Ο σχηματισμός του απολιθωμένου δάσους σχετίζεται με την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στη Λέσβο περίπου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια. Στη περιοχή έχουν καταγραφεί συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι. Οι επιστήμονες που ερευνούν και μελετούν το Απολιθωμένο Δάσος μιλούν για ένα μοναδικό δασικό οικοσύστημα, όπου ο μεγάλος αριθμός ιστάμενων απολιθωμένων κορμών και ριζικών του συστημάτων σε πλήρη ανάπτυξη, αποδεικνύει την αυτοχθονία του.
Η άριστη κατάσταση διατήρησης των απολιθωμένων δένδρων και η μεγάλη ποικιλία απολιθωμένων φυτών που έχουν βρεθεί αποδεικνύουν την τεράστια επιστημονική του αξία. Η σύνθεση της απολιθωμένης χλωρίδας αποτελεί έναν σημαντικό δείκτη των κλιματικών συνθηκών. Στο Απολιθωμένο Δάσος, καταγράφονται πληροφορίες για τα είδη των φυτών που αποτελούσαν τη χλωρίδα του νησιού καθώς και για τα ευρήματα του Δεινοθήριου, του παλαιότερου θηλαστικού που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, και τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν στον χώρο του Αιγαίου πριν 20 εκατομμύρια χρόνια.
Ένα δίκτυο περιπατητικών διαδρομών έχει δημιουργηθεί συνδέοντας τις κύριες θέσεις ενδιαφέροντος (απολιθωματοφόρες θέσεις, ηφαιστειακές δομές, φυσικά, πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία). Κατά μήκος των μονοπατιών ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει χώρους ανάπαυσης.
Ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώτης, απέναντι από το Σιγρί, όπου μπορεί να θαυμάσει αξιόλογες συγκεντρώσεις απολιθωμένων δένδρων που συναντώνται στις ακτές και τον θαλάσσιο πυθμένα.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22530 54434
Πληροφορίες: www.petrifiedforest.gr