησιού.

    Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, εικαστικά και πολλά άλλα δρώμενα, φιλοξενώντας τόσο διάσημα ονόματα, όσο και ντόπιους καλλιτέχνες θα κάνει τον κάθε επισκέπτη να βρει την εκδήλωση που του ταιριάζει.
    Tags:

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη