Οδοιπορικά

Περιηγηθείτε μαζί μας στις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας και εξερευνήστε μοναδικές περιοχές με χαρακτηριστικές ομορφιές

Οδοιπορικό Χανιά: Ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις!

Ευαγγελίας Γουρνή
της δημοσιογράφουΕυαγγελίας Γουρνή
Όταν ο προορισμός αναφέρει Χανιά, οι λέξεις είναι λίγες για να μπορέσουν να αποδώσουν πλήρως την εικόνα ενός μέρους ευλογημένου… Ενός μέρους που ο επισκέπτης του δεν θα ξέρει τι να πρωτοεπισκεφθεί και τι να πρωτοθαυμάσει… Γιατί τα Χανιά είναι ένα προορισμός που όσες φορές και να έρθεις πάντα θα σε εκπλήσσουν, πάντα θα έχουν κάτι καινούργιο να σου «δείξουν»…
Διασχίστε το Φαράγγι της Σαμαριάς
Μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές στην Ευρώπη θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε στα Χανιά και πιο συγκεκριμένα στο φαράγγι της Σαμαριάς, το μακρύτερο στην Ευρώπη (συνολικό μήκος 18 χλμ.). Το πλάτος του κυμαίνεται από 150 μέτρα στο φαρδύτερο σημείο μέχρι 3 μέτρα στο στενότερο. Το φαράγγι αρχίζει από το Ξυλόσκαλο, με το μονοπάτι να ακολουθεί την κοίτη ενός ποταμού κατά μήκος ενός πανέμορφου δάσους, ενώ στα μισά του φαραγγιού βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο χωριό με το όνομα "Σαμαριά". Χρειάζονται 6 έως 8 ώρες για να το διασχίσει κάποιος και στο τέλος του φαραγγιού απλώνεται η Αγία Ρουμέλη.

Εκεί μπορείτε να διανυκτερεύσετε ή να χρησιμοποιήσετε καραβάκι για να μεταφερθείτε στο Λουτρό, στη Χώρα Σφακίων, στη Σούγια ή την Παλιόχωρα. Πληροφορίες: Δασική Υπηρεσία Δρυμού Σαμαριάς: 28210 92287, Δασικό Φυλάκιο Ξυλόσκαλου: 28210 67179, Δασικό Φυλάκιο οικισμού Σαμαριάς: 28250 91276, Δασικό Φυλάκιο Αγ. Ρούμελης: 28250 91254.

Πεζοπορία στα φαράγγια των Χανίων
Μπορεί το Φαράγγι της Σαμαριάς να είναι το πλέον διάσημο αλλά ο επισκέπτης που θέλει να κάνει πεζοπορία έχει την δυνατότητα να γνωρίσει και άλλα φαράγγια του νομού Χανίων διάσημα ή και λιγότερο διάσημα αλλά όλα πανέμορφα. Τα πιο γνωστά είναι: Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης στο Σέλινο. Το φαράγγι της Ίµβρου στα Σφακιά, το εντυπωσιακό Φαράγγι της Αράδαινας που ξεκινά από τα Λευκά Όρη βόρεια του χωριού  και καταλήγει στη θάλασσα νότια, το φαράγγι Δελιανών – Μεσαυλίων που συνδέει τα Δελιανά του Δήμου Κολυμβαρίου με τα Μεσαύλια του Δήμου Βουκολιών.

Το Φρούριο Φιρκά
Δεσπόζει στην βορειοδυτική πλευρά, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Κατασκευάστηκε από τους Ενετούς στα μέσα του 16ου αιώνα, λίγο πριν πέσει η πόλη στα χέρια των Τούρκων και ονομαζόταν τότε «Revellino del Porto». Όταν το Φρούριο πέρασε στα χέρια των νέων κατακτητών, πήρε και το σημερινό όνομά του, καθώς «φιρκά» στα τουρκικά σημαίνει «στρατώνας». Ο γωνιακός πυργίσκος του φρουρίου ήταν το μέρος όπου υψώθηκε η σημαία της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Ο Φάρος στο λιμάνι
Ανάμεσα στα 1595 -1601 κατασκευάστηκε από τους Ενετούς ο Φάρος, θεμελιωμένος στο φυσικό βράχο, που λειτούργησε ως πυρσός ανοιχτής φλόγας. Σύμφωνα με τους Αγγλικούς «φαροδείκτες» του 1847 και 1859, ο Φάρος αναστηλώθηκε, πάνω στην Ενετική βάση του, και το 1839 λειτούργησε με την νέα για την εποχή τεχνολογία. Έχει 21 μέτρα ύψος και το φως του φτάνει σε απόσταση 7 μιλίων.

Το Σπήλαιο των Ελεφάντων
Το υποθαλάσσιας εισόδου και μερικώς ερευνημένο μέχρι σήμερα Σπήλαιο των Ελεφάντων βρίσκεται κοντά στην Πλάκα Αποκορώνου. Εκτός από τους εντυπωσιακούς λευκούς και κόκκινους σταλαχτίτες του, το σπήλαιο έγινε παγκοσμίως γνωστό για τα τέσσερα δείγµατα, έως σήμερα, του μοναδικού ελέφαντα (Elephas Chaniensis) και πολλών νάνων ελαφιών, που έζησαν πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Οι διάσημες παραλίες
Οι παραλίες του νομού Χανίων είναι από τις ομορφότερες της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος. Πρόκειται για παραλίες όλων των ειδών, η καθεμία εκ των οποίων έχει την δική της ομορφιά… Μικρές, μεγάλες, οργανωμένες, άγριες, οικογενειακές ή πιο prive ας γνωρίσουμε τις πιο διάσημες:

Το Γεράνι, όπου πρόκειται για μεγάλη παραλία, με γκρίζα άμμο και ψιλό βότσαλο, πεντακάθαρα βαθιά νερά και πολλά αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά. Το Μάλεμε είναι μια παραλία με γκρίζα άμμο και ψιλό βότσαλο, ενώ σε μικρή απόσταση από την ακτή μπορείτε να δείτε βυθισμένο ένα γερμανικό αεροσκάφος από τη Μάχη της Κρήτης. Ο Πλατανιάς είναι η πιο δημοφιλής και πολύβουη παραλία των Χανίων, πολύ οργανωμένη. Ο Κίσσαμος ή Καστέλλι είναι μια αμμώδης παραλία μπροστά από την κωμόπολη, την οποία κρύβουν ψηλά αλμυρίκια.

Το Μαράθι είναι μια μικρή και απάνεμη παραλία, με ψιλή χρυσή άμμο και ρηχά νερά. Το Ελαφονήσι, μικρό νησί που συνδέεται µε την ακτή µε αβαθή, το λεγόμενο Πέρασµα. Εκεί στέκεται και ο κοινός τάφος του πληρώματος του Αυστριακού πλοίου Ιmperatrice που ναυάγησε το 1907. Στο γειτονικό Κεδρόδασος, θα απολαύσετε τον συνδυασμό  αµµώδους παραλίας και καταπράσινου δάσους από κέδρους. Τη Σούγια  µε την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία, τις παράκτιες σπηλιές και τα κρυστάλλινα νερά. Το Μπάλο, µε την εξωτική λιµνοθάλασσα, την ψιλή λευκή άµµο, τα αβαθή καταπράσινα νερά. Τη μικρή βοτσαλωτή παραλία στις Μένιες, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Δικτύνναιου, για πεζοπορία.
Το Τζαμί του Γιαλού
Αποτελεί μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της πόλης των Χανίων και πιο συγκεκριμένα το κτίριο που δεσπόζει στο Ενετικό λιμάνι της πόλης. Θα ακούσετε να το λένε και «τζαμί του γιαλού» ή Τζαμί Κοιουτσούκ Χασάν (προς τιμήν του πρώτου Φρούραχου των Χανιών Κιουτσούκ Χασάν). Είναι το πρώτο τζαμί που χτίστηκε από τους Οθωμανούς στην Κρήτη και αποτελεί λαμπρό δείγμα της ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης.

Το Τζαμί λειτουργούσε ως μουσουλμανικός ναός μέχρι το 1923, οπότε έφυγαν από την Κρήτη οι τελευταίοι μουσουλμάνοι με την ανταλλαγή πληθυσμών. Κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο, αποθήκη, μουσείο λαϊκής τέχνης και σήμερα φιλοξενεί εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Το παλάτι
Το 1898, με την κήρυξη της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας,  χρησιμοποιήθηκε για κατοικία του Ύπατου Αρμοστή Πρίγκιπα Γεωργίου και για αυτό και η ονομασία του «Παλάτι». Το Παλάτι βρίσκεται στη Χαλέπα, δίπλα ακριβώς στο σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οικοδομήθηκε γύρω στα 1882 ως βίλα και αποτελεί κλασικό παράδειγμα αρχοντικού της εποχής που χαρακτηρίζεται από λιτότητα και συμμετρία. Αργότερα, έμεναν εκεί και οι εκάστοτε Γενικοί Διοικητές Κρήτης. Στην Κατοχή επιτάχθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως Στρατηγείο από τους Γερμανούς, ενώ αργότερα στέγασε το στρατιωτικό νοσοκομείο.

Η λίμνη του Κουρνά
Μιας μαγευτικής ομορφιάς λίμνη είναι αυτή του Κουρνά, δίπλα στο ομώνυμο χωριό, κοντά στα όρια µε το Ρέθυμνο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 20 µ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας κα µε περιφέρεια 3,5 χλµ. και μέγιστο βάθος 23 μέτρα.

Λυγαριές και µυρσίνες στεφανώνουν την λίμνη και τα απόκρηµνα βουνά που την περιβάλλουν καθρεπτίζονται στα ήρεµα νερά της δηµιουργώντας µια εικόνα µαγική, που αυξάνει και την αίσθηση του βάθους της. Μάλιστα, αυτό σε αυτό το φαινόμενο οφείλεται και θρύλος που θέλει την λίμνη να είναι «άπατη».

Η Αρχαία Λισσός
Μια διαδρομή που πρέπει να κάνετε στο ταξίδι σας στα Χανιά είναι μέχρι την Αρχαία Λισσό, στην οποία φτάνει κανείς είτε µε πλωτό µέσο από την Παλαιόχωρα ή την Σούγια, είτε μετά από περίπου µια ώρα πεζοπορία από την Σούγια, αφού διασχίσει ένα όμορφο φαράγγι, ανέβει µια βουνοπλαγιά και κατηφορίσει προς τη θάλασσα.

Η Λισσός έπαιξε σημαντικό ρόλο ως θρησκευτικό κέντρο και οργάνωσε τις γειτονικές πόλεις Υρτακίνα, Έλυρο και Τάρρα στην Ομοσπονδία των Ορείων. Σήμερα μπορεί κανείς να δει τα ερείπια του Ασκληπιείου για το οποίο ήταν γνωστή, µε θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, και πολλούς υπέργειους κτιστούς ρωμαϊκούς τάφους.

Μονοήμερη εκδρομή στην Γαύδο
Αν θέλετε να βρεθείτε στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το νησάκι της Γαύδου, το νησί με τους λίγους κατοίκους αλλά την ενδιαφέρουσα ιστορία. Ανάμεσα σε δύο ηπείρους, ισαπέχει από το Σούνιο Αττικής και το Τομπρούκ της Λιβύης.

Το νησί των 50 κατοίκων που γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθηση κατά τους βυζαντινούς χρόνους, όταν ήταν ένα από τα ορμητήρια του διασημότερου πειρατή, του Μπαρμπαρόσα. Θα το προσεγγίσετε με πλοίο από την Παλαιοχώρα.

Οι μοναδικές εκκλησίες των Χανίων
Στα Χανιά οι εκκλησίες ακολούθησαν και αυτές τους ρυθμούς της πόλης… Σε κάθε στενό και πλατεία θα έχετε την ευκαιρία να δείτε μοναδικής αρχιτεκτονικής αλλά και ιστορίας ναούς όπως: ο Άγιος Γεώργιος Κουμπελής στο Ακρωτήρι Μελέχα, ο Ναός του Αγίου Ελευθερίου στην οδό Γαβαλάδων, ο Άγιος Νικόλαος της Σπλάντζιας και σε μικρή απόσταση η Αγία Αικατερίνη, ο Καθεδρικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαγδαληνής, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων ένας ναός μοναδικής αισθητικής, η Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων (Γουβερνέτου), η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής (Χρυσοπηγή), το βυζαντινό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, την παλαιοχριστιανική μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Αγιά.

Εκτός, όμως, από ορθόδοξους ναούς μπορείτε να επισκεπτείτε και ναούς άλλων δογμάτων που χτίστηκαν στο πέρασμα των κατακτητών όπως τη Μονή Αγίου Νικολάου Δομινικανών που χτίστηκε το 1320 από την αδελφότητα της Κάντια, την Μονή του Αγίου Φραγκίσκου των Φραγκισκανών που στεγάζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και την Καθολική Εκκλησία Χανίων που είναι αφιερωμένη στην Παναγία και αποτελεί έδρα της Καθολικής Επισκοπής Κρήτης.
Οι Τάφοι των Βενιζέλων
Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα προς τα Χανιά, είναι οι Τάφοι των Βενιζέλων, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη, στο δρόμο για το Ακρωτήρι και το αεροδρόμιο. Εδώ βρίσκονται οι τάφοι του χαρισματικού Έλληνα πολιτικού - και επτά φορές πρωθυπουργού της Ελλάδας - Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιού του Σοφοκλή Βενιζέλου, που διατέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1943 μέχρι το 1952.

Τα Τουρκικά Χαμάμ
Στην πόλη των Χανιών έχετε την δυνατότητα να επισκεφθείτε κάποιο από τα τούρκικα χαμάμ, μοναδικά δείγματα της οθωμανικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τα: Χαμάμ Τοπανά, το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία Τοπανά στη βορειοδυτική πλευρά της παλιάς πόλης των Χανίων. Χαμάμ της οδού Κατρέ, στην παλιά αριστοκρατική συνοικία Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων. Πρόκειται για ένα κτίσμα που περιβάλλεται από καμαροσκέπαστες στοές και μικρότερους τρούλους. Χαμάμ στην οδό Χάληδων, το οποίο χτίστηκε κοντά στη θέση ρωμαϊκού λουτρού με ψηφιδωτά δάπεδα και είναι ένα κτίσμα με πολλούς μικρούς τρούλους στην οροφή του.

Κάντε τα ψώνια σας στη Δημοτική Αγορά Χανίων
Αποτελεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό κτίσμα, τόσο αισθητικά όσο και από άποψη μεγέθους. Η Δημοτική Αγορά Χανίων είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε στο ταξίδι σας στα Χανιά τόσο γιατί είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της πόλης, όσο και γιατί εκεί θα βρείτε χίλια δυο τοπικά καλούδια για να προμηθευτείτε.

Η Δημοτική Αγορά είναι κτισμένη πάνω στα υπολείμματα του προμαχώνα Piatta Forma. Το σχήμα της είναι σταυροειδές με τα 76 καταστήματα της διαταγμένα κατά ομάδες. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1913 και τα εγκαίνια έγιναν από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων της ένωσης της Κρήτης.

Τα Αρχαία Φαλάσαρνα
Αν βρεθείτε στα Χανιά, σίγουρα θα επισκεφθείτε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νομού αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος, τα Φαλάσαρνα. Αν βρεθείτε εκεί μην χάσετε την ευκαιρία να κάνετε έναν περίπατο και στα αρχαία Φαλάσαρνα, που βρίσκονται στο δυτικότερο άκρο.

Ασφαλής πίσω από ισχυρά ελληνιστικά τείχη τους, τα Φαλάσαρνα είχαν περιτειχισμένο λιμένα που τα έκανε µια από τις δυνατότερες ναυτικές και πειρατικές πόλεις της Κρήτης. Καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Μέτελλο το 68 π.Χ. και δεν ξανακατοικήθηκε. Εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη οι τέσσερις ισχυροί πύργοι του λιμανιού, οι εγκαταστάσεις του οποίου.

Ο Δημοτικός κήπος & το ρολόι
Ένα σημαντικό σημείο περιπάτου και αναψυχής στην πόλη των Χανίων είναι ο Δημοτικός Κήπος. Πρόκειται για έργο του φιλέλληνα Ρεούφ Πασά που σχεδιάστηκε το 1870 σε ευρωπαϊκά πρότυπα και φυτεύτηκε με πολλά αειθαλή δένδρα και φυτά με την επίβλεψη και την επιμέλεια του ίδιου του Πασά. Στη  βόρειο-ανατολική πλευρά του Δημοτικού Κήπου βρίσκεται το εντυπωσιακό Ρολόι της πόλης, το οποίο άρχισε να χτίζεται το 1924 και τέλειωσε το 1927 και το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κτίσματα της πόλης των Χανίων.

Μια βόλτα στην Παλιά Πόλη & το ενετικό λιμάνι
Η Παλιά Πόλη είναι η ενσάρκωση της μακραίωνης ιστορίας των Χανίων: στα γραφικά στενά της ο επισκέπτης θα συναντήσει τα σημάδια όλων των πολιτισμών που πέρασαν από εδώ. Μνημεία και αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής (ενετική, οθωμανική, νεοκλασική), παλιές συνοικίες, ιστορικές γωνιές και πολύ χρώμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλοί την χαρακτηρίζουν «Βενετία της Ανατολής».

Η παλιά πόλη των Χανίων που άλλοτε περικλειόταν από τα τείχη της πόλης (σήμερα σώζονται μόνο τμήματα αυτών), περιλαμβάνει τις συνοικίες του Τοπανά (Τοπ Χανά), της Σπλάντζιας, το Καστέλι, το Σαντριβάνι και την Οβραϊκή συνοικία, ενώ αναπτύσσεται πίσω από το ενετικό λιμάνι. Κάντε την βόλτα σας, χαθείτε στα σοκάκια της και στην συνέχεια οδηγηθείτε στο γραφικό ενετικό λιμάνι για να απολαύσετε τον καφέ σας και θα έχετε μεταφερθεί σε μια άλλη εποχή.
Ετικέτες: ,

Επιλογή Περιοχής

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Please enable the javascript to submit this form

Αναζήτηση