Αποδεικνύοντας ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι εφικτή και απόλυτα συνυφασμένη με την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία». Το πρόγραμμα έδειξε ότι απλές αλλαγές μπορούν να μειώσουν μέχρι και στο μισό τη σπατάλη κατά τη διαδικασία παρασκευής γευμάτων.
Η Ιστοσελίδα του Hotel Kitchen αναφέρει:
Ενώνοντας δυνάμεις, γνώση και εμπειρία καταφέραμε μέσα σε 16 εβδομάδες να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων σε 3 ξενοδοχεία της χώρας. Με την ευαισθητοποίηση του προσωπικού του ξενοδοχείου και τη συμμετοχή των επισκεπτών, εντοπίσαμε, καταγράψαμε και, τελικά, μειώσαμε δραστικά τη σπατάλη του φαγητού.
Μέσα από ένα εύκολο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής της σπατάλης σε όλο το φάσμα «προμήθειας, προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού», που εμπεριέχεται στον πρακτικό οδηγό του WWF, τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία αναμένεται να αποκομίσουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Με τουλάχιστον το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων να πετιέται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και την παραγωγή της τροφής να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον, η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
Η σπατάλη τροφής μάλιστα μεταφράζεται σε σπατάλη νερού, γης, ενέργειας αλλά και οικονομικών πόρων. Μόνο αν γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος με πραγματικούς αριθμούς θα εκτιμήσουμε την αξία της τροφής και θα εφαρμόσουμε τρόπους, ώστε να περάσουμε από τη μείωση στην πρόληψη της σπατάλης.
Με το πρόγραμμα του WWF Hotel Kitchen, το ξενοδοχείο σας μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και να γίνει παράδειγμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και την κοινωνία!
Στα τρία συμμετέχοντα ξενοδοχεία (Grecotel Cape Sounio, το Aquila Rithymna Beach και το Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή) κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, η συνολική μείωση της σπατάλης κυμάνθηκε μεταξύ 10-25%, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό που αποδεικνύει πως τα μέτρα αντιμετώπισης που εφαρμόστηκαν απέδωσαν άμεσα.
Ο «Οδηγός για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία» του WWF είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για κάθε ξενοδόχο ή επαγγελματία εστίασης που θέλει να σχεδιάσει ένα εύκολο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης σπατάλης τροφίμων.
✓ Ο οδηγός περιέχει πρακτικές συμβουλές για:
Τον ανασχεδιασμό του μπουφέ
Τον τρόπο μέτρησης και καταγραφής της σπατάλης
Την πρόληψη σπατάλης στην προετοιμασία και παράθεση γευμάτων
Την εκπαίδευση του προσωπικού
Την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων
Η Ιστοσελίδα του Hotel Kitchen αναφέρει:
Ενώνοντας δυνάμεις, γνώση και εμπειρία καταφέραμε μέσα σε 16 εβδομάδες να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων σε 3 ξενοδοχεία της χώρας. Με την ευαισθητοποίηση του προσωπικού του ξενοδοχείου και τη συμμετοχή των επισκεπτών, εντοπίσαμε, καταγράψαμε και, τελικά, μειώσαμε δραστικά τη σπατάλη του φαγητού.
Μέσα από ένα εύκολο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής της σπατάλης σε όλο το φάσμα «προμήθειας, προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού», που εμπεριέχεται στον πρακτικό οδηγό του WWF, τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία αναμένεται να αποκομίσουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Με τουλάχιστον το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων να πετιέται κάθε χρόνο σε παγκόσμιο επίπεδο και την παραγωγή της τροφής να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον, η μείωση της σπατάλης τροφίμων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα.
Η σπατάλη τροφής μάλιστα μεταφράζεται σε σπατάλη νερού, γης, ενέργειας αλλά και οικονομικών πόρων. Μόνο αν γνωρίζουμε το μέγεθος του προβλήματος με πραγματικούς αριθμούς θα εκτιμήσουμε την αξία της τροφής και θα εφαρμόσουμε τρόπους, ώστε να περάσουμε από τη μείωση στην πρόληψη της σπατάλης.
Με το πρόγραμμα του WWF Hotel Kitchen, το ξενοδοχείο σας μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων και να γίνει παράδειγμα καινοτομίας και θετικών αλλαγών για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά και την κοινωνία!
Στα τρία συμμετέχοντα ξενοδοχεία (Grecotel Cape Sounio, το Aquila Rithymna Beach και το Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή) κατά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, η συνολική μείωση της σπατάλης κυμάνθηκε μεταξύ 10-25%, ποσοστό ιδιαίτερα σημαντικό που αποδεικνύει πως τα μέτρα αντιμετώπισης που εφαρμόστηκαν απέδωσαν άμεσα.
Ο «Οδηγός για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα ξενοδοχεία» του WWF είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για κάθε ξενοδόχο ή επαγγελματία εστίασης που θέλει να σχεδιάσει ένα εύκολο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα μείωσης σπατάλης τροφίμων.
✓ Ο οδηγός περιέχει πρακτικές συμβουλές για:
Τον ανασχεδιασμό του μπουφέ
Τον τρόπο μέτρησης και καταγραφής της σπατάλης
Την πρόληψη σπατάλης στην προετοιμασία και παράθεση γευμάτων
Την εκπαίδευση του προσωπικού
Την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων