Θα έχετε δει σίγουρα εκείνες τις ομαδούλες από τουρίστες που γυρνούν στους δρόμους έχοντας μόλις κατέβει από τα αεροπλάνα στο «Ελ. Βενιζέλος» με φωτογραφικές μηχανές στα χέρια.
Κάτι ξέρουν που κάνουν τόσα χιλιόμετρα και μάλιστα χαμογελούν με νόημα... Εντοπίσαμε τα μέρη εκείνα που φέρνουν ακόμα στην παλιά ρομαντική Αθήνα και που αξίζει να περπατήσετε αδειάζοντας το μυαλό σας από σκοτούρες και γεμίζοντας το, από όμορφες εικόνες. Τώρα που ο καιρός έχει ανοίξει, και πλησιάζει η εποχή που θα τρέχουμε γυμνοί στα λιβάδια να πιάσουμε τον Μάη, προφανώς και ψάχνουμε αφορμές και μέρη για να πάμε βόλτες να λιαστούμε. Εμείς σας προτείνουμε 5+1.
Ξεκινάμε τη βόλτα μας;
1. Στα γρασίδια του Εθνικού Κήπου. Από τα πιο αγαπημένα πράσινα σημεία της πόλης, που αντέχει ακόμα παρά τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί ο Κήπος. Η ξάπλα στο γρασίδι από την είσοδο της Αμαλίας είναι κλασικό αθηναϊκό must για την άνοιξη.
2. Το καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου. Μετά την περιήγησή σου στις αίθουσες ενός από τα καλύτερα μουσεία του κόσμου, κατέβα τα σκαλιά που οδηγούν στο υπόγειο και θα βρεθείς στο κυλικείο. Εκεί άνοιξε την μπαλκονόπορτα και βγες στο αίθριο. Τα τραπέζια του καφέ, περιστοιχίζονται από έναν κατάφυτο κήπο, αγάλματα και ψηφιδωτά, που όλα κρύβουν καλά το θόρυβο της πόλης.
3. Στις πλαγιές «του Βενιζέλου». Δίπλα στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής. Νεραντζιές, χαρουπιές, ακακίες και πολλά λουλούδια, όμορφες πλαγιές για να κατρακυλάς, στον φροντισμένο κήπο-λόφο. Έχεις θέα τα φωτάκια του Υμηττού, το ποτάμι της Βασιλίσσης Σοφίας.
5. Περίπατος στα δρομάκια των παλαιοπωλών στο Μοναστηράκι, στα παζάρια με τις αντίκες και τις παλιές αναμνήσεις στα πέριξ του Ψυρρή, και στα νέα στέκια της πιο ζωντανής περιοχής του κέντρου. Σας φαίνεται τετριμμένη μια τέτοια βόλτα; Σκεφτείτε πόσος καιρός πέρασε από τότε που περάσατε χωρίς άγχος μέσα από την συγκεκριμένη περιοχή, απλώς με έναν καφέ και μια εφημερίδα στο χέρι, για να χαζέψετε… όμορφες παλιατζούρες.
Ξεκινήστε από την πλατεία Αβησσυνίας, όπου πέρα από τα καθιερωμένα παλαιοπωλεία, τα σαββατοκύριακα στήνεται από το πρωί ως το μεσημέρι ένα παζάρι με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε –δείτε εικόνες από μια τέτοια αντίστοιχη βόλτα μας εδώ– και συνεχίστε μέσα από την υπαίθρια αγορά του Μοναστηρακίου, στην οδού Ηφαίστου, στις μικρές στοές του οποίου θα ανακαλύψετε μαγαζάκια-χρονομηχανές, χωμένα πλάι σε ξεχασμένα κεφενεδάκια και αυλές.
Αντίστοιχο σκηνικό θα συναντήσετε και στα δαιδαλώδη στενάκια από την άλλη πλευρά της Ερμού και κάτω από την οδό Αθηνάς. Παλιοί δίσκοι, μεταχειρισμένα έπιπλα, vintage διαφημίσεις και μικρές πινελιές μοντέρνου design ξεπηδούν από κάθε γωνιά, σε μια περιοχή που παρά τον τουρισμό καταφέρνει ακόμη να παραδίδει κρυφά μαθήματα νοσταλγίας.
6.Από τις αγαπημένες γειτονιές, η Πλάκα, καθώς θα είναι πάντα η Πλάκα –και θα παραμένει πάντα μακράν η ωραιότερη αθηναϊκή γωνιά. Αν είναι, λοιπόν, να κάνετε μόνο μία μεγάλη βόλτα , αυτή θα είναι αδιαμφισβήτητα η Πλάκα.
Θα ξεκινήσετε από τον φολκλόρ πεζόδρομο της Κυδαθηναίων, όπου μπορείτε και να καθίσετε για τον πρώτο καφέ της ημέρας στο χαριτωμένο Καφενείο Κυδαθηναίων, στην πλατεΐτσα απέναντι από το θερινό Cine Paris, και θα συνεχίσετε προς την Τριπόδων, όπου βρίσκεται το περίφημο Φανάρι του Διογένη –ορθότερα γνωστό και ως Μνημείο του Λυσικράτη.
Ένας από τους πολλούς τρίποδες που κατέκλυζαν κατά την αρχαιότητα την ομώνυμη οδό, η οποία καταλήγει στην Αρχαία Αγορά, το μνημείο είναι το… Όσκαρ της εποχής: το βραβείο που κέρδιζε ο χορηγός (παραγωγός, με σημερινούς όρους) της καλύτερης παράστασης των Μεγάλων Διονυσίων.
Συνεχίστε στην Τριπόδων, μέχρι να στρίψει και να μετονομαστεί σε Λυσίου, και ανεβείτε τα σκαλάκια της Μνησικλέους, μέχρι να συναντήσετε το μικρούλι, χρωματιστό Γιασεμί στο αριστερό σας χέρι –αν θέλετε σταματάτε για ζεστό καφεδάκι με ωραίες μουσικές, αν όχι συνεχίζετε προς την οδό Θεωρίας, όπου βρίσκεται το πρώτο πανεπιστήμιο του ελληνικού κράτους, η Οικία Κλεάνθους, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα της αποκαλούμενης προ-οθωνικής αρχιτεκτονικής στην πόλη.
Το εντυπωσιακό κτίριο στεγάζει σήμερα το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, χειρόγραφα και σπάνια βιβλία, διπλώματα και προσωπογραφίες των καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και το Λάβαρο του Πανεπιστημίου, το οποίο σχεδίασε ο Ν. Γύζης για την επέτειο των πενήντα χρόνων.
Από αυτό το σημείο, αν δεν ακολουθήσετε τον δρόμο προς την Αρχαία Αγορά, αλλά στρίψετε στο δρομάκι που δεν έχει όνομα, προς την αντίθετη κατεύθυνση, τα βήματά σας θα σας φέρουν στα ασβεστωμένα σοκάκια και τις λουλουδιαστές αυλές των Αναφιώτικων.