Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Οδοιπορικό στην Κατερίνη των χρωμάτων και των αντιθέσεων

Αλεξίας Φεσσά
της αρθρογράφουΑλεξίας Φεσσά
Δίπλα στη Θεσσαλονίκη, η Κατερίνη υποδέχεται τους φιλοξενούμενους με μοναδικές επιλογές διακοπών και τις καλύτερες διαθέσεις. Η πόλη διαθέτει αξιοθέατα που μπορούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Ελλάδας, το οποίο διαθέτει εντυπωσιακά σιντριβάνια, πλούσια βλάστηση.
Δίον

Το ωραιότερο αρχαιολογικό πάρκο της Ελλάδας δεσπόζει στην Κατερίνη. Στο Δίον αρχαία ιστορία και φυσική ομορφιά ενώνονται μπροστά σας σε ένα μυθικό σκηνικό: αρχαία ιερά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά θέατρα, πλακοστρωμένες οδοί, θέρμες με πισίνες και ψηφιδωτά, ωδείο, ρωμαϊκά σπίτια, επαύλεις και παλαιοχριστιανικές βασιλικές. Το τοπίο διατρέχουν μικροί χείμαρροι. Στο ιερό της Ίσιδας σαγηνεύει ως μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας: τα κτήρια αναδύονται μέσα από την υγρή βλάστηση σε ένα τοπίο πλημμυρισμένο από νερό. Σε κοντινή απόσταση θα επισκεφθείτε το ιερό της Δήμητρας, από τα αρχαιότερα που έχουν ανασκαφεί στη Μακεδονία.

Φαράγγι Ενιπέα

Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα. Το φαράγγι, μήκους 10 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη γνωστή θέση Πριόνια (1.100μ), όπου βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού, περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα. Ανήκει στο Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4. Σύμφωνα με τη μυθολογία, τον Ενιπέα, τον ωραιότερο από τους ποτάμιους θεούς, γιο του Ωκεανού και της Τηθύος, ερωτεύτηκε η Τυρώ, κόρη του βασιλιά Σαλμωνέως και της Αλκιδίκης. Ο θεός Ποσειδώνας, που είδε την Τυρώ και την ερωτεύτηκε, πήρε τη μορφή του Ενιπέα, για να μπορέσει να την κατακτήσει. Αυτή εξαπατήθηκε και δέχθηκε τον Ποσειδώνα. Ο τελευταίος αποκάλυψε στη συνέχεια την ταυτότητά του στην Τυρώ και της προανήγγειλε τη γέννηση των δίδυμων παιδιών τους, του Πελία και του Νηλέα.
Η Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης

Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι. Περιέχει σημαντικές αγιογραφίες και η είσοδος είναι διακοσμημένη με ανάγλυφους σταυρούς μέσα σε λαξεμένες κυκλικές εσοχές.

Αρχαιολογικό μουσείο Δίου

θαυμάστε μια εκπληκτική συλλογή γλυπτών αγαλμάτων, αναγλύφων, επιτύμβιων στηλών, αρχιτεκτονικών μελών, όπως και αυτά που αποκαλύφθηκαν στο ιερό του Διός Υψίστου. Στον πρώτο όροφο, σάς καλεί η μελωδία από τη σπάνια αρχαία ύδραυλι : ένα πνευστό–κρουστό–υδραυλικό μουσικό όργανο.

Λαογραφικό Μουσείο Ποντίων Κατερίνης

Ο σύλλογος Ποντίων Πιερίας ιδρύθηκε το 1928 και στα χρόνια που υπάρχει έχει στόχο τη διατήρηση της παράδοσης του Πόντου. Το μουσείο δημιουργήθηκε το 1990 και διαθέτει πάνω από 600 αντικείμενα και φορεσιές που βοηθούν τον επισκέπτη να καταλάβει ήθη και έθιμα των Ποντίων της Κατερίνης. Η συλλογή εκτίθεται μόνιμα στο χώρο του συλλόγου και βρίσκεται στο κέντρο της Κατερίνης, πίσω από το δημοτικό πάρκο.
Το κάστρο του Πλαταμώνα

Δεσπόζει στην περιοχή, παρατηρώντας από ψηλά κάθε γωνιά της αχανούς παραλίας της Πιερίας. Ένα επιβλητικό αξιοθέατο, ένα κάστρο-πόλη του 10ου αι., με τείχη ψηλά και έναν καλοδιατηρημένο πύργο. Η ανασκαφή έχει φέρει στο φως ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου (4ου π.Χ. αι.), αλλά αυτά που είναι πιο εντυπωσιακά είναι οι βυζαντινοί ναοί και τα ίχνη της πόλης από τον 10ο αι. και μετά.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου

Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των Πιερίων Ορέων, στη θέση «Παπά Χωράφι», και σε υψόμετρο 1450μ. Βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο δημοφιλέστερο χειμερινό σπορ. Το συνολικό μήκους που έχουν οι πίστες και το δίκτυο των χιονοδιαδρόμων που τις συνδέει μεταξύ τους, ξεπερνάει τα 12.000 μ.

Παραλίες

Σημείο αναφοράς η Παραλία της Κατερίνης–Ολυμπιακή. Η κοσμοπολίτικη αμμώδης παραλία με ρηχή θάλασσα έχει θέα τον Όλυμπο και τα Πιέρια όρη. Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα θα βρείτε και στην αμμώδη παραλία των Νέων Πόρων. Η Πλάκα του Λιτόχωρου είναι μια παραλία που βραβεύεται κάθε χρόνο με γαλάζια σημαία και συνδυάζει βράχια και βότσαλα. Για όσους προτιμούν πιο ήσυχες παραλίες, η Λεπτοκαρυά με ψιλό βότσαλο και ρηχά και καθαρά νερά είναι μια πολύ καλή επιλογή. Το ίδιο ήσυχη είναι και η παραλία της Σκοτίνας με την αμμουδερή παραλία.
Ετικέτες:

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση