Friday, 26 April 2024, 12:20

Αθήνα: 20°C

    ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ

    Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

    Οδοιπορικό Κάρυστος: Όταν το πράσινο συναντά το μπλε!

    Οδοιπορικό Κάρυστος: Όταν το πράσινο συναντά το μπλε!

    Ευαγγελίας Γουρνή
    της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
    Στην Κάρυστο και στα υπόλοιπα χωριά του Κάβο Ντόρο δεν θα βρείτε την πυκνή βλάστηση της Βόρειας Εύβοιας… Εδώ τα πράγματα είναι πιο άγρια διαθέτοντας μια «γεύση» Κυκλάδων, άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Εύβοια και οι Κυκλάδες ήταν κάτι ενιαίο πολλά εκατομμύρια χρόνια. Ένας μοναδικός συνδυασμό θάλασσας και βουνού.
    Η Κάρυστος διαθέτει μια γραφική ομορφιά αν και είναι, πλέον, μια σύγχρονη λουτρόπολη, ενώ η σχετικά μικρή της απόσταση από την Αθήνα και οι πολλές επιλογές πρόσβασης (οδικώς από Χαλκίδα, μέσω ferry boat από Ερέτρια, Μαρμάρι, Στύρα) την καθιστούν έναν ιδιαίτερα εύκολα προσβάσιμο προορισμό ακόμα και για το Σαββατοκύριακο. Και, όποιος, βρεθεί στα μέρη της Καρύστου είναι σίγουρο ότι θα γυρίσει πίσω εντυπωσιασμένος από τις πολλές και διαφορετικές «εικόνες» που θα συναντήσει…

    Παραλίες
    Οι παραλίες του Κάβο Ντόρο είναι πεντακάθαρες και διαθέτουν αμμουδιά οι περισσότερες αλλά και βότσαλο κάποιες άλλες… Θα βρείτε κάποιες που είναι πολυσύχναστες αλλά και ερημικούς κολπίσκους, θα βρείτε παραλίες για κολύμπι, για καταδύσεις, για ιστιοπλοϊα και όλα τα θαλάσσια σπορ.

    Οι πιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι: Η Ψιλή Άμμος και τα Μάρμαρα μετά το λιμάνι της Καρύστου, η παραλία του Μπούρου που δεν την πιάνουν οι βοριάδες, το Λιβαδάκι με τα ρηχά νερά ιδανικά για παιδιά αλλά και τα μεγάλα αρμυρίκια για σκιά. Λίγο έξω από την Κάρυστο, θα ανακαλύψετε την παραλία Καστρί αλλά και τον Πλατύ Γιαλό και το Λιβάδι στην συνέχεια που είναι προστατευμένες από μελτέμια.

    Πεζοπορία
    Η περιοχή της Καρύστου και γενικά η Νότια Εύβοια αποτελούν το ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Μια μοναδική εναλλαγή τοπίων, μονοπάτια, φαράγγια, λιμνούλες και πέτρινα γεφυράκια σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε…

    Περπατήστε στα μονοπάτια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Όχης, του κάμπου Καρύστου, του ποταμιού Πλατανιστού και του ακρωτηρίου του Καφηρέα. Να διασχίσετε τα φαράγγια της Οχης, το φαράγγι Αγ. Δημητρίου, το φαράγγι Αρχάμπολης αλλά και το  μοναδικής ομορφιάς φαράγγι του Δημοσάρη, που ξεκινά από τις πηγές του ποταμού Δημοσάρη και καταλήγει στην παραλία του Καλλιανού. Άλλη μια μοναδική διαδρομή είναι μέσα στο Καστανόλογγο, το τεράστιο καστανόδασος με τις υπεραιωνόβιες καστανιές βρίσκεται στο πάνω μέρος του φαραγγιού.

    Φαράγγι Δημοσάρη
    Στην πίσω πλευρά της Όχης ξεκινά ένα από τα ωραιότερα ελληνικά φαράγγια, ο «Δημοσάρης», το οποίο είναι βυζαντινό τοπωνύμιο. Αποτελούσε έναν από τους κυριότερους δρόμους επικοινωνίας της Νότιας Εύβοιας, συνδέοντας τα χωριά του Καβοντόρου με την Κάρυστο.

    Παράλληλα με το ποτάμι, υπάρχει μονοπάτι όπου σώζονται λείψανα του μεσαιωνικού λιθόστρωτου καλντεριμιού, ενώ καλύπτεται από τεράστια δέντρα, που ο ήλιος δε διαπερνά. Το μονοπάτι είναι καλά σηματοδοτημένο και το μεγαλύτερο κομμάτι του περπατήματος γίνεται κάτω από πλατάνια, ενώ στη διάρκεια της πεζοπορίας σας θα συναντήσετε γάργαρες πηγές, γαλαζοπράσινες λίμνες αλλά και κελαηδίσματα πουλιών μιας και στην περιοχή ζουν περισσότερα από 170 είδη. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 3.30 έως 4.00 ώρες και καταλήγει στο χωριό Λενοσαίοι συνεχίζοντας έως την παραλία των Καλλιανών ως μία στενή και απότομη κοιλάδα.

    Οινοποιεία – Κτήμα Μοντοφώλι
    Στη Νότια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στην Κάρυστο οι οινόφιλοι θα ανακαλύψουν τα κρασιά της Καρυστίας, τα οποία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστά πανελλαδικά αλλά είναι ιδιαίτερης γεύσης. Το κτήμα Μοντοφώλι, το οποίο βρίσκεται στη Παλαιά Χώρα Καρύστου, είναι  κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Από την  εποχή της Φραγκοκρατίας υπήρξε ιδιοκτησία του εκάστοτε άρχοντα του Castello Rosso,  το οποίο όπως και το κτήμα είναι χτισμένο επάνω στον ομώνυμο λόφο.

    Το 1986 περνάει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Παύλου Καρακώστα και ξεκινάει η προσπάθεια να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση με την αναστήλωση των υφισταμένων κτισμάτων και την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες του κτήματος αποφασίζουν να καλλιεργήσουν και να οινοποιήσουν το γλυκό λιαστό κρασί, το οποίο κυκλοφορεί με το όνομα του και οινοποιείται με τον τρόπο που γίνονταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Για περισσότερες πληροφορίες και ώρες επισκέψεων: www.montofoli.gr & τηλ. 22240 23951.

    Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Καρύστου- Μαρμαρίου
    Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Καρύστου - Μαρμαρίου ιδρύθηκε το 1963 με σκοπό τη συλλογή, οινοποίηση, τυποποίηση και διάθεση στην αγορά της σταφυλικής παραγωγής. Το οινοποιείο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού χτίστηκε το 1963 και βρίσκεται στην Κάρυστο. Οι μεγάλοι χώροι του λούζονται από φως, ενώ τα υπόγειά του μιμούνται στην αρχιτεκτονική και στα χρώματα της Καρύστου.

    Στη σημερινή του μορφή, αποτελείται από τους χώρους οινοποίησης, ωρίμανσης και παλαίωσης (κάβα). Εκεί θα βρείτε τα: Καρύστια Γη (Λευκός & ερυθρός ξηρός, μοσχάτος γλυκύς), Ασκός (λευκός & ερυθρός ξηρός), Eπιτραπέζιος οίνος( λευκός & ερυθρός ξηρός. Περισσότερες πληροφορίες: Ελλήνων Αμερικής, Κάρυστος 34001, τηλ. 22240 22782 & http://keosoe.gr/ 
    Το Μπούρτζι
    Και η Κάρυστος έχει το δικό της Μπούρτζι… Είναι ο πύργος που στολίζει την ανατολική πλευρά του λιμανιού της Καρύστου και κτίστηκε την εποχή της βενετικής κυριαρχίας (1366-1470) για τη φύλαξη του λιμανιού. Η συνεχόμενη χρήση του οχυρού επέτρεψε την καλή διατήρησή του και στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως θερινός χώρος εκθέσεων και εκδηλώσεων.

    Στο κάτω τμήμα του παρατηρούνται τετράγωνοι δόμοι από αρχαιότερα κτίρια και στη βόρεια πρόσοψή του, δεξιά από το τοξωτό θύρωμα, είναι εντοιχισμένη ανάγλυφη πλάκα των ρωμαϊκών χρόνων που παριστάνει ανδρική μορφή. Τα τείχη φέρουν πολεμίστρες και στέφονται με επάλξεις. Ανατολικά και βόρεια υπάρχουν καταχύστρες από όπου οι αμυνόμενοι έριχναν ζεματιστό λάδι ή πίσσα. Στο εσωτερικό, κατά μήκος των τειχών σχηματίζεται δεύτερος όροφος.

    Δημαρχείο Καρύστου
    Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί σαν έργο τέχνης, από το υπουργείο Πολιτισμού, μιας και πρόκειται για αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο που η γενική μορφή του και τα επί μέρους αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του συνθέτουν τυπικό δείγμα δημόσιου κτιρίου του περασμένου αιώνα.

    Τη θέση του κτιρίου είχαν επιλέξει από τότε που έκαναν το αρχικό σχέδιο της πόλεως Καρύστου, το 1842, οι μηχανικοί Λουδοβίκος Ράγκος, Συνταγματάρχης του Μηχανικού και ο Βαυαρός Μπίρμπαχ. Το κτίριο παρεδόθη το 1896 στη δημοτική αρχή Καρύστου και από τότε έγινε η στέγαση του Δημαρχείου Καρύστου, στη νοτιοδυτική πτέρυγα, του Ειρηνοδικείου Καρύστου, στη νοτιοανατολική πλευρά και της Αστυνομίας Καρύστου, στη βόρεια πλευρά του οικοδομήματος.

    Η στέγη του είναι τετράκλινη, εντυπωσιακή, σε σχήμα ορθογώνιο, στολίζεται με κεραμίδια Βυζαντινού τύπου και ακροκέραμα διακοσμητικά. Για την ανέγερσή του χρησιμοποιήθηκαν ντόπια υλικά και μάλιστα μάρμαρα Καρύστου και Καρυστινές πλάκες. Τρεις προτομές, έργα του γλύπτη Νίκου Δημητριάδη το 1929, των μεγάλων ευεργετών της Καρύστου το στολίζουν: Του Ιωάννη Κότσικα, που με το κληροδότημά του κτίστηκε το Δημαρχείο, τοποθετήθηκε στο εσωτερικό αίθριο, του Πολυχρόνη Θ. Κότσικα στη ΝΑ πλευρά της αυλής και του Θεοχάρη Θ. Κότσικα στη ΝΔ πλευρά. Οι δύο τελευταίοι, ανήψια του Ιωάννη Κότσικα, είναι επίσης μεγάλοι ευεργέτες της γενέτειρά τους. Έχουν χαρίσει στην Κάρυστο, το Δημοτικό σχολείο, το Γυμνάσιο, το Ηλεκτρικό Εργοστάσιο και το λιμάνι της Καρύστου.

    Ιππασία με την Amico
    Πριν από λίγο καιρό ξεκίνησε την λειτουργία του το Amico, Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας και απευθύνεται σε όσους αγαπούν την ιππασία στην φύση, αφού έχουν πλέον την δυνατότητα να κάνουν βόλτα στις ομορφιές της εξοχής με άλογο ή ακόμα και κατά μήκος της παραλίας. Βρίσκεται στο 10 χλμ. επαρχιακής οδού Καρύστου – Χαλκίδας, τηλ. 6907 776260.

    Τα λατομεία της Καρύστιας λίθου
    Τα λατομεία του τοπικού πρασινόλευκου μαρμάρου, της «Καρυστίας Λίθου», γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη κατά τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς χρόνους ( 1ος αιώνας π.Χ.-2ος αιώνας μ.Χ.) κι έκαναν την περιοχή της Καρυστίας γνωστή στο ρωμαϊκό κόσμο. Το Καρυστινό μάρμαρο εξαγόταν σε όλα τα σημεία της ισχυρής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και χρησιμοποιείτο κυρίως ως οικοδομικό υλικό. Πολλά ήταν τα μνημεία ανά τους αιώνες όπου χρησιμοποιήθηκε το Καρυστινό μάρμαρο. Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι: η βιβλιοθήκη του Ανδριανού στην Αθήνα, οι αυτοκρατορικές αγορές του Αυγούστου και του Τραϊανού στη Ρώμη, η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η βασιλική του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη καθώς και η Μονή του Οσίου Λουκά στη Φωκίδα.

    Τα πιο γνωστά και καλοδιατηρημένα λατομεία στην περιοχή της Καρύστου που αξίζουν μια επίσκεψη είναι: Το λατομείο στους Μύλους, όπου κατασκευάζονταν κίονες για οικοδομήματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Εκεί παραμένουν μέχρι και σήμερα 10 περίπου ρωμαϊκές κολώνες, τέλεια επεξεργασμένες, που δεν «κατάφεραν» να φύγουν ποτέ από το λατομείο. Στο χωριό Αετός, λίγο έξω από την Κάρυστο, υπάρχει πολύ αρχαίο λατομείο όπου και εκεί βρίσκονται εγκαταλειμμένες τεράστιες κολώνες.
    Δρακόσπιτα
    Στο όρος Όχη βρίσκονται τα διάσημα Δρακόσπιτα, με πιο διάσημο και καλοδιατηρημένο το Δρακόσπιτο στην κορυφή του όρους, σε υψόμετρο 1.398 μέτρα. Πρόκειται για τεράστια κτίσματα χρονολογημένα περίπου τον 6ο π.Χ. αιώνα, που προκαλούν τον θαυμασμό όλων αλλά και δέος, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί μέχρι σήμερα η χρησιμότητα τους.

    Οι τοπικοί θρύλοι μιλούν για έναν Δράκο που κατοικούσε στο Δρακόσπιτο της Όχης και αποτελούσε φόβητρο για την περιοχή. Για την χρήση τους έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες όπως ότι είναι ιερό αφιερωμένο στον Δία και την Ήρα (τους εραστές του όρους Όχη), ότι ήταν φυλάκιο αλλά και καταφύγιο λατόμων.

    Ορειβασία στην Όχη & το καταφύγιο της
    Οι φίλοι της ορειβασίας θα βρουν το κατάλληλο μέρος εδώ μιας και αν ανέβουν στην κορυφή του Όρους Όχη θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια μοναδική θέα σε ολόκληρο το Αιγαίο αφού όπως υποστηρίζουν οι γνώστες, μια καθαρή μέρα μπορεί το μάτι να φτάσει όχι μόνο στην γειτονική Άνδρο αλλά στα βουνά της Χίου, της Πελοποννήσου και της Σάμου.

    Σε υψόμετρο 1.050 μέτρων βρίσκεται το ορειβατικό καταφύγιο, που δημιουργήθηκε το 1962, είναι πολύ καλά οργανωμένο και μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 15 άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο: 22240 26417, 22240 24414 & 6936 365 435.

    Ο Καστανόλογγος
    Ανατολικά της Όχης, στα 900-1100 μ. υψόμετρο, βρίσκεται ένα μικρό αιωνόβιο δάσος από άγριες καστανιές που καλύπτουν έκταση 600 περίπου στρεμμάτων. Πρόκειται για τον Καστανόλογγο, ο οποίος αποτελεί ένα μοναδικό φυσικό μουσείο, όπου κάθε αιωνόβιο δέντρο αποτελεί ζωντανό γλυπτό της φύσης. Ο Καστανόλογγος έχει μεγάλη αξία ως οικοσύστημα γιατί ελάχιστα καστανοδάση με τόσο ηλικιωμένα δέντρα έχουν απομείνει στη χώρα μας. Ιδιαίτερα για τη νότια Εύβοια, είναι το τελευταίο αμιγές δάσος καστανιάς και για το λόγο αυτό κατατάσσεται στα Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.

    Στην ευρύτερη περιοχή του δάσους έχουν καταγραφεί 59 είδη πουλιών, από τα οποία τουλάχιστον 16 φωλιάζουν σε αυτό. Υπάρχει δασικός δρόμος που φτάνει στο δάσος των καστανιών μέσω του χωριού Μετόχι, αλλά και το καλό παραδοσιακό μονοπάτι από το χωριό Μύλοι.

    Το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας
    Η νότια Εύβοια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε σπήλαια, από τα οποία το πιο εντυπωσιακό είναι το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας στην Κάρυστο. Οι πρώτες συστηματικές εξερευνήσεις του σπηλαίου ξεκίνησαν το 1928, και το 2004 έγινε η τελευταία εξερευνητική αποστολή που έφτασε το συνολικό μήκος των 3.150 μέτρων.

    Οι διαδρομές μέσα σε αυτό είναι μοναδική εμπειρία μιας και περιλαμβάνει ένα εντυπωσιακό υπόγειο τοπίο, με βαθιά χάσματα, μεγάλες αίθουσες που φιλοξενούν πλήθος νυχτερίδων, στενά περάσματα, κάθετα και οριζόντια, ενώ τη σπηλιά διατρέχει ένα υπόγειο ποτάμι, με νερά αλλού ήρεμα κι αλλού ορμητικά.

    Αετός & Μύλοι
    Ο Αετός είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά της Καρύστου και αξίζει ο επισκέπτης να κάνει μια στάση εδώ… Καταπράσινο τοπίο, στενά δρομάκια και στην συνέχεια υπέροχες παραλίες… Οι Μύλοι, βρίσκονται βόρεια της Καρύστου και μέχρι και το 1848 ήταν η πρωτεύουσα της περιοχής. Αξίζει να κάνετε μια στάση και να απολαύσετε σε κάποιο από τα δύο το καφεδάκι σας.

    Castello Rosso
    Το κάστρο Καστέλο Ρόσσο της Καρύστου δεσπόζει στους πρόποδες της Όχης. Βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα από την Κάρυστο μεταξύ των χωριών Γραμπιάς και Μύλων. Το πρώτο οχυρό στο μετέωρο λόφο του σημερινού κάστρου χτίστηκε από τους Βυζαντινούς το 1030. Το μεσαιωνικό Καστέλλο Ρόσσο χτίστηκε πάνω στις βυζαντινές βάσεις κατά μια εκδοχή από το βαρόνο Ραβανό Δαλεκάρτσερι μεταξύ 1209 - 1216. Το κάστρο προσφέρεται για φυσιολατρική περιήγηση μιας και εκτός από την μοναδική θέα που θα έχετε σε όλο τον κόλπο της Καρύστου, στους ερειπωμένους τοίχους του θα βρείτε σπάνια αγριολούλουδα όπως η καμπανούλα της Καρυστίας.

    Επιλογή Περιοχής

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη