Friday, 29 March 2024, 14:44

Αθήνα: 24°C

    ΝΕΑ

    Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

    Πώς θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζόμενων στα ξενοδοχεία

    Πώς θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις των εποχικά εργαζόμενων στα ξενοδοχεία

    Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία

    Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλαμβάνει συνολικά τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχε κατά μέσο όρο τις δύο προηγούμενες περιόδους εργασίας και κατά προτίμηση αυτούς που εργάζονταν την τελευταία περίοδο. Η επαναπρόσληψη θα γίνεται με τους όρους των κλαδικών συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ , αίτημα που είχαν θέσει στον υπουργό εργασίας οι εκπρόσωποι του κλάδου.

    Μετά την επαναπρόσληψη, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να θέσουν έως και το 100% του προσωπικού σε αναστολή από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου. Για κάθε μήνα παραμονής στην αναστολή οι ξενοδοχουπάλληλοι δικαιούνται επίδομα ειδικού σκοπού 534 ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές επί των 534 ευρώ. Το ίδιο πλαίσιο ισχύει και για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων ( ν. 1836/1989).

    Συνεπώς όσοι παραμείνουν σε αναστολή ολόκληρο το 4μηνο θα λάβουν 2.136 ευρώ αθροιστικά για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο (534 ευρώ ανά μήνα). Ωστόσο υπάρχει ρήτρα για την οριστική ανάκληση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και την επιστροφή σε ενεργή απασχόληση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με βάση την πληρότητα του ξενοδοχείου :

    • με τη συμπλήρωση 20% της πληρότητας, οριστική ανάκληση της αναστολής τουλάχιστον του 1/3 των συμβάσεων,
    • με τη συμπλήρωση 50% της πληρότητας, οριστική ανάκληση αναστολής τουλάχιστον του 2/3,
    • με τη συμπλήρωση 80% της πληρότητας, οριστική ανάκληση όλων των συμβάσεων,

    Για τους υπαλλήλους που θα ανακαλούνται από την αναστολή λόγω πληρότητας, η ειδική αποζημίωση θα υπολογίζεται κατ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής. Για κάθε ημέρα στην αναστολή ο εργαζόμενος θα δικαιούται 17,8 ευρώ.

    Εποχικά εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία που δεν θα λειτουργήσουν

    Οι εποχικοί ξενοδοχουπάλληλοι που δεν θα εργαστούν φέτος, καθώς τα ξενοδοχεία στα οποία απασχολούνται δεν θα επαναλειτουργήσουν, τίθενται σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 30/9. Δικαιούνται δηλαδή 534 ευρώ ανά μήνα για 4 μήνες, από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

    Η ΚΥΑ προβλέπει διαδικασία διασταύρωση στοιχείων από τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να προχωρά η αναστολή της σύμβασης και η καταβολή της ειδικής αποζημίωσης των 534 ευρώ ανά μήνα ακόμη κι αν υπάρξουν ξενοδόχοι που δεν προβούν στις προβλεπόμενες επαναπροσλήψεις.

    Επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ανήκουν στους κλάδους τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού και αθλητισμού και πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο 2020, δύνανται:

    α) να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, οι οποίες έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή β) να θέσουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, κατ’ ανώτατο συνεχόμενο χρονικό διάστημα έως τριάντα (30) ημέρες ανά μήνα, από 1/6/2020 και πάντως όχι πέραν της 31ης Ιουλίου 2020.

    Οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για κάθε μήνα σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο ΠΣ.

    Απαγορεύεται να απολυθούν οι εργαζόμενοι που :

    • τελούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους σε εποχικά ξενοδοχεία - οι αναστολές εφαρμόζονται συνδυαστικά με την «Συνεργασία» μέχρι 30/9

    • εργάζονται σε επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού που κάνουν χρήση του μέτρου των αναστολών έως 30/6 ή 31/7 με 30ήμερη προστασία μετά τη λήξη ή

    • προστατεύονται έως 15/7 από τις ρήτρες της παράτασης αναστολών του Μαίου.

    Αντίθετα, είναι απροστάτευτοι και μπορούν να απολυθούν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο επαναλειτουργούν μετά το προσωρινό «λουκέτο» εφόσον δεν έγινε χρήση της παράτασης αναστολών. Τέλος, από 16 Ιουνίου καταργείται το σύστημα της εκ των υστέρων δήλωσης των υπερωριών – υπερεργασίας, που καθιστούσε πρακτικά αδύνατο τον έλεγχο.

    Τι προβλέπει η ΚΥΑ

    Οι εργοδότες-επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων, εποχικής λειτουργίας, δύνανται να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού της επιχείρησής τους, κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως και 30/9/2020: α) για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά (άρθρο 8 του ν. 1346/1983) (A’ 46), σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ, και β) για εργαζόμενους που προσλήφθηκαν ή θα επαναπροσληφθούν υποχρεωτικά, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 38 του ν. 1836/1989 (A’ 79), σε συνδυασμό με τους όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ.

    Σε κάθε περίπτωση οι ανωτέρω επιχειρήσεις - εργοδότες υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2020: για την περίπτωση

    α) της παρούσας παραγράφου, τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που είχαν κατά μέσο όρο τα δύο προηγούμενα έτη (2018-2019) και κατά προτεραιότητα τους εργαζομένους, οι οποίοι απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019 και για την περίπτωση

    β) τους ίδιους εργαζόμενους που απασχολήθηκαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο του έτους 2019.

    2. Οι εργαζόμενοι της παρ. 1, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

    3. Οι ανωτέρω επιχειρήσεις-εργοδότες που κάνουν χρήση των ρυθμίσεων υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας κατά το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020 και σε
    περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

    Άρθρο 2

    Εργαζόμενοι με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας, που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020.

    Άρθρο 3

    Αποζημίωση ειδικού σκοπού

    1. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις- εργοδότες των άρθρων 1 και 2 του παρόντος κεφαλαίου, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ, ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα από 1/6/2020 έως 30/9/2020, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Σε περίπτωση κατά την οποία η αναστολή σύμβασης εργασίας ανακληθεί οριστικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του παρόντος κεφαλαίου, η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ’ αναλογία των ημερών αναστολής.

    2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

    Άρθρο 4

    Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

    Α. Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020

    1) Υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους 1. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν: α) τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή και β) τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

    2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αυθημερόν, στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ».

    2) Υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

    1. Οι εργαζόμενοι υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    2. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

    Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης ενοικίου, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών.

    Β. Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού εργαζομένων με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις- εργοδότες, που δεν θα επαναλειτουργήσουν, κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020 - υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

    1. Οι εργαζόμενοι του άρθρου 2 του παρόντος κεφαλαίου υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (A’ 75), στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr), χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

    2. Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και των στοιχείων του εργοδότη τους που ήταν εργαζόμενοι και δεν επαναλειτούργησε, στοιχεία που αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

    Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών.

    3. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού πραγματοποιείται κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων των δυνητικά δικαιούχων με τα στοιχεία που τηρούνται στα ΠΣ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σχετικά αρχεία e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ και λοιπών συναρμόδιων φορέων.

    Επιλογή Περιοχής

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη