Στο ισόγειο λειτουργούν καταστήματα και καφετέριες. Το όνομα της μίας καφετέριας ήταν αρχικά "Ναός", όμως απαγορεύτηκε η χρήση της λέξης λόγω του θρησκευτικού της περιεχομένου. Η καφετέρια, ονομάστηκε έκτοτε "Αέναος" αλλά όλοι για συντομία αναφέρονται σ'αυτήν ως "Ναό".
Το τέμενος Defterdar (πρόκειται για διώροφο τέμενος) πήρε το όνομά του από τον Υπουργό Οικονομικών του Σουλτάνου Ibrahim Efendi που το έκτισε την περίοδο του 1780.
Δύο κιονοστήρικτες κλίμακες, μία στην ανατολική και μία στην δυτική πλευρά, οδηγούν στο τέμενος, που βρίσκεται στον όροφο. Το ιερό και ο χώρος προσευχής των πιστών βρίσκεται στον δεύτερο όροφο, στον οποίο οδηγούν δυο περίτεχνες σειρές σκαλοπατιών στηριγμένες σε κίονες. Στην δυτική πλευρά ανοίγεται η κόγχη του μιχράμπ.
Σειρά από μεγάλα ορθογώνια παράθυρα με ημικυκλικά τύμπανα στις τρεις πλευρές, στην βόρεια πλευρά ανά δύο επιστέφονται με ενιαίο ημικυκλικό τύμπανο. Στην ανωδομή έχουν χρησιμοποιηθεί μεγάλοι λαξευμένοι λίθοι κατά το ισόδομο σύστημα τοιχοποιΐας.Υπάρχει τρούλος που στηρίζεται σε 12 αψίδες.
Το Τζαμί Defterdar λειτουργεί κανονικά και είναι το μόνο τζαμί που λειτουργεί έως σήμερα μαζί με το Τζαμί Hasan Pasa στο Πλατάνι. Η θέα από το παράθυρο του χώρου προσευχής προς την πλατεία Ελευθερίας και την κρήνη του τεμένους είναι μοναδική.
Κάθε Παρασκευή μεσημέρι λίγο πριν τη μία που είναι η ώρα της λειτουργίας το τέμενος αλλά και ο μιναρές είναι επισκέψιμα αρκεί φυσικά να βγάλεις τα παπούτσια σου για να εισέλθεις στο χώρο της προσευχής.
Στο μιναρέ οδηγείται κανείς από μία πολύ στενή και χαμηλή πόρτα με οθωμανική επιγραφή.
Μέσα από μία πολύ στενή σκάλα μπορεί να βγει κάποιος σε πρώτο επίπεδο πάνω στη στέγη του τεμένους. Από κει η θέα της πλατείας και του μιναρέ είναι εντυπωσιακή. Συνεχίζοντας την ανάβαση οδηγείται κάποιος στο δεύτερο επίπεδο, στο στενό μπαλκονάκι όπου κάποτε (ως τη δεκαετία του '80) έβγαινε ο Χότζας για τη λειτουργία.
Έξω από το τέμενος, ανάμεσα στις δύο καφετέριες υπάρχει κυκλική επτάπλευρη κρήνη μαυριτανικής τεχνοτροπίας από λευκό μάρμαρο, που καλύπτεται με θόλο στηριζόμενο σε έξι τόξα, τα οποία βαίνουν σε ισάριθμους κίονες σε δεύτερη χρήση.
Δυστυχώς ,ο μιναρές του τζαμί κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 ρίχτερ , ενώ καταγράφηκαν σημαντικές ζημιές και στο τζαμί.
Πληροφορίες
Το τζαμί είναι επισκέψιμο αρκεί κανείς να βγάλει τα παπούτσια του.