Friday, 22 November 2024, 16:57

Αθήνα: 20°C

    ΝΕΑ

    Ενημερωθείτε έγκαιρα και έγκυρα για τα σημαντικότερα θέματα, που άπτονται του ελληνικού πολιτισμού και τουρισμού!

    Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Είμαστε σαν μια φωνή

    Μπάιντεν σε Μητσοτάκη: Είμαστε σαν μια φωνή

    «Εδώ και καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω λάθος τον σταυρό μου», είπε αστειευόμενος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώτος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Λευκό Οίκο.

    Μάλιστα ο Αμερικάνος πρόεδρος παρέπεμψε σε ένα παλιότερο παρατσούκλι του, το... Bidenόπουλος, το οποίο του είχε αποδοθεί παλιότερα λόγω των καλών σχέσεων που είχε με την ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ.

    Ο Τ. Μπάιντεν χαρακτήρισε «φάρο ανά τον κόσμο» τον Ελπιδοφόρο και τον ευχαρίστησε για το έργο του.

    «Φέτος γιορτάζουμε τα 201 έτη από την Εθνική Παλιγγενεσία. Είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε το μέλλον που θα οικοδομήσουμε μαζί. Είναι το πρώτο έτος μεταξύ των επόμενων 100 εξαιρετικών ετών. Σήμερα η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση βρίσκονται στο απόγειο. Και το "επικίνδυνο" κομμάτι είναι ότι αρέσει ο ένας στον άλλον», ανέφερε ακολούθως ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Ειδική μνεία έκανε αμέσως μετά και στον Τζορτζ Τσούνη, τον Αμερικανοέλληνα νέο πρέσβη ο οποίος ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες τα καθήκοντά του στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

    «Η Δημοκρατία τώρα βρίσκεται εν αμφιβόλω. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν ήταν οι δικτάτορες η απάντηση ήταν ΟΧΙ», είπε σε άλλο σημείο ο Τ. Μπάιντεν.

    Αναφερόμενος στην «απρόκλητη επίθεση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για ακρότητες και εγκλήματα πολέμου που «έχουμε δει», όπως τάφους παιδιών.

    «Ήταν ο δικός σας αγώνας για την Ελευθερία που ενέπνευσε τους κυνηγημένους Έλληνες», ανέφερε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώπιον του προέδρου των ΗΠΑ και των προσκεκλημένων στον Λευκό Οίκο.

    Σχετικά με την αποστολή όπλων από την Ελλάδα στην Ουκρανία, ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «το κάναμε για λόγους Αρχής και για να προστατέψουμε την παγκόσμια τάξη που βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες εποχές. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι «οποιαδήποτε παραβίαση εδαφικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός μίλησε για συντριπτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διαμήνυσε ότι «Δεν πρέπει να χάσουμε το δάσος διότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα στην ενέργεια. Μπορούμε να κάνουμε πολλά για να μειώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου».

    Αναφερόμενος στην προσφάτως κυρωθείσα ενισχυμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ, ο Κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε «κορωνίδα» της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ δήλωσε ότι αναβαθμίζεται ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης, ως ενεργειακού κόμβου.

    Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τον Τ. Μπάιντεν να φροντίσει για την τήρηση των συμφωνιών του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ώστε να υπάρξει λύση διότι «κανείς δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

    Άνοιγμα Μητσοτάκη για αγορά F-35

    Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κ. Μητσοτάκης στη συνεργασία της ελληνικής και της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας και εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να αποκτήσει τα «καταπληκτικά» μαχητικά αεροσκάφη F-35. Ειδικότερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που εξέφρασε μία αμερικανική πολεμική βιομηχανία η οποία δραστηριοποιείται δια αντιπροσώπων στην Ελλάδα, η Lockheed Martin.

    Η ερμηνεία του Ελπιδοφόρου για την επίσκεψη Μητσοτάκη

    Η συνάντηση αποτελεί δέσμευση για τη δημοκρατία και την ελευθερία σε καιρούς μάχης για τη διατήρηση της εθνικής ακεραιότητας, όπως συμβαίνει με την άδικη επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας, σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος.

    Το καλωσόρισμα και οι αναφορές στις Επαναστάσεις και στα κοινά ιδεώδη

    Με αναφορές στη συμπλήρωση 201 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και τα κοινά ιδεώδη από τα οποία εμπνεύστηκαν οι προπάτορες των σημερινών Αμερικανών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αμερικάνος πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον Λευκό Οίκο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρώτου στις ΗΠΑ από τις 15 ως και τις 17 Μαΐου.

    Σήμερα θα μιλήσουμε για μια σχέση φιλίας καθώς «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

    «Οι εμπνευστές της Ελληνικής Επαναστάσεως εμπνεύστηκαν με τη σειρά τους από την Αμερικανική Επανάσταση και τώρα αλληλέγγυοι αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», δήλωσε αμέσως μετά ο Κ. Μητσοτάκης.

    Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία στον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων τόσο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, όσο και την ενέργεια. Χαρακτήρισε την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και δήλωσε πως είναι ανοιχτή σε νέες αμερικανικές επενδύσεις.

    Οι δύο άνδρες ανέφεραν ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με την ελληνική ομογένεια και στη συνέχεια παρακάλεσαν τους δημοσιογράφους να εξέλθουν της αίθουσας, ώστε να ξεκινήσει το τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Μπάιντεν.

    Να σημειωθεί ότι ο Αμερικάνος πρόεδρος φοράει μία γραβάτα με την ελληνική σημαία.

    Αναλυτικά οι δηλώσεις Μπάιντεν-Μητσοτάκη:

    Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο:

    Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

    Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

    Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΗΠΑ και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

    Υψηλά στην ατζέντα τοποθετούνται και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία, πέραν του πρωθυπουργού, απαρτίζεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τους υφυπουργούς Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κρατάει χαμηλά τους τόνους των προσδοκιών που έχει από το ταξίδι και αφορούν κυρίως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας ως ένας σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και εν γένει της Δύσης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Δίνοντας το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ταξιδεύει στην αμερικανική πρωτεύουσα απλώς και μόνον για να… παραπονεθεί στον “πατερούλη” Τζο Μπάιντεν για τη προκλητική συμπεριφορά των γειτόνων μας και να ζητήσει να τιμωρηθεί η Άγκυρα επειδή τηρεί στάση “κακού παιδιού” στην περιοχή». Προφανώς, στον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, αλλά και στις διμερείς συνομιλίες των δύο πλευρών, «θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες επισημάνσεις αλλά και θα διατυπωθούν οι αναγκαίες καταγγελίες» σημειώνουν. Τονίζουν, όμως, ότι «δεν πρόκειται να εξαντληθούν σε αυτά τα ζητήματα τα διπλωματικά όπλα που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στελέχη του επιτελείου του, τα οποία συμμετείχαν στην προετοιμασία της επίσκεψης, θα συνομιλήσει με τους Αμερικανούς ιθύνοντες «ως πρωθυπουργός μιας χώρας με αυτοπεποίθηση που είναι αξιόπιστος σύμμαχος και παράγοντας ασφάλειας, και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στη Μεσόγειο και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

    Προκειμένου, μάλιστα, να επισφραγιστεί αυτός ακριβώς ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγων σταθερότητας, η κυβέρνηση έσπευσε να κυρώσει την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, «που αποδεικνύει τον μακροχρόνιο χαρακτήρα στη δέσμευση των ΗΠΑ να επενδύσουν γεωπολιτικά στη χώρα μας».

    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

    Αναζήτηση

    Αποθήκευση
    Cookies user preferences
    Χρησιμοποιούμε cookies βασισμένα στο νόμιμο συμφέρον και τη συγκατάθεσή σας για να διασφαλίσουμε την ορθή χρήση του δικτυακού μας τόπου. Με την απόρριψη τους η σελίδα μπορεί να μην αποκρίνεται όπως πρέπει.
    Αποδοχή όλων
    Απόρριψη όλων
    Περισσότερα
    Marketing
    Set of techniques which have for object the commercial strategy and in particular the market study.
    Facebook
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    DoubleClick/Google Marketing
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Analytics
    Tools used to analyze the data to measure the effectiveness of a website and to understand how it works.
    Snowplow
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Google Analytics
    Αποδοχή
    Απόρριψη
    Cookies
    SpCookie
    Αποδοχή
    Απόρριψη