Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος «MED Culinary heritage experiences: how to create sustainable tourist destinations», οι Τεχνικές Σχολές του Επιμελητηρίου Ηρακλείου υλοποίησαν 28-8-2019 μια Πρότυπη Κρητική Γαστρονομική διαδρομή, με στόχο την εφαρμογή του «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών» που δημιουργήσαμε με τις επιχειρήσεις – συνεργάτες του προγράμματος.
Το εγχείρημα ξεκίνησε λόγω της τεράστιας ανάγκης για συστηματοποίηση των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών. Παρόλο που υπάρχουν ποικίλες γαστρονομικές εμπειρίες που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα, προσφέρονται μεμονωμένα και δεν υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει να ακολουθούν ορισμένους «κανόνες».
Ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ότι τα προϊόντα που προωθούν προβάλλονται από προσωπικό που δεν διαθέτει δεξιότητες, καθώς αυτοί είναι κυρίως τοπικοί παραγωγοί που δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που ζητούν οι διεθνείς τουρίστες.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι ότι τα προϊόντα έχουν μια σοβαρή διακύμανση των τιμών, καθώς η εμπειρία δεν διαμορφώνεται από ένα συγκεκριμένο πρότυπο, γι 'αυτό είναι δύσκολο να συγκριθούν παρόμοια προϊόντα με το ίδιο όνομα και οδηγούν σε τελείως διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες.
Για την επίλυση αυτών των θεμάτων, οι συνεργάτες του MEDFEST δημιούργησαν τον «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών» και σχεδίασαν μια Πρότυπη Κρητική γαστρονομική διαδρομή για να το εφαρμόσουν και να το τελειοποιήσουν.
Η διαδρομή συμπεριλάμβανε την επίσκεψη σε τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις ενώ η διαδρομή έκλεισε με συζήτηση για τους τρόπους βελτίωσης του «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών».
Το εγχείρημα ξεκίνησε λόγω της τεράστιας ανάγκης για συστηματοποίηση των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών. Παρόλο που υπάρχουν ποικίλες γαστρονομικές εμπειρίες που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα, προσφέρονται μεμονωμένα και δεν υπάρχει κοινή αντίληψη ότι πρέπει να ακολουθούν ορισμένους «κανόνες».
Ένα από τα θεμελιώδη ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι ότι τα προϊόντα που προωθούν προβάλλονται από προσωπικό που δεν διαθέτει δεξιότητες, καθώς αυτοί είναι κυρίως τοπικοί παραγωγοί που δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που ζητούν οι διεθνείς τουρίστες.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα είναι ότι τα προϊόντα έχουν μια σοβαρή διακύμανση των τιμών, καθώς η εμπειρία δεν διαμορφώνεται από ένα συγκεκριμένο πρότυπο, γι 'αυτό είναι δύσκολο να συγκριθούν παρόμοια προϊόντα με το ίδιο όνομα και οδηγούν σε τελείως διαφορετικές γαστρονομικές εμπειρίες.
Για την επίλυση αυτών των θεμάτων, οι συνεργάτες του MEDFEST δημιούργησαν τον «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών» και σχεδίασαν μια Πρότυπη Κρητική γαστρονομική διαδρομή για να το εφαρμόσουν και να το τελειοποιήσουν.
Η διαδρομή συμπεριλάμβανε την επίσκεψη σε τέσσερις τοπικές επιχειρήσεις ενώ η διαδρομή έκλεισε με συζήτηση για τους τρόπους βελτίωσης του «Οδηγού προδιαγραφών των επισκέψιμων χωρών και των διαδικασιών διεξαγωγής γευστικών εμπειριών».