Το πρωτοπόρο ελληνικό ενεργειακό portal Energia.gr, οργανώνει το 2 nd Energy Tech Forum σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των προοπτικών της εγχώριας ενεργειακής τεχνολογίας, μετά την επιτυχημένη πρώτη περυσινή διοργάνωση. Το φετινό Energy Tech Forum του Energia.gr, θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, καθώς είναι ενταγμένο στις εργασίες του 22ου ετήσιου συνεδρίου του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2017».
Κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερου αυτού event του Energia. gr, που οργανώνεται υπό την αιγίδα και με την συνεργασία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE), θα παρουσιαστούν, και εφέτος, στο ευρύτερο κοινό νέες ενεργειακές τεχνολογίες, καινοτόμα προϊόντα και εφαρμογές, καθώς και πρωτότυπες ιδέες που αναπτύσσονται σήμερα στη χώρα μας στη βιομηχανία, στις επιχειρήσεις, στα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα. Για το σκοπό, έχουν συγκεντρωθεί κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης ( Call for Papers), για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, επιστημονικές εργασίες από ειδικούς και επαγγελματίες του ενεργειακού τομέα. Με τον τρόπο αυτό, το Energy Tech Forum ( ETF) φιλοδοξεί να καταστεί ένα ανοικτό τεχνολογικό «βήμα», όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σ’ ένα εξειδικευμένο κοινό, προηγμένες ενεργειακές τεχνολογίες, τεχνικές, προϊόντα, συστήματα και διαδικασίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφόρων υποτομέων.
Ας σημειωθεί ότι όλες οι εργασίες που παρουσιάστηκαν στο 1 st Energy Tech Forum βρίσκονται αναρτημένες στο Ε nergia. gr
Οι εργασίες του 2 nd Energy Tech Forum θα ξεκινήσουν με εισαγωγικά Σχόλια από τον καθ. Βασίλη Μακιό, Γενικό Διευθυντή της Corallia και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροής του ETF, τον κ. Κωστή Σταμπολή, Διευθυντή του Energia. gr και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ και τον κ. Ιωάννη Χατζηβασιλειάδη, Πρόεδρο του Ινστιτούτου. Οι δύο πρώτες συνεδρίες του 2nd Energy Tech Forum είναι αφιερωμένες στην επισκόπηση των τρεχουσών τεχνολογικών εξελίξεων στον ελλαδικό και διεθνή ενεργειακό τομέα. Στους ομιλητές των εν λόγω συνεδριών συγκαταλέγονται ο καθ. Παντελής Κάπρος (Δ/ντής Ε3Μ-Lab, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου, ΙΕΝΕ), ο Δρ. Πλάτων Μπαλτάς (Γενικός Διευθυντής Enfinity Energy), ο Δρ. Γεώργιος Αγερίδης (Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενεργειακής Αποδοτικότητας ΚΑΠΕ), ο κ. Τάκης Χαβιαρόπουλος (Μηχανολόγος- Μηχανικός, iWind Renewables), ο κ. Σπύρος Κιαρτζής (Διευθυντής Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας & Νέων Τεχνολογιών, Όμιλος ΕΛΠΕ), η κα. Μυρσίνη Χρίστου (Υπεύθυνη τμήματος Βιομάζας ΚΑΠΕ), ο Δρ. Κωνσταντίνος Καρύτσας (Διευθυντής Δ-ΑΠΕ, ΚΑΠΕ), ο κ. Ιωάννης Γιωνάς (Co-Founder & CCO, Meazon ΑΕ), ο κ. Γεώργιος Γεωργαλής (Cable Engineering and Marketing Manager), ο κ. Χρήστος Τόμος, Senior Reservoir Engineer Energean Oil & Gas κ. ά.
Η 3η και η 4η συνεδρία θα διεξαχθούν παράλληλα και στη διάρκειά τους επιχειρήσεις με ενεργειακά προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και επιστημονικά κέντρα με ερευνητικά προγράμματα σε εξέλιξη, θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους, με στόχο την προώθηση και ανάπτυξη εγχώριας τεχνολογίας στο χώρο της ενέργειας και την δημιουργία των εξαγωγικών προοπτικών. Στο ETF θα συμμετάσχουν, επίσης, ανεξάρτητοι επαγγελματίες του ενεργειακού τομέα (en ergy professionals), ερευνητές και ερευνητικά κέντρα από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο, με στόχο να προβάλουν καινοτόμα ενεργειακά συστήματα, εφαρμογές και προϊόντα που έχουν αναπτύξει.
Οι εργασίες του 2 nd ETF θα ολοκληρωθούν με Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα: «Μπορεί η Ελλάδα να Αναπτύξει και να Εξάγει Τεχνολογίες στην Ενέργεια;».
Oι βασικές θεματικές του 2 nd Energy Tech Forum μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Ενεργειακή αποδοτικότητα με ιδιαίτερη αναφορά στα κτίρια
- Ηλιακά παθητικά κτίρια
- Νέα συστήματα και προϊόντα ΑΠΕ σε όλο το φάσμα εφαρμογών: Φωτοβολταϊκά, ηλιακά θερμικά, αιολική ενέργεια, βιομάζα, μικρά υδροηλεκτρικά, γεωθερμία, κυματική ενέργεια
- Λογισμικά συστήματα για ενεργειακές εφαρμογές και διαχείριση ηλεκτρικών δικτύων
- Μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και διαχείριση εθνικών, περιφερειακών και τοπικών συστημάτων
- Παραγωγή ηλεκτρισμού από συμβατές μονάδες, θερμικές και υδροηλεκτρικές
- Smart grids and smart metering systems
- Μετεωρολογικά συστήματα, μεταφορά και διαχείριση δεδομένων
- Energy modeling και ενεργειακά data bases
- Μεταφορές και εξοικονόμηση ενέργειας, αεριοκίνηση, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ.
- LNG: Παραγωγή, μεταφορά, αποθήκευση και b unkering
- Μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου
- Παραγωγή και χρήση βιοκαυσίμων
- Έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων
- Διύλιση και διανομή πετρελαϊκών προϊόντων
Χορηγοί του 2nd ETF είναι η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ο Όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια, η εταιρεία ενεργειακών υπηρεσιών EnSco και η εταιρεία SUNLIGHT, ενώ Χορηγοί Επικοινωνίας της διοργάνωσης είναι το ενεργειακό ενημερωτικό portal Energia. gr και η εφημερίδα «Ναυτεμπορική»