«Την ώρα που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία παραμένουν επιφυλακτικές και αναζητούν εγχώριους τουρίστες, η Ελλάδα ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει τη διαχείρισή της στην κρίση ανοίγοντας τις πόρτες της τον Ιούλιο», επισημαίνεται στο άρθρο του βρετανικού Guardian σχετικά τον τουρισμό και το φετινό καλοκαίρι στη Γηραιά Ήπειρο, με τίτλο «η Ευρώπη σχεδιάζει διακοπές στο σπίτι, μετά τα lockdown για τον νέο κορωνοϊό».
Στο άρθρο, καταγράφεται η πραγματικότητα αναφορικά με τον τουρισμό και τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
«Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται για πλήθος κρατήσεων, εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει τις διακοπές εντός της χώρας αυτό το καλοκαίρι, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται με στόχο να σώσουν τις τουριστικές βιομηχανίες τους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ», σημειώνεται στην αρχή του άρθρου.
Κατόπιν, γίνεται μια καταγραφή της κατάστασης σε χώρες όπως η Γαλλία, που σύμφωνα με τον Guardian «Ως η πλέον δημοφιλής χώρα παγκοσμίως για τους τουρίστες, έχει πληγεί σκληρότερα από τους περισσότερους λόγω της πτώσης των παραθεριστών», της Ιταλίας, όπου διαβάζουμε στη βρετανική εφημερίδα ότι «η κυβέρνηση ελπίζει να σώσει την θερινή περίοδο», της Ισπανίας, όπου, όπως τονίζεται στο άρθρο «η ΥΠΕΞ της χώρας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου ότι η χώρα θα ξανα-ανοίξει στους τουρίστες μονάχα «όταν βρεθεί σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους» και καταλήγει στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Στην Ελλάδα και την Κύπρο, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τουρισμό, σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τη βιομηχανία (αυτή) να αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό των οικονομιών τους».
Στη συνέχεια η Helena Smith γράφει: «Πέρυσι, η Ελλάδα υποδέχθηκε τον αριθμό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων τουριστών, τρεις φορές περισσότερους από τον πληθυσμό της. Φέτος, αξιωματούχοι της βιομηχανίας παραδέχονται ότι θα είναι τυχεροί εάν πετύχουν το ένα τρίτο από τον αριθμό αυτό. Με το 65% των ξενοδοχείων, να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χρεωκοπία, η χώρα θέλει να κεφαλοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα αναδύθηκε με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης και απολογισμούς νεκρών στην Ευρώπη, αφού επέβαλε μέτρα καθολικού lockdown νωρίς».
Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει μάλιστα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Εάν τα πράγραμα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξουμε έως την 1η Ιουλίου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα. «Η τουριστική πίτα της Ευρώπης θα είναι πολύ μικρότερη, όμως αυτό το καλοκαίρι θέλουμε μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή».
Χάικο Μάας: Θα ευχόμουν να κάνω διακοπές στην Κρήτη
«Η Ελλάδα είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία στη μάχη με την πανδημία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ευχήθηκε η χώρα να μπορέσει φέτος να υποδεχθεί τουρίστες, καθώς ο τουρισμός είναι, όπως είπε, πολύ σημαντικός για τους Έλληνες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε από τηλεθεατή εάν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές στην Κρήτη. «Θα το ευχόμουν. Θα μπορούσα τώρα να γίνω πολύ αγαπητός στους έλληνες φίλους μου και σε μερικούς άλλους», είπε ο κ. Μάας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα για την οποία ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός».
«Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία στην μάχη με την πανδημία, με πολύ σκληρά μέτρα και πολύ χαμηλούς αριθμούς και τώρα πηγαίνει προς την εξομάλυνση. Θα ήταν ωραίο, εάν θα ήταν εφικτό να κάνει κανείς το καλοκαίρι διακοπές στην Ελλάδα – και στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι ούτε εκεί η κατάσταση θα είναι φέτος όπως παλιότερα, διότι, όπως εξήγησε, θα υπάρχουν και εκεί περιορισμοί. Προ πάντων δεν θα υπάρχει μαζικός τουρισμός, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα υπάρχουν λιγότεροι (τουρίστες), οι χώροι θα είναι διαφορετικά κατανεμημένοι, θα υπάρχουν περιορισμοί, δεν θα είναι όλα ανοιχτά, όπως το ήξερε κανείς εάν είχε ταξιδέψει εκεί και κατά το παρελθόν, τόνισε, για να καταλήξει: «Το να μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει τουριστικό προορισμό θα το ευχόμουν – όχι μόνο για τον Φρέντερικ (σ.σ. τον τηλεθεατή που υπέβαλε το ερώτημα), αλλά κυρίως για τους Έλληνες, οι οποίοι εξαρτώνται τόσο ουσιαστικά από τον τουρισμό».
Αναφερόμενος στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην προοπτική να υποδεχθούν τουρίστες κατά την θερινή περίοδο, ο κ. Μάας εξέφρασε την ελπίδα η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού να επιτρέψει να γίνουν διακοπές στην Ευρώπη.
«Υπάρχουν πολλές θετικές εξελίξεις. Χώρες που ανακοινώνουν τώρα ότι θα ανοίξουν τα σύνορά τους για τουρίστες από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», ανέφερε κι έκανε λόγο για χώρες στον νότο, στη δύση, αλλά και στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, οι οποίες «πολύ νωρίς, με πολύ σκληρά μέτρα, αντιμετώπισαν την πανδημία και έχουν καλή εξέλιξη». Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως το τι συμβαίνει με την καραντίνα και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, για να τονίσει ότι το Βερολίνο θέλει μετά τη 14η Ιουνίου να μην ισχύει πλέον η ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδοθεί για όλον τον κόσμο, αλλά μια ταξιδιωτική ενημέρωση ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού μπορούν να πάνε, πού είναι ευπρόσδεκτοι, τι κανόνες ισχύουν σε κάθε περιοχή.
«Θα ήταν ανεύθυνο να πούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε ίδιους κανόνες παντού», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η κατάσταση έχει διαφορές ακόμη και εντός της ίδιας χώρας, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτή τη χρονιά δεν θα υπάρχει κανένα μέρος στην Ευρώπη που θα είναι όπως πέρυσι». Επανέλαβε ότι το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει επιχείρηση επαναπατρισμού Γερμανών από το εξωτερικό, όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες για περισσότερους από 250.000 πολίτες.
Σήμερα ο κ. Μάας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από δέκα ευρωπαϊκές χώρες-δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Κροατία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Βουλγαρία) προκειμένου να ληφθούν συντονισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άρση των συνοριακών ελέγχων για τους τουρίστες, ενώ την Τετάρτη θα έχει επίσης συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των εννέα χωρών που συνορεύουν με την Γερμανία.
Η ανταπόκριση της Le Monde από την Marina Rafenberg έχει τίτλο : Ρεπορτάζ με τίτλο: «Κορωναϊός: στην Ελλάδα, το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, ένα τεστ πριν από την τουριστική περίοδο» και υπότιτλο: Με θερμοκρασίες καύσωνα, οι κάτοικοι της πόλης έσπευσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να συμμορφωθούν με τα προτεινόμενα μέτρα αποστασιοποίησης για να αποφευχθεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Από τις 8 π.μ. το Σάββατο 16 Μαΐου, η Fidanka Milano βρίσκεται στη θέση της μπροστά από το γραφείο εισιτηρίων στη Βουλιαγμένη, 18 χλμ νότια της Αθήνας. Γάντια, μάσκα μαύρου υφάσματος, πρέπει να μετρά τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται και φεύγουν. Η αμμώδης παραλία, που εκτείνεται σε μήκος πάνω από 650 μέτρα, μπορεί κανονικά να φιλοξενήσει έως 3.000 άτομα, αλλά λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, μόνο 1.500 άτομα μπορούν να βρίσκονται στην παραλία.
Για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία επιβλήθηκε ο περιορισμός στην Ελλάδα, οι διαχειριστές παραλιών, εστιατόρια ή μπαρ, που διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις 515 ακτές της χώρας μπόρεσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, αυτό το Σαββατοκύριακο, νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω του καύσωνα με θερμοκρασίες, που πλησιάζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Το μεσημέρι, η παραλία της Βουλιαγμένης είναι ήδη γεμάτη και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δώδεκα ακόμη άτομα. «Ασφυκτιώ κάτω από τη μάσκα μου, είναι πολύ κουραστικό να δουλεύω υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά πρέπει να σεβόμαστε τους κανονισμούς για να καθησυχάσουμε όλους. Αυτή η πρώτη μέρα είναι μια δοκιμή για ολόκληρη τη σεζόν! », αναφέρει η Fidanka.
Το προσωπικό είναι απασχολημένο παντού, οι ξαπλώστρες ψεκάζονται με σπρέι μόλις φύγει ένας πελάτης, το πάτωμα λειαίνεται με τσουγκράνα. Τριάντα άτομα εργάζονται στη μονάδα, περίπου δέκα ακόμη άτομα προσλήφθηκαν για να ανταποκριθούν στα μέτρα που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Με ένα μεγάφωνο, οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται υπενθυμίζονται τακτικά στους κατοίκους της πόλης βγήκαν για βόλτα.
«Πρέπει να επιτρέψουμε στους Αθηναίους να απολαμβάνουν τη δροσιά της θάλασσας, αλλά για την προστασία όλων των επισκεπτών είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται μέτρα αποστασιοποίησης, δηλαδή τουλάχιστον 4 μέτρα απόστασης μεταξύ των ομπρελών και όχι περισσότερο από 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. », εξηγεί ο Χρήστος Πέτσας, διευθυντής της μονάδας, που ανήκει στον ελληνικό οργανισμό που διαχειρίζεται τα δημόσια ακίνητα.
Ανήσυχος, ο Χρήστος προβλέπει «πτώση κατά 80% των ξένων παραθεριστών που έρχονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αυτό το καλοκαίρι». Αλλά μετά από αυτήν την πρώτη επιτυχημένη μέρα, μπορούμε να πούμε στους τουρίστες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να έρχονται διακοπές στην Ελλάδα», ελπίζει . Καθισμένος σε μια ξαπλώστρα, όπου έβαλε προσεκτικά την μπλε του πετσέτα, ο Ιάσωνας Παπαδόπουλος χαίρεται που μπορεί να κάνει το πρώτο του θαλάσσιο μπάνιο της χρονιάς.
«Ήμασταν περιορισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορίσαμε τη ζημιά, καθώς είχαμε λίγους θανάτους στη χώρα μας. Αλλά τώρα θέλουμε να ζήσουμε ξανά, να επωφεληθούμε ξανά από τις όμορφες παραλίες μας», αναφέρει ο νεαρός που πλήρωσε εισιτήριο 5 ευρώ για να απολαύσει « μέχρι το ηλιοβασίλεμα την ακτή με τους φίλους του». Αλλά πίσω από το χαμόγελό του, ο Ιάσονας είναι ανήσυχος, ο ίδιος όπως και όλη του η οικογένεια εργάζεται στον τουρισμό: «Εάν οι ξένοι τουρίστες δεν έρθουν αυτό το καλοκαίρι, πολλοί από εμάς κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά μας.
Ούτε οι Έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν όπως πριν, λόγω των οικονομικών συνεπειών του περιορισμού. Ίσως η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του κοινωνικού τουρισμού και να επιτρέψει στους Έλληνες που επλήγησαν από την κρίση να απολαύσουν διακοπές, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους επαγγελματίες του τουρισμού».
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 10% του ΑΕΠ το 2020, και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε επίσης να υπερβεί το όριο του 20% φέτος.
Αντιμέτωπη με αυτές τις δραματικές προβλέψεις, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα για να επανεκκινήσει τη μηχανή, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ. Πολλές θαλάσσιες και αεροπορικές γραμμές θα ξαναρχίσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του μήνα. Από τη Δευτέρα, οι Έλληνες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη ή την Εύβοια.
Οι πτήσεις εσωτερικού ξαναρχίζουν επίσης, ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει πτήσεις από και προς άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ήδη από τον Μάιο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την Πέμπτη «να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει ο κόσμος με ασφάλεια». «Είμαστε ανοιχτοί για να ξεκινήσει η σεζόν την 1η Ιουλίου, (…) αυτό το καλοκαίρι θέλουμε να έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο από τη τουριστική πίτα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το Σάββατο το απόγευμα, στη Βουλιαγμένη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης, επιθεώρησε τους χώρους, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης: «Καταφέραμε να περιορίσουμε την επιδημία με μόνο 160 νεκρούς αυτήν τη στιγμή. Εδώ και δύο εβδομάδες, πραγματοποιήσαμε μια σταδιακή άρση του περιορισμού, η οποία ήταν επιτυχής καθώς δεν παρατηρήσαμε καμία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση, την οικονομική ανάκαμψη. Ο τουρισμός, ακόμα κι αν θα είναι λιγότερο σημαντικός από ότι άλλες χρονιές, πρέπει να επανακκινήσει με κάθε κόστος αυτό το καλοκαίρι! «Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Στο άρθρο, καταγράφεται η πραγματικότητα αναφορικά με τον τουρισμό και τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές σε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.
«Καθώς η Βρετανία προετοιμάζεται για πλήθος κρατήσεων, εφόσον η κυβέρνηση επιτρέψει τις διακοπές εντός της χώρας αυτό το καλοκαίρι, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κινούνται με στόχο να σώσουν τις τουριστικές βιομηχανίες τους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του ΑΕΠ», σημειώνεται στην αρχή του άρθρου.
Κατόπιν, γίνεται μια καταγραφή της κατάστασης σε χώρες όπως η Γαλλία, που σύμφωνα με τον Guardian «Ως η πλέον δημοφιλής χώρα παγκοσμίως για τους τουρίστες, έχει πληγεί σκληρότερα από τους περισσότερους λόγω της πτώσης των παραθεριστών», της Ιταλίας, όπου διαβάζουμε στη βρετανική εφημερίδα ότι «η κυβέρνηση ελπίζει να σώσει την θερινή περίοδο», της Ισπανίας, όπου, όπως τονίζεται στο άρθρο «η ΥΠΕΞ της χώρας Αράνχα Γκονζάλες Λάγια, προειδοποίησε στα τέλη Απριλίου ότι η χώρα θα ξανα-ανοίξει στους τουρίστες μονάχα «όταν βρεθεί σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλειά τους» και καταλήγει στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Στην Ελλάδα και την Κύπρο, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον τουρισμό, σχεδόν το διπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ, με τη βιομηχανία (αυτή) να αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό των οικονομιών τους».
Στη συνέχεια η Helena Smith γράφει: «Πέρυσι, η Ελλάδα υποδέχθηκε τον αριθμό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων τουριστών, τρεις φορές περισσότερους από τον πληθυσμό της. Φέτος, αξιωματούχοι της βιομηχανίας παραδέχονται ότι θα είναι τυχεροί εάν πετύχουν το ένα τρίτο από τον αριθμό αυτό. Με το 65% των ξενοδοχείων, να βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χρεωκοπία, η χώρα θέλει να κεφαλοποιήσει την πετυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Μαζί με την Κύπρο, η Ελλάδα αναδύθηκε με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης και απολογισμούς νεκρών στην Ευρώπη, αφού επέβαλε μέτρα καθολικού lockdown νωρίς».
Η βρετανική εφημερίδα παραθέτει μάλιστα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: «Εάν τα πράγραμα εξελιχθούν σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανοίξουμε έως την 1η Ιουλίου» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη εβδομάδα. «Η τουριστική πίτα της Ευρώπης θα είναι πολύ μικρότερη, όμως αυτό το καλοκαίρι θέλουμε μεγαλύτερο κομμάτι από αυτή».
Χάικο Μάας: Θα ευχόμουν να κάνω διακοπές στην Κρήτη
«Η Ελλάδα είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία στη μάχη με την πανδημία», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ευχήθηκε η χώρα να μπορέσει φέτος να υποδεχθεί τουρίστες, καθώς ο τουρισμός είναι, όπως είπε, πολύ σημαντικός για τους Έλληνες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, κατά την διάρκεια συνέντευξής του στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών ερωτήθηκε από τηλεθεατή εάν θα μπορέσει φέτος να κάνει διακοπές στην Κρήτη. «Θα το ευχόμουν. Θα μπορούσα τώρα να γίνω πολύ αγαπητός στους έλληνες φίλους μου και σε μερικούς άλλους», είπε ο κ. Μάας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα για την οποία ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός».
«Πρέπει να πούμε ότι η Ελλάδα είχε πραγματικά μεγάλη επιτυχία στην μάχη με την πανδημία, με πολύ σκληρά μέτρα και πολύ χαμηλούς αριθμούς και τώρα πηγαίνει προς την εξομάλυνση. Θα ήταν ωραίο, εάν θα ήταν εφικτό να κάνει κανείς το καλοκαίρι διακοπές στην Ελλάδα – και στην Κρήτη», πρόσθεσε ο Χάικο Μάας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι ούτε εκεί η κατάσταση θα είναι φέτος όπως παλιότερα, διότι, όπως εξήγησε, θα υπάρχουν και εκεί περιορισμοί. Προ πάντων δεν θα υπάρχει μαζικός τουρισμός, όπως τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα υπάρχουν λιγότεροι (τουρίστες), οι χώροι θα είναι διαφορετικά κατανεμημένοι, θα υπάρχουν περιορισμοί, δεν θα είναι όλα ανοιχτά, όπως το ήξερε κανείς εάν είχε ταξιδέψει εκεί και κατά το παρελθόν, τόνισε, για να καταλήξει: «Το να μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει τουριστικό προορισμό θα το ευχόμουν – όχι μόνο για τον Φρέντερικ (σ.σ. τον τηλεθεατή που υπέβαλε το ερώτημα), αλλά κυρίως για τους Έλληνες, οι οποίοι εξαρτώνται τόσο ουσιαστικά από τον τουρισμό».
Αναφερόμενος στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στην προοπτική να υποδεχθούν τουρίστες κατά την θερινή περίοδο, ο κ. Μάας εξέφρασε την ελπίδα η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού να επιτρέψει να γίνουν διακοπές στην Ευρώπη.
«Υπάρχουν πολλές θετικές εξελίξεις. Χώρες που ανακοινώνουν τώρα ότι θα ανοίξουν τα σύνορά τους για τουρίστες από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο», ανέφερε κι έκανε λόγο για χώρες στον νότο, στη δύση, αλλά και στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη, οι οποίες «πολύ νωρίς, με πολύ σκληρά μέτρα, αντιμετώπισαν την πανδημία και έχουν καλή εξέλιξη». Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως το τι συμβαίνει με την καραντίνα και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών, για να τονίσει ότι το Βερολίνο θέλει μετά τη 14η Ιουνίου να μην ισχύει πλέον η ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδοθεί για όλον τον κόσμο, αλλά μια ταξιδιωτική ενημέρωση ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πού μπορούν να πάνε, πού είναι ευπρόσδεκτοι, τι κανόνες ισχύουν σε κάθε περιοχή.
«Θα ήταν ανεύθυνο να πούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε ίδιους κανόνες παντού», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Η κατάσταση έχει διαφορές ακόμη και εντός της ίδιας χώρας, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτή τη χρονιά δεν θα υπάρχει κανένα μέρος στην Ευρώπη που θα είναι όπως πέρυσι». Επανέλαβε ότι το καλοκαίρι δεν θα υπάρξει επιχείρηση επαναπατρισμού Γερμανών από το εξωτερικό, όπως συνέβη τους τελευταίους μήνες για περισσότερους από 250.000 πολίτες.
Σήμερα ο κ. Μάας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από δέκα ευρωπαϊκές χώρες-δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς (Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Κροατία, Πορτογαλία, Μάλτα, Σλοβενία, Βουλγαρία) προκειμένου να ληφθούν συντονισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άρση των συνοριακών ελέγχων για τους τουρίστες, ενώ την Τετάρτη θα έχει επίσης συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των εννέα χωρών που συνορεύουν με την Γερμανία.
Η ανταπόκριση της Le Monde από την Marina Rafenberg έχει τίτλο : Ρεπορτάζ με τίτλο: «Κορωναϊός: στην Ελλάδα, το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, ένα τεστ πριν από την τουριστική περίοδο» και υπότιτλο: Με θερμοκρασίες καύσωνα, οι κάτοικοι της πόλης έσπευσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να συμμορφωθούν με τα προτεινόμενα μέτρα αποστασιοποίησης για να αποφευχθεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.
Από τις 8 π.μ. το Σάββατο 16 Μαΐου, η Fidanka Milano βρίσκεται στη θέση της μπροστά από το γραφείο εισιτηρίων στη Βουλιαγμένη, 18 χλμ νότια της Αθήνας. Γάντια, μάσκα μαύρου υφάσματος, πρέπει να μετρά τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται και φεύγουν. Η αμμώδης παραλία, που εκτείνεται σε μήκος πάνω από 650 μέτρα, μπορεί κανονικά να φιλοξενήσει έως 3.000 άτομα, αλλά λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, μόνο 1.500 άτομα μπορούν να βρίσκονται στην παραλία.
Για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία επιβλήθηκε ο περιορισμός στην Ελλάδα, οι διαχειριστές παραλιών, εστιατόρια ή μπαρ, που διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις 515 ακτές της χώρας μπόρεσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, αυτό το Σαββατοκύριακο, νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω του καύσωνα με θερμοκρασίες, που πλησιάζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου. Το μεσημέρι, η παραλία της Βουλιαγμένης είναι ήδη γεμάτη και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δώδεκα ακόμη άτομα. «Ασφυκτιώ κάτω από τη μάσκα μου, είναι πολύ κουραστικό να δουλεύω υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά πρέπει να σεβόμαστε τους κανονισμούς για να καθησυχάσουμε όλους. Αυτή η πρώτη μέρα είναι μια δοκιμή για ολόκληρη τη σεζόν! », αναφέρει η Fidanka.
Το προσωπικό είναι απασχολημένο παντού, οι ξαπλώστρες ψεκάζονται με σπρέι μόλις φύγει ένας πελάτης, το πάτωμα λειαίνεται με τσουγκράνα. Τριάντα άτομα εργάζονται στη μονάδα, περίπου δέκα ακόμη άτομα προσλήφθηκαν για να ανταποκριθούν στα μέτρα που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Με ένα μεγάφωνο, οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται υπενθυμίζονται τακτικά στους κατοίκους της πόλης βγήκαν για βόλτα.
«Πρέπει να επιτρέψουμε στους Αθηναίους να απολαμβάνουν τη δροσιά της θάλασσας, αλλά για την προστασία όλων των επισκεπτών είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται μέτρα αποστασιοποίησης, δηλαδή τουλάχιστον 4 μέτρα απόστασης μεταξύ των ομπρελών και όχι περισσότερο από 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. », εξηγεί ο Χρήστος Πέτσας, διευθυντής της μονάδας, που ανήκει στον ελληνικό οργανισμό που διαχειρίζεται τα δημόσια ακίνητα.
Ανήσυχος, ο Χρήστος προβλέπει «πτώση κατά 80% των ξένων παραθεριστών που έρχονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αυτό το καλοκαίρι». Αλλά μετά από αυτήν την πρώτη επιτυχημένη μέρα, μπορούμε να πούμε στους τουρίστες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να έρχονται διακοπές στην Ελλάδα», ελπίζει . Καθισμένος σε μια ξαπλώστρα, όπου έβαλε προσεκτικά την μπλε του πετσέτα, ο Ιάσωνας Παπαδόπουλος χαίρεται που μπορεί να κάνει το πρώτο του θαλάσσιο μπάνιο της χρονιάς.
«Ήμασταν περιορισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορίσαμε τη ζημιά, καθώς είχαμε λίγους θανάτους στη χώρα μας. Αλλά τώρα θέλουμε να ζήσουμε ξανά, να επωφεληθούμε ξανά από τις όμορφες παραλίες μας», αναφέρει ο νεαρός που πλήρωσε εισιτήριο 5 ευρώ για να απολαύσει « μέχρι το ηλιοβασίλεμα την ακτή με τους φίλους του». Αλλά πίσω από το χαμόγελό του, ο Ιάσονας είναι ανήσυχος, ο ίδιος όπως και όλη του η οικογένεια εργάζεται στον τουρισμό: «Εάν οι ξένοι τουρίστες δεν έρθουν αυτό το καλοκαίρι, πολλοί από εμάς κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά μας.
Ούτε οι Έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν όπως πριν, λόγω των οικονομικών συνεπειών του περιορισμού. Ίσως η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του κοινωνικού τουρισμού και να επιτρέψει στους Έλληνες που επλήγησαν από την κρίση να απολαύσουν διακοπές, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους επαγγελματίες του τουρισμού».
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 10% του ΑΕΠ το 2020, και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε επίσης να υπερβεί το όριο του 20% φέτος.
Αντιμέτωπη με αυτές τις δραματικές προβλέψεις, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα για να επανεκκινήσει τη μηχανή, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ. Πολλές θαλάσσιες και αεροπορικές γραμμές θα ξαναρχίσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του μήνα. Από τη Δευτέρα, οι Έλληνες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη ή την Εύβοια.
Οι πτήσεις εσωτερικού ξαναρχίζουν επίσης, ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει πτήσεις από και προς άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ήδη από τον Μάιο. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την Πέμπτη «να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει ο κόσμος με ασφάλεια». «Είμαστε ανοιχτοί για να ξεκινήσει η σεζόν την 1η Ιουλίου, (…) αυτό το καλοκαίρι θέλουμε να έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο από τη τουριστική πίτα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.
Το Σάββατο το απόγευμα, στη Βουλιαγμένη, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης, επιθεώρησε τους χώρους, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης: «Καταφέραμε να περιορίσουμε την επιδημία με μόνο 160 νεκρούς αυτήν τη στιγμή. Εδώ και δύο εβδομάδες, πραγματοποιήσαμε μια σταδιακή άρση του περιορισμού, η οποία ήταν επιτυχής καθώς δεν παρατηρήσαμε καμία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων. Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση, την οικονομική ανάκαμψη. Ο τουρισμός, ακόμα κι αν θα είναι λιγότερο σημαντικός από ότι άλλες χρονιές, πρέπει να επανακκινήσει με κάθε κόστος αυτό το καλοκαίρι! «Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.